V hre je pre sudcov aj detektor lži

Previerkam spoľahlivosti sa sudcovia nevyhnú. Ich plošné preverovanie má v parlamente podporu ústavnej väčšiny. Po poslancoch Smeru a KDH sa ruky za ústavný zákon chystá zdvihnúť aj časť poslancov SDKÚ a Obyčajných ľudí.

04.06.2014 11:00
debata (8)

Otázne je len, v akej podobe prejdú v novele ústavy pozmeňovacie návrhy o tom, či bude v konečnej podobe o spôsobilosti sudcu rozhodovať Súdna rada, alebo prezident.

Objavil sa aj tretí návrh, aby sudcovia absolvovali štandardné previerky na stupeň prísne tajné aj s použitím detektora lži, ktoré vykoná Národný bezpečnostný úrad. Predložil ho nezávislý poslanec Daniel Lipšic.

Ako budú previerky napokon vyzerať v praxi, má vyriešiť vykonávací zákon o sudcoch. Poslanci budú o ňom diskutovať po schválení novely ústavy. Sudcovia s previerkami nesúhlasia, a keďže ide o ústavný zákon, ktorý nie je možné napadnúť na Ústavnom súde, zvažujú, že sa obrátia na Radu Európy.

Sudcovia považujú takéto zásahy do súdnej moci za porušenie medzinárodných záväzkov. Návrh kritizuje podľa Združenia sudcov Slovenska aj Európska asociácia sudcov. Jej prezident Christopher Regnard napísal ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi list, v ktorom ho upozorňuje, že návrh tejto reformy nie je v súlade s medzinárodnými štandardmi o nezávislosti, efektívnosti a zodpovednosti sudcov, prijatými roku 2010.

Poslanci zatiaľ nemajú presne dohodnuté technické detaily previerok. Dnes bezpečnostné previerky vykonáva Národný bezpečnostný úrad, údaje preverujú tajné služby a polícia. V budúcnosti by to malo fungovať tak, že podklady, ktoré o stykoch sudcov, ich kontaktoch, kontách v bankách, majetku či dôvodoch na ich vydieranie získa polícia a tajné služby, by odovzdali NBÚ, ktorý by ich posunul Súdnej rade.

Tá by vydala odporúčanie prezidentovi, ktorý by určil, či je sudca spôsobilý funkciu vykonávať. Ak by sa sudcovi rozhodnutie nepozdávalo, mohol by sa obrátiť na Ústavný súd. Ten by určil, či bolo odporúčanie Súdnej rady v poriadku. Niektoré technické detaily preverovania obsahuje pozmeňovací návrh Ľudovíta Kaníka z SDKÚ, pod ktorý sa podpísali aj niektorí poslanci Smeru, KDH a Obyčajných ľudí.

Súčasťou ústavných zmien je aj rozdelenie funkcií predsedu Najvyššieho súdu a predsedu Súdnej rady a tiež zrušenie trestnoprávnej imunity sudcov. Zostať by im mala len funkčná imunita. To znamená, že by nemohli byť postihovaní za rozhodovaciu činnosť. Predseda Najvyššieho súdu nebude automaticky členom Súdnej rady, budú ho tam musieť zvoliť nanovo sudcovia.

Prezidentovi tiež zostane kompetencia vymenovať troch členov Súdnej rady tak, ako to platí v súčasnosti. Cieľom týchto zmien má byť zvýšenie dôveryhodnosti justície, kvality sudcov, a najmä väčšia vymáhateľnosť práva. V prvom čítaní novelu podporilo 103 poslancov.

Novela ústavy okrem previerok zavádza aj klauzulu, že manželstvo je jedinečný zväzok muža a ženy, ktorý štát všestranne chráni. Parlament včera druhý deň pokračoval v rokovaní o návrhu. O zmene ústavy bude rokovať ešte aj v stredu.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #sudcovia #Daniel Lipšic #previerky sudcov #detektor lži #novela ústavy #NBÚ