Farári zbierajú poľnohospodárske stroje

Ľudia poznajú farárov väčšinou ako kazateľov v kostole. Niektorí z nich sa však venujú aj inej ako duchovnej činnosti. Príkladom môžu byť farár reformovanej cirkvi na dôchodku Vojtech Pohóczky (74) a jeho syn Vojtech, tiež pastor, ktorí už takmer dvadsať rokov zhromažďujú a reparujú starú poľnohospodársku techniku a stroje. V Širkovciach v okrese Rimavská Sobota už stihli zo svojej zbierky vytvoriť strojné múzeum. To sa nachádza vo dvore a v záhrade pri rodinnom dome, v ktorom žijú.

09.06.2014 13:00
farári, múzeum, poľnohospodárska technika,... Foto:
O výstavu v strojnom múzeu u Pohóczkyovcov bol aj tento rok veľký záujem. Nechýbali na nej ani zapožičané staré traktory od iných zberateľov.
debata

Nezvyčajnej činnosti sa duchovní venujú od roku 1995. Vtedy farár Pohóczky videl jedného známeho, ako chce vyhodiť starý stabilátor do šrotu. To nechcel pripustiť a stabilátor od neho odkúpil a sfunkčnil. Ako rodákovi z malej dedinky Chrámec, v ktorej vyrastal pri práci na poli, mu bolo stroja ľúto a nechal si ho doma. To ho naštartovalo k zhromažďovaniu ďalšej starej poľnohospodárskej techniky.

„Kúpou či darom sa mne a môjmu synovi Vojtechovi podarilo získať ďalšie kúsky. Doma máme už viacero stabilákov či motorov, sečkárne, šrotovníky, staré vŕtačky, ale aj mláťačku s triedičkou, vozy rebrináky, traktory,“ hovorí bývalý farár, ktorý je dôchodcom už štyri roky. K najvzácnejším kúskom v ich zbierke patrí traktor McCormick vyrobený v roku 1922 v americkom Chicagu či traktor značky Fordson. A tiež aj motor značky Ruston. Získali ich výmenou za traktory československej výroby od zberateľa v zahraničí.

Zaujímavosťou je, že všetky stroje a zariadenia sú funkčné. Mnohé opravili sami. Funkčné sú aj makety strojov, ktoré u nich doma majú tiež vyčlenené miesto. Zaujímavý je aj ich vek. Napríklad mláťačka s triedičkou bola vyrobená pred 110 rokmi, vŕtačka na ručný pohon má dokonca 150 rokov. V strojnom múzeu sú však aj ďalšie zaujímavé kúsky. Staré poľnohospodárske nástroje, drevené náradie, ale aj kravské zvonce či dokonca staré nástenné hodiny. V budúcom roku pribudne do ich rodiny ďalší stroj, na ktorý sa nesmierne tešia. Parný lokomobil. Ten privezú z Maďarska.

Strojné múzeum bývalo ešte pred niekoľkými rokmi súčasťou fary a farského pozemku v Širkovciach. Dnes je presťahované. „Po odchode do dôchodku sme z fary odišli a presťahovali sa do staršieho domčeka v Širkovciach, ktorý sme si opravili. So sebou sme si priniesli aj našu záľubu,“ spresňuje bývalý farár. Svoje stroje a zariadenia farári prezentujú aj na výstavách. Každoročne jednu organizujú aj doma v Širkovciach.

Starosta Širkoviec Nándor Kisfaludi hovorí, že farári svojou činnosťou zviditeľňujú nielen seba, ale aj obec. „Snažíme sa ich podporovať a na domáce výstavy dať aj nejaké to euro,“ poznamenal starosta. Okrem strojného múzea má obec s 930 obyvateľmi aj ďalšie, no už obecné. Ide o národopisné múzeum, ktoré dokumentuje život v obci v minulosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #farár #zberateľ