Matovič sa podrobil detektoru lži, vraj sa mu triasli kolená

Líder OĽaNO Igor Matovič sa podrobil detektoru lži, aby dosvedčil, že hovorí pravdu o platení Radoslava Procházku za inzerciu vo vydavateľstve regionPRESS.

06.06.2014 12:04
Igor Matovič Foto:
Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič.
debata (92)

Matovičovi sprostredkoval účasť na detektore denník Nový Čas. Procházka ponuku podľa Matoviča odmietol.

Matovič odpovedal na detektore lži na tri otázky. „Vyjadril sa Radoslav Procházka pri snahe platiť za inzerciu bez dokladu v duchu – veď aj tak to nemá šancu nikto nikdy skontrolovať?“ jeho odpoveď znela áno. Matoviča sa pýtali aj na to, či chcel Radoslav Procházka zaplatiť 50 až 90 % za inzerciu bez dokladu. Jeho odpoveď bola tiež áno. Záporne odpovedal na to, či vydieral Radoslava Procházku tým, že urobí k tejto téme tlačovku, pretože meškali s faktúrou.

Matoviča mrzí, že Procházka ponuku na detektor nevyužil. Test podľa neho trval 2,5 hodiny. „Nebola to prechádzka ružovou záhradou. Potili sa mi ruky a pri pisoári sa mi triasli kolená,“ opísal Matovič svoje pocity. Podľa neho sa na detektore dokázalo, čo tvrdil cez týždeň. Matovič sa obáva, že Procházka bude hľadať detektor, ktorého výsledky si bude môcť kúpiť alebo oklamať. „Vyzývam ho, aby bol chlap a konečne priznal, že klamal a okrádal, a že odchádza z politiky,“ vyhlásil Matovič, ktorý verí, že si to Procházka cez víkend rozmyslí, ale obáva sa, že Procházka sa bude zamotávať do svojich pavučín a bude hľadať výhovorky.

Financovanie predvolebnej kampane Radoslava Procházku je podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča plné nezrovnalostí. Ako povedal Matovič tento týždeň, Procházka opakovane všetkých klamal, keď tvrdil, že od októbra, odkedy mal zriadený transparentný účet, všetky dary a výdavky išli cez neho. Matovič upozornil, že Procházka za inzerciu vo vydavateľstve regionPRESS zaplatil 6 000 eur cez transparentný účet. Ostatok bol podľa Matoviča zaplatený v hotovosti, aby Procházka obišiel transparentný účet a nemusel dokladovať, odkiaľ peniaze zobral. „Aj po tomto vklade tvrdil, že všetky peniaze išli cez transparentný účet," dodal

Matoviča zaujíma, že keď v tomto prípade sa stalo, že 6 000 eur išlo cez transparentný účet a 11 200 eur išlo bokom mimo transparentného účtu vkladom na účet regionPRESS, koľko bolo takých prípadov. „Keď to tak bolo v tomto prípade, a takých platieb boli zrejme stovky, koľko je takých bočných platieb alebo platieb načierno? Tu je rozdiel medzi nákladmi, ktoré vykázali, a koľko kampaň stála,“ vyhlásil Matovič. Podľa neho vklad v hotovosti na účet urobil 14. marca Andrej Zmeček. Ten však podľa neho v zozname darcov Procházku pôvodne nefiguroval. „Je zaujímavé, že potom priznali, že Zmeček dal 10 000 eur, v pondelok priznali, že dal 20 000 eur. Nie je náhodou Zmeček kľúčový človek Procházkovej kampane? Tento človek zaplatil 11 200 eur cash, nikde to nefigurovalo na transparentnom účte,“ vyhlásil.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Igor Matovič #detektor lži