Ľudia by nemali podceniť prvé tropické dni

Medardova kvapka, čo podľa porekadla štyridsať dní kvapká, tento rok kvapkať nebude. Miesto tradičného ochladenia s výdatným dažďom čakajú Slovensko od nedele tropické dni s teplotami nad 30 stupňov. Celý budúci týždeň bude veľmi horúci a záchranári sa pripravujú na zvýšený počet výjazdov ku kolapsom.

07.06.2014 08:00
počasie, leto, horúčava Foto: ,
Ilustračné foto
debata (1)

Podľa hovorcu Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Borisa Chmela je to už pomaly pravidlo. „Vždy, keď teploty na niekoľko dní vyskočia nad tridsiatku, máme viac kolapsov. Akoby ľudia zabudli na rady, ktoré im zdravotníci dávajú každý rok. Nemali by sa cez obed nadmerne vystavovať slnku. Keď sa tomu nedá vyhnúť, mali by mať niečo na hlave. Nesmú zabúdať na pitný režim a nemali by preceňovať svoje sily. Každý má pocit, že je po jari oddýchnutý, ale slnko nás môže zradiť aj pri športových výkonoch,“ upozornil.

Varovanie sa týka napríklad aj rekreačných šprintérov, ktorí sa chcú zapojiť do sobotnej akcie Tesco Beh pre život v Nitre. Organizátori pripravili na poludnie 4,2 kilometra od Svätoplukovho námestia cez Mestský park, čo nie je pre zdatných bežcov veľa, no slnečná páľava môže podľa Chmela prekvapiť aj skúseného športovca. Vlani zaznamenali záchranári počas prvého horúceho júnového týždňa denne asi 100 výjazdov ku kolapsom. Za celé leto napočítali približne 4 500 výjazdov.

Celý víkend bude slnečný, veľmi teplý a bez zrážok. „Ojedinele sa môže vyskytnúť prehánka alebo búrka v popoludňajších hodinách, aj to však skôr len v sobotu. V nedeľu je šanca na búrky minimálna,“ uviedol meteorológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Marcel Macko.

Čo deň, to stupeň navyše. Kým dnes sobota dosiahne 24 až 30 stupňov, v nedeľu to bude v južných regiónoch 31, v pondelok 32, v utorok 33 a v stredu dokonca 34 stupňov. Vtedy by mali horúčavy vyvrcholiť a podľa klimatológa Pavla Faška môžu byť v tieto dni prekonané teplotné rekordy. A to nielen cez deň, budú stúpať aj nočné teploty.

„Sme v období, ktoré sa zvykne označovať ako začiatok takzvaného európskeho monzúnu alebo tiež Medardova kvapka. Vtedy nezvykne bývať až tak teplo. Malo by prevládať skôr oblačnejšie počasie, no v tejto etape júna to bude presne naopak. Blížime sa k letnému slnovratu. Slnko začne vychádzať pred piatou hodinou ráno a zapadať okolo pol deviatej večer. Slnečný svit bude trvať skoro 16 hodín a takéto podmienky sú pre prostredie veľmi vysušujúce,“ mienil klimatológ. Vo štvrtok by sa mierne ochladiť na 30 stupňov.

Ani malí ani veľkí nedokážu odolať vôni, ktorá... Foto: Andrej Barát, Pravda
ruže, arborétum, Mlyňany, mamička, bábätko, počasie Ani malí ani veľkí nedokážu odolať vôni, ktorá zaplavila Arborétum v Mlyňanoch. Historické ruže z rozária sú práve v rozpuku, teplé a slnečné počasie praje aj im.

Ak je niekto, komu počasie posledných dní prospieva, tak sú to podľa vedúceho Oddelenia genofondu a špeciálnych zbierok Arboréta Mlyňany Petra Hoťku určite pestovatelia milovníci ruží. Omamné vône cez vanilku, ovocie, tymián či mošus sa práve v týchto dňoch začali šíriť v rozáriu v arboréte. Je najlepší čas ich obdivovať, pretože všetky postupne zakvitli, mali dostatok vlahy a teraz majú dostatok slnka.

Najvoňavejšie sú práve historické odrody, ktoré majú jemnejšiu stonku ako moderné ruže. Dajú sa tu nájsť odrody, ktoré boli vyšľachtené z pôvodných voľne rastúcich druhov v Európe, z ruže šípovej, galskej či stolistej. V rozprávkovo farebných záhonoch sa ukrýva Snehulienka (Schneewitchen), jemná drobnokvetá odroda Mozart či Queen Elizabeth Rose.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #kolaps #horúčava