Sociálna poisťovňa žalovala mŕtvych exekútorov

Upratovanie v Sociálnej poisťovni sa skončilo fiaskom. Chýba jej takmer 340-tisíc eur, ktoré mali zadržiavať súdni exekútori. Keď na nich podala trestné oznámenie, zistilo sa, že desiati z nich dávno zomreli. Zvyšní štyria už exekútormi nie sú.

03.06.2014 15:32 , aktualizované: 20:00
Sociálna poisťovňa Foto: ,
Sociálna poisťovňa zistila, že 14 súdnych exekútorov jej neodviedlo vymožené sumy vo výške takmer 340–tisíc eur.
debata (44)

Sociálna poisťovňa robila asi rok veľkú inventarizáciu. Posvietila si na všetkých exekútorov a exekučné konania. Chcela späť každé euro, ktoré jej poistenci dlhujú. Zistila pri tom viacero nezrovnalostí v postupe exekútorov. „Inventarizáciou prešlo viac ako 415-tisíc konaní. V 469 prípadoch sme zistili zadržanie a neodvedenie vymožených súm zo strany 14 súdnych exekútorov. Ide o sumu takmer 340-tisíc eur,“ povedal hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Na všetkých podali trestné oznámenia a zároveň občianskoprávne žaloby.

Slovenskú komoru exekútorov táto správa prekvapila. „Zo 14 dotyčných exekútorov je desať mŕtvych a zvyšní štyria už v súčasnosti nie sú súdnymi exekútormi,“ uviedla hovorkyňa komory Stanislava Kolesárová. Sociálna poisťovňa ich vraj v tejto veci neoslovila.

To, či exekútori žijú, alebo nie, je podľa poisťovne nepodstatné. „Peniaze, ktoré mali zo zákona vymáhať, zadržiavali na svojich účtoch. Že medzičasom zomreli alebo boli vylúčení z komory, to sa mohlo stať,“ pripustil Višváder. Zároveň prízvukoval, že povinnosti po zomretom vždy preberie niekto iný. Komora by podľa neho nemala obracať pozornosť na to, že niektorí exekútori nežijú.

Prečítajte si aj glosu Martina Krna Čudná inventúra.

Po smrti alebo odvolaní exekútora preberá jeho úrad náhradník. „Je to náročné. Dostane tisíce nových spisov, ktoré musí riešiť. Podľa zákona však nezodpovedá za pochybenia svojho predchodcu. S tými treba ísť do občianskoprávneho konania. Záväzky po zomretom potom prejdú na dedičov,“ uviedla Kolesárová.

Naháňanie mŕtvych exekútorov mohlo spôsobiť to, že sporné exekúcie siahajú až do roku 2000. „Niektoré z nich sú aj staršie. My ich zo zákona musíme vymáhať, kým ich nepostúpime Slovenskej konsolidačnej,“ pripomenul Višváder. Medzičasom sa poisťovni ozvali exekútori alebo ľudia, ktorí boli neprávom vedení ako dlžníci. Vysvitlo, že peniaze dávno uhradili, ale exekútori ich neposlali poisťovni. „V takom prípade sme ich okamžite vymazali zo zoznamu dlžníkov a peniaze sme si vymáhali od exekútora,“ vysvetlil hovorca poisťovne. S mnohými sa vraj naťahovali opakovane a vyúčtovanie získaných peňazí musela urgovať aj komora exekútorov. Inventarizácia mala za všetkým urobiť hrubú čiaru.

Podľa Martina Halása z Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív je zvláštne, že Sociálna poisťovňa „staré hriechy“ vyťahuje až po takom dlhom čase. „Nie je to primeraná lehota. Veď spomínané exekúcie majú aj 15 rokov. Poisťovňa často mení svoje softvéry a myslím, že takéto staré pohľadávky mala dávno zachytiť a riešiť,“ poznamenal. Od novembra platí nový Exekučný poriadok, ktorý mal prísnejšie postihovať nepoctivých exekútorov. Prikázal im napríklad, aby do 30 dní od podania žiadosti oprávnenou osobou vypracovali vyúčtovanie. Stanovil, aby peniaze vymáhali na účet oprávneného, alebo ich tam neodkladne predviedli.

Na Slovensku v súčasnosti pôsobí 345 súdnych exekútorov. V minulom roku na nich komora prijala viac ako tisíc sťažností, z ktorých 43 bolo opodstatnených. „Na svojich členov aplikujeme princíp nulovej tolerancie. Ak budeme mať informácie o porušovaní zákona, budeme voči nim bezodkladne konať,“ uzatvára Kolesárová.

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #trestné oznámenie #Exekútori