Zrušenie základných škôl preverí prokuratúra

Zrušenie dvoch základných škôl v Banskej Bystrici, ktoré narýchlo odhlasovali mestskí poslanci, putuje na prokuratúru. Obrátili sa na ňu rodičia, ktorí rozhodnutie mesta považujú za nezákonné. Za školy bojujú aj petíciou, ktorú podpísalo viac ako päťtisíc ľudí.

04.06.2014 14:00
riaditeľka, Margita Karaková Foto: ,
Riaditeľka Základnej školy J. Bakossa v Banskej Bystrici Margita Karaková verí, že sa im školu podarí zachrániť.
debata (2)

O zrušení Základnej školy Jána Bakossa a málotriedky v mestskej časti Šalková rozhodlo zastupiteľstvo pred dvoma týždňami. Bod zaradili do programu na návrh primátora Petra Gogolu tesne pred rokovaním. Rodičia ani zamestnanci škôl o tom vôbec nevedeli, dokonca sa deň predtým v oboch školách uskutočnilo výberové konanie na riaditeľa.

„Dávame podnet na prokuratúru, aby preskúmala toto uznesenie. Predkladateľ neodôvodnil naliehavosť zaradenia tohto bodu do programu zastupiteľstva a poslanci nepostupovali v súlade s rokovacím poriadkom, čím porušili zákon o obecnom zriadení,“ zdôvodnila včera Marica Koreňová, členka rodičovskej rady v ZŠ J. Bakossa. Rodičia tiež poukazujú na to, že mesto porušilo ich základné práva, keď ich o takomto závažnom kroku nikto vopred neinformoval.

Škola, do ktorej chodí 250 žiakov, svoj boj len tak ľahko nemieni vzdať. „Veríme, že tieto právne argumenty zohrajú svoju úlohu a že sa nám podarí túto situáciu zvrátiť,“ povedala riaditeľka školy Margita Karaková. Minulý týždeň odovzdali mestu aj petíciu s podpismi vyše 1 600 ľudí. Podpisy zbierajú aj ďalej, aktuálne ich majú vyše 5-tisíc. „Rodičia chcú takto ukázať nespokojnosť verejnosti so stavom, aký je a že ľudia protestujú proti spôsobu, akým bola škola zrušená,“ dodala Karaková. Chcú sa tiež stretnúť s ministrom školstva, ktorý vyradenie škôl zo siete podpisuje, a oboznámiť ho so situáciou.

V prípade, že prokuratúra argumenty rodičov vyhodnotí ako opodstatnené, podá protest. Poslanci by sa potom mali uznesením zaoberať nanovo, v krajnom prípade môže celá záležitosť skončiť až na súde.

Mesto odmieta, že by pri zaradení bodu o rušení škôl konalo nezákonne. „Proces zaradenia a schválenia bol v súlade so zákonom o obecnom zriadení, v zmysle ktorého poslanci schválili návrh primátora mesta na zaradenie tohto bodu na rokovanie. Návrh programu ako celku i s navrhnutými zmenami poslanci schválili,“ uviedla hovorkyňa primátora Martina Kanisová.

Návrh na vyradenie škôl ministerstvu zatiaľ neposlali. Podľa Kanisovej tak môžu urobiť až vtedy, keď budú mať vyjadrenia rád škôl, inšpekcie a odboru školstva okresného úradu. Žiadosti o vyjadrenia im už odoslali. Na otázku, ako mesto naloží s petíciou, Kanisová uviedla, že ju v súčasnosti skúmajú: „V tomto štádiu je predčasné vyjadrovať názor, či môže ovplyvniť ďalší proces.“

Ministerstvo školstva potvrdilo, že žiadosti o vyradenie dvoch banskobystrických škôl nateraz neeviduje. Jeho hovorca Michal Kaliňák však podotkol, že rezort nemá kompetenciu zriaďovať ani rušiť školy, zriaďovatelia im takéto rozhodnutie dávajú na vedomie. „Táto kompetencia je výhradne v rukách zriaďovateľov. Na to, aby mohla obec školu zriadiť, musí ministerstvo požiadať o zaradenie tejto školy do siete, a na to, aby mohla školu zrušiť, musí požiadať o jej vyradenie zo siete,“ vysvetlil.

Pobúrení sú aj obyvatelia Šalkovej. Nečakané zrušenie málotriedky, do ktorej chodí 25 detí, zintenzívnilo ich snahy o odčlenenie tejto mestskej časti od Banskej Bystrice.

Po rokovaní poslancov pred dvoma týždňami primátor Gogola vyhlásil, že zrušenie škôl je dobrým rozhodnutím: „Z nášho pohľadu sme zachránili desať zostávajúcich škôl, a to bola priorita. Vyradenie týchto dvoch súviselo s tým, že sme prijali rozhodnutie rekonštruovať sedem základných škôl a bolo potrebné na to vytvoriť ekonomické zdroje.“ Tvrdil, že o návrhu na zrušenie škôl neinformoval rodičov a učiteľov vopred, pretože do poslednej chvíle nevedel, či sa dohodne na podpore svojho návrhu s poslancami. To, že školy zrušili iba deň po tom, čo sa v oboch uskutočnilo výberové konanie na riaditeľa, označil ako zlyhanie komunikácie.

O osude spomínaných dvoch škôl sa hovorilo už minulý rok. S návrhom racionalizácie prišiel Gogola pár mesiacov po tom, čo vyhlásil, že nijaké školy sa do konca volebného obdobia rušiť nebudú. Z rokovania ho nakoniec stiahol, pretože o obe školy mala záujem evanjelická cirkev, ktorá ich chcela prevziať do svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Z tohto zámeru zišlo, pretože preň nenašiel politickú podporu poslancov. Pred rokom nakoniec mesto prijalo školskú koncepciu, v ktorej sa hovorí o postupnom útlme ohrozených škôl. Biskup Západného dištriktu Evanjelickej cirkvi a.v. na Slovensku vo Zvolene Milan Krivda nedávno Pravde potvrdil, že ich záujem o tieto dve školy trvá a sú rokovaniam stále otvorení.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #základné školy