Za predaj teplého vzduchu neobvinia nikoho

Vyšetrovanie jedného z najväčších škandálov prvej Ficovej vlády sa skončilo. Špeciálna prokuratúra ho ukončila začiatkom júna s tým, že obchod, pri ktorom mal štát prísť o 66 miliónov eur nebol trestným činom.

04.06.2014 13:45
emisie, dym Foto:
Ilustračné foto.
debata (42)

Tento rok v januári dal generálny prokurátor Jaromír Čižnár vlani v decembri policajným vyšetrovateľom zastavenú kauzu znovu preveriť. Vyšetrovanie v tejto kauze zastavili aj švajčiarske orgány. Podľa informácií Pravdy napriek tomu, že prokuratúra mala indície, že obchod bol dopredu pripravený, pri preverovaní finančných tokov aj v zahraničí sa nepodarilo nájsť dôkazy, že pri predaji bola štátu spôsobená škoda a že uzatvorenie zmluvy s garážovou firmou Interblue Group a následný predaj emisií bol trestným činom. Vyšetrovanie kauzy legalizácie peňazí z predaja emisií naďalej pokračuje. Špeciálna prokuratúra už získala zo zahraničia všetky vyžiadané materiály. Rozhodnutie o tom, či bude niekto obvinený, by malo padnúť v najbližších týždňoch. Keďže sa však pri predaji emisii nestal trestný čin, aj v tejto kauze bude asi zastavené trestné stíhanie, zistila Pravda.

Kauza predaja emisí sa vliekla od roku 2008. Štát vtedy predal 15 miliónov ton emisií neznámej firme Interblue Group za 5,05 eura za tonu, hoci okolité krajiny emisie predávali podstatne drahšie.

Stíhanie bolo vedené pre porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku a pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Polícia však nikoho neobvinila a stíhanie v roku 2013 zastavila. Rezort životného prostredia proti tomu podal sťažnosť na prokuratúru.

Na predaji emisií firme Interblue Group však štát prerobil dvakrát. A to nielen kvôli nízkej cene, za ktorú ich predal, ale aj pre výmenu slovenských korún za eurá. Na nej mal stratiť takmer 800-tisíc eur. Celý prípad začala ešte v apríli 2010 preverovať prokuratúra. Aj v tomto prípade sa skončilo vyšetrovanie. Policajný vyšetrovateľ vec odmietol, nakoľko, ako zdôvodnil, nie je dôvod na začatie tresného stíhania. „Nakoľko v posudzovanej veci nebolo preukázané naplnenie skutkovej podstaty trestného činu porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku,“ uvádza v uznesení o odmietnutí vyšetrovateľ Slavomír Laho. Podľa vyšetrovateľa Štátna pokladnica postupovala v súlade so zákonom a o výmene 2,225 miliardy korún na 75 miliónov eur nerozhodla konkrétna osoba, ale išlo o systém spracovania platovných operácii, ktorý automaticky vykonáva informačný systém Štátnej pokladnice.

Environmentálny fond dostal koncom decembra 2008 za predaj emisií od Interblue Group na účet 2,25 miliardy korún. Hoci o dvanásť dní začínalo platiť na Slovensku euro, fond sa rozhodol tieto peniaze vymeniť za eurá ešte skôr. A práve na tom prerobil. Na účet im totiž namiesto pôvodne zazmluvnenej sumy 75 750 000 eur prišlo len necelých 75 miliónov. Fond tieto peniaze dostal za predaj emisií od firmy Interblue Group. Pri výmene na eurá prišiel o 800-tisíc eur, ktoré mu potom chýbali na zatepľovací program. Za túto sumu sa mohlo v tom čase zatepliť desať dvanásťposchodových bytoviek, teda takmer 500 bytov.

V súvislosti s predajom emisií sa hovorilo o škode 66 miliónov eur. Pre emisie padli dvaja ministri, nominanti vtedy vládnej SNS Ján Chrbet a Viliam Turský.

Interblue Group bola firmou s podozrivým majetkovým pozadím. Sídlila v americkom štáte Washington, jej konateľkou bola dánska občianka. Pre predaj emisií firme Interblue Group sa začali trestné stíhania pre porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku a pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Kauzou sa zaoberali nielen slovenskí vyšetrovatelia, ale aj FBI a švajčiarski vyšetrovatelia.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #Interblue Group #Environmentálny fond #kauza emisie