Manželstvo je len pre väčšinu. A čo menšina?

Slovensko ustupuje tlaku konzervatívnych skupín. Pridalo sa tak k Poľsku, Maďarsku či Lotyšsku, kde tiež cez ústavu vylúčili homosexuálov z možnosti uzatvárať manželstvá. Medzinárodné združenia sexuálnych menšín upozorňujú, že v Európe je znepokojujúci trend, keď silná konzervatívna loby pretláča obmedzenie práv lesieb, gejov, bisexuálov a transsexuálnych ľudí.

05.06.2014 12:00
debata (173)

„Rovnaká taktika, aká bola využitá v Chorvátsku, sa využíva aj na Slovensku,“ upozornilo združenie Rainbow Rose (Dúhová ruža), ktoré spolupracuje so Stranou európskych socialistov v Európskom parlamente.

Formulácia o manželstve ako zväzku muža a ženy v ústave by podľa právnika nemala teoreticky brániť prijatiu zákona o registrovanom partnerstve. „Prijatie zákona o registrovaných partnerstvách by sa tým nevylučovalo,“ povedal po predložení návrhu novely ústavy právnik Eduard Bárány.

Podľa neho sa vylučuje to, aby bez opätovnej novely ústavy mali homosexuálne páry možnosť uzavrieť manželstvo. „Ale ak by šlo o nejaký iný štátom uznaný zväzok, na prvé počutie v tom nevidím prekážku. Samozrejme, v danej chvíli by nebol rozhodujúci môj názor, ale názor väčšiny Ústavného súdu,“ povedal Bárány.

Mimovládky v súvislosti s prijímaním novely ústavy upozorňovali aj na diskrimináciu. Podľa právničky Janky Debrecéniovej zo združenia Občan, demokracia a zodpovednosť aj v prípade prijatia zákona o registrovanom partnerstve to znamená diskrimináciu.

„Už úvahy o dvoch rôznych inštitútoch pre dve rôzne skupiny – a to aj v prípadoch, ak by boli obsahovo veľmi podobné – vysielajú signál o tom, že štát nepristupuje k lesbám, gejom, bisexuálom a transsexuálnym ľuďom s rovnocenným rešpektom a minimálne k jednej sa správa diskriminačne,“ hovorí Debrecéniová. Podľa nej to navyše „pripomína právom dávno odsúdenú segregačnú doktrínu, keď súdy ako diskrimináciu označili právne oddelené, ale obsahovo rovnaké režimy pre rôzne skupiny“.

„Je mimoriadne smutnou správou o stave demokracie v našom štáte, ak sa poslanci a poslankyne snažia "chrániť“ rodinu pred domnelou hrozbou zo strany malej menšiny tak, že de facto v najvyššom zákone štátu vyhlásia všetky rodiny nezaložené manželstvom za nehodné ochrany," reagovala na prijatie zmien v ústave Iniciatíva Inakosť. Viacerí aktivisti pred prijatím novely tiež upozorňovali, že zmena sa nemusí týkať len homosexuálnych párov, ale napríklad aj nezosobášených alebo rozvedených s deťmi.

Inštitút registrovaného partnerstva funguje v 17 krajinách EÚ, najmä na západ od Slovenska, v niektorých štátoch je otvorený aj pre heterosexuálne páry. V siedmich štátoch majú neheterosexuálne páry možnosť uzavrieť aj manželstvo, nedávno sa k nim pridalo aj Anglicko a Wales.

V Česku môžu páry rovnakého pohlavia uzavrieť registrované partnerstvo od roku 2006 a partnerstvá tam uzatvárajú aj Slováci. Podľa štatistík, ktoré z matrík zbiera aktivista Milda Šlehofer, za viac ako sedem rokov uzavrelo partnerstvo takmer 1 700 párov lesieb a gejov. Vyše 200 z nich tvoria také, z ktorých jeden je cudzinec. „Najpočetnejšou skupinou sú Slováci,“ uvádza webová stránka proudem.cz.

Podľa právničky Lucie Otáhalovej z českej mimovládky Proud zakotvenie manželstva ako zväzku muža a ženy do ústavy na Slovensku je „dosť absurdné“. „Je to prehnaná snaha zabrániť formalizovaniu spolužitia zväzkov osôb rovnakého pohlavia. Určite to nie je niečo, čo by podporovalo práva sexuálnych menšín,“ dodáva.

Zákon o registrovanom partnerstve prijalo aj Chorvátsko, a to krátko po tom, čo katolícka občianska iniciatíva uspela v referende a presadila ústavný dodatok o tom, že manželstvo je zväzkom medzi mužom a ženou. Vláda sociálneho demokrata Zorana Milanoviča, ktorý plebiscit označil za „smutný a nezmyselný“, dva týždne nato prijala návrh zákona, ktorý dáva lesbám a gejom všetky práva, aké majú heterosexuáli, s výnimkou označenia ich zväzku za „manželstvo“ a možnosti osvojiť si deti. Ak je však jeden zo životných partnerov rodičom, biologickým či adoptívnym, druhý sa môže stať poručníkom jeho dieťaťa.

© Autorské práva vyhradené

173 debata chyba
Viac na túto tému: #registrované partnerstvá #ochrana manželstva #Ústava SR #novela ústavy #LGBTI+