Starostovia sú pod tlakom zastrašovania

Mnohí starostovia a primátori musia čeliť zastrašovaniu. Niektorí sa obrátia na políciu, iní sa rozhodnú vzdať funkcie. Situácia sa podľa Združenia miest a obcí Slovenska zhoršuje. Prípadov vyhrážania sa, vydierania či poškodzovania osobného majetku starostov a primátorov pribúda.

09.06.2014 12:00
Cerovo, traktor, auto, dedina, Foto: ,
V Cerove o výhražnom anonyme starostovi hovorí celá dedina, on sa pre médiá nevyjadruje.
debata (2)

O výhražnom anonyme starostovi sa najnovšie hovorí v Cerove v Krupinskom okrese. Že sa niečo deje, si miestni všimli po tom, čo niekoľko dní v uliciach videli viac policajných hliadok ako zvyčajne. Polícia potvrdila zvýšený výkon služby, no na bližšie informácie je skúpa. „Bolo začaté trestné stíhanie pre zločin vydierania. V tomto štádiu vyšetrovania nebudeme zverejňovať podrobnejšie informácie,“ uviedla banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

V dedine sa hovorí, že starosta mal dostať list, v ktorom sa jemu a jeho rodine vyhrážajú smrťou. Podľa nepotvrdených informácií to má súvisieť s niekoľkoročným sporom medzi obcou a súkromnou osobou. Starosta Zdenko Ďurovkin s nami o tom nechcel hovoriť.

Prípady, keď sa obeťami rôznych trestných činov stávajú starostovia a primátori v súvislosti s výkonom svojej funkcie, nie sú výnimočné. „Najprv mi na múry nastriekali hanlivé nápisy a obesenca, potom mi obhorela pivnica, do ktorej niekto prestrčil horiacu pneumatiku, a naposledy vlani pred Vianocami mi v rozostavanom dome vybuchla propán-butánová bomba,“ vyratúva udalosti za posledného pol druha roka primátor Novej Bane Ján Havran.

Všetky prípady ohlásil polícii, zatiaľ nepozná páchateľa ani jedného z nich. Do súvislosti ich dáva so svojou funkciou. „Po mojom nástupe sme prijali veľa opatrení na finančnú stabilizáciu mesta, niektorí ľudia boli prepustení, snažili sme sa tiež zabrániť krádežiam dreva v mestských lesoch a poriadok sme urobili aj v poľovníckom združení. Niekto mi chce dať takto najavo, že nie je spokojný s mojimi rozhodnutiami,“ naznačuje. Napriek tomu neuvažoval, že by sa funkcie vzdal. „Nezastrašia ma, aj keď sa dejú takéto veci. Moje rozhodnutia priniesli efekt, mesto prosperuje a nehodlám podľahnúť nejakému tlaku,“ dodal Havran.

Známy je tiež prípad bývalého starostu Chorvátskeho Grobu, ktorý sa vlani vzdal funkcie. Okrem bezmocnosti v súvislosti s nekontrolova­teľným a nekoncepčným rozvojom obce pod tlakom developerov, kde nenachádzal pochopenie na úradoch, rozhodujúcu úlohu pri jeho rezignácii zohrali vyhrážky „ťažkým fyzickým poškodením členov rodiny“.

Polícia podľa hovorcu policajného prezídia Michala Slivku nevedie štatistiku obetí trestnej činnosti, ktorými sú starostovia a primátori. Počet takýchto prípadov, ktoré súvisia s výkonom ich funkcie, nepozná ani Združenie miest a obcí Slovenska. „Na verejnosť sa dostanú len tie, kde sa starostovia obrátia na orgány činné v trestnom konaní. Podľa našich interných informácií sa situácia zhoršuje a takéto prípady sa množia. Mnohí sa neobrátia na políciu, aj keď majú štatút verejných činiteľov, a radšej sa rozhodnú odísť z komunálnej politiky,“ uviedol predseda ZMOS Jozef Dvonč.

Každý prípad je podľa neho individuálny, až vyšetrovanie polície môže odkryť príčiny, ktoré bývajú rôzne. Riešiť situáciu by pomohol rýchly postup orgánov činných v trestnom konaní, vymožiteľnosť práva, výchova a rešpekt k zákonom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #primátor #vyhrážanie #starosta #vydieranie