Šéf Najvyššieho súdu zrejme automaticky nebude v Súdnej rade

Predseda Najvyššieho súdu SR nebude automaticky členom Súdnej rady SR. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu podpredsedu parlamentu Jána Figeľa (KDH) a predsedu národnej rady Pavla Pašku (Smer), ktorý Figeľ predstavil v závere 9. dňa 35. schôdze NR SR.

03.06.2014 15:37 , aktualizované: 19:50
debata (1)

Prezident bude naďalej menovať troch členov Súdnej rady, aj keď Smer pôvodne navrhoval, aby o túto kompetenciu prišiel. Troch členov súdnej rady bude menovať parlament a troch vláda. Deväť členov súdnej rady zvolia sudcovia. Predsedu rady si zvolí rada, šéfom súdnej rady však nebude môcť byť predseda najvyššieho súdu. Ešte pred druhým čítaním Smer navrhoval, aby sudcovia volili osem členov rady a predseda najvyššieho súdu sa stal členom súdnej rady automaticky.

Figeľov a Paškov pozmeňujúci návrh zavádza plošné preverovanie sudcovskej spôsobilosti pre všetkých sudcov. O tom, či sudca spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ktoré dávajú záruku, že funkciu sudcu bude vykonávať riadne, bude rozhodovať Súdna rada SR. O strate predpokladov sudcovskej spôsobilosti rozhodne disciplinárny senát. O sťažnosti proti uzneseniu súdnej rady o sudcovskej spôsobilosti bude rozhodovať ústavný súd. Súdna rada bude sudcov preverovať na základe podkladov od Národného bezpečnostného ú­radu.

Poslanec za SaS Martin Poliačik chce v pozmeňujúcom návrhu do ústavy dostať aj definíciu registrovaného partnerstva. Podľa neho jeho návrh nič nezavádza, len vytvára priestor pre dodržiavanie ľudských práv. Poliačik totiž opakovane upozorňoval na to, že ústavná definícia manželstva vytvára priestor na diskrimináciu iných partnerstiev. Inštitút registrovaných manželstiev Poliačik nechápe iba ako právny nástroj pre zlepšenie spolužitia párov rovnakého pohlavia, ale aj pre páry, ktoré žijú nezosobášene buď preto, že sobáš nechcú, alebo nemôžu ho uzavrieť.

Diskusia k novele ústavy bude pokračovať aj v stredu, do rozpravy je prihlásených ešte desať poslancov.

Kritici: Reforme justície chýbajú medzinárodné štandardy

Návrh reformy justície, ktorý obsahuje novela ústavy, nie je v súlade s medzinárodnými štandardmi, tvrdí to Európska asociácia sudcov (EAJ).

Jej prezident Christophe Regnard napísal list ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi, aby sa čo najskôr pokúsil zmeniť situáciu, z ktorej má táto európska sudcovská organizácia obavy. Valné zhromaždenie EAJ sa o situácii na Slovensku dozvedelo od zástupcov Združenia sudcov Slovenska počas stretnutia v Limassole na Cypre.

Ľudia zo slovenského sudcovského združenia tam informovali, že nedávno sa voči sudcom na Slovensku rozpútala politická a mediálna kampaň. Okrem toho vysvetlili, že na Slovensku sa prerokúva nová ústavná reforma v súvislosti s menovaním, resp. voľbou členov súdnej rady a „možnosťou Národného bezpečnostného úradu, ktorý je súčasťou výkonnej moci, vykonávať bezpečnostné previerky“.

Podľa informácií EAJ by boli previerky založené na nedefinovaných základoch a rozsahu. Sudcom majú umožniť, aby mohli pokračovať vo svojich funkciách. „Nejaví sa, že návrh tejto reformy je v súlade s medzinárodnými štandardmi, najmä s odporúčaním Výboru ministrov Rady Európy o nezávislosti, efektívnosti a zodpovednosti sudcov, prijatým 17. novembra 2010,“ napísal Regnard v liste pre Boreca, poskytla ho prezidentka Združenia sudcov Slovenska Dana Bystrianska.

Lipšic navrhol pre sudcov štandardné previerky od NBÚ

Sudcovia by mali absolvovať bezpečnostnú previerku Národného bezpečnostného úradu pre stupeň prísne tajné na dobu neurčitú. V pozmeňujúcom návrhu k novele ústavy to v parlamente navrhol nezaradený poslanec Daniel Lipšic.

Exminister spravodlivosti v rozprave k právnej norme zdôraznil, že pôjde o klasické bezpečnostné previerky so štandardným postupom. V prípade, že sudca previerku nedostane, bude sa môcť odvolať na príslušný parlamentný výbor pre preskúmanie rozhodnutí NBÚ a ak neuspeje ani tam, rozhodnutie o neudelení previerky bude môcť napadnúť na Najvyššom súde SR. „Na jednej strane takto dokážeme zo systému vyradiť bezcharakterných sudcov a na strane druhej každému, kto nedostane previerku, dávame dostatočný priestor na prípadné odvolanie, aby nemal pocit, že o ňom rozhodol niekto svojvoľne tak, ako to teraz navrhujú kolegovia zo Smeru a KDH v prípade previerok, ktoré má robiť súdna rada,“ vysvetlil Lipšic.

Daniel Lipšic. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Daniel Lipšic Daniel Lipšic.

Nepožiadanie o previerku alebo jej neudelenie bude podľa návrhu predsedu hnutia NOVA znamenať zánik funkcie sudcu. Lipšic upozornil, že katastrofálny stav justície, ktorej dôveryhodnosť je najnižšia v histórii, novela ústavy z dielne Smeru a KDH nevyrieši. Plošné previerky sudcovskej spôsobilosti zavádza pozmeňujúci návrh poslancov za Smer, parlament však o ňom zatiaľ nehlasoval. O tom, či sudca spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ktoré dávajú záruku, že funkciu sudcu bude vykonávať riadne, bude podľa neho rozhodovať Súdna rada SR.

O strate predpokladov sudcovskej spôsobilosti rozhodne disciplinárny senát. O sťažnosti proti uzneseniu súdnej rady o sudcovskej spôsobilosti bude rozhodovať ústavný súd. Súdna rada bude sudcov preverovať na základe podkladov od Národného bezpečnostného úradu. Ďalší pozmeňujúci návrh poslanca za SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka mení pozmeňujúci návrh Smeru, Kaník konečné slovo pri odvolaní alebo menovaní sudcov necháva na prezidentovi.

Novela podľa Abrhana dáva záruky proti zneužitiu previerok

Novela ústavy k zmenám v justícii a ochrane manželstva podľa poslanca za KDH Pavla Abrhana dáva dostatočné množstvo záruk, že previerky sudcovskej spôsobilosti sa nestanú nástrojom prenasledovania poctivých sudcov, ako to naznačujú oponenti zákona. Abrhan v utorok v parlamentnej rozprave zdôraznil, že ani Štefan Harabin nedokáže naraz ovplyvniť bezpečnostné zložky – NBÚ a SIS, ktoré budú dávať súdnej rade podklady k previerkam, súdnu radu a potom osobu prezidenta.

„Niektorí tu vravia o kladive na poctivých sudcov. To pán Kiska bude to kladivo?“ pýtal sa Abrhan. Pripomenul, že plošné previerky sudcov navrhovala v programovom vyhlásení už vláda Ivety Radičovej.

Smer a KDH podľa jeho slov do novely zaradili aj zrušenie imunity sudcov, čo navrhoval v osobitnej novele poslanec za Most-Híd Gábor Gál. Abrhan rovnako zdôraznil, že novela ústavy dáva možnosť zvýšiť dôveryhodnosť súdnictva alebo neurobiť nič. „Je lepšie urobiť tento krok ako nič,“ uzavrel.

Poslankyňa Lucia Žitňanská (Most-Híd) považuje za nesystémové, že bezpečnostné zložky budú zbierať a narábať s citlivými informáciami všetkých sudcov, ktoré má potom posudzovať a oboznamovať sa s nimi 18 členov súdnej rady.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #sudca #NR SR #justícia #Lucia Žitňanská #Pavol Abrhan