Špecialisti pomáhajú príbuzným dostať sa z chaosu pocitov

Ľuďom, ktorých bezprostredne zasiahla tragédia trnavských gymnazistov, pomáhali špecialisti z Modrého anjela. Veliteľka tímu Karin Brániková hovorí, že už do hodiny po udalosti, keď ešte ani nie sú ukončené záchranárske práce, vzniká u príbuzných taký stav, ktorý by bez poskytnutia podpory mohol viesť k rozvoju ochorení spôsobených traumou.

09.06.2014 15:25
debata

Ako pomáhajú psychológovia pri takýchto nešťastiach blízkym?
Je dôležité upresniť informáciu, že psychológovia poskytujú krízovú intervenciu v takýchto situáciách, len ak sú na ne špeciálne vycvičení. Rovnako ako každý lekár nevie operovať, nie každý psychológ vie pracovať s akútnou traumou. Krízovú intervenciu preto poskytujú špeciálne vyškolení odborníci, ktorí vedia pomôcť spracovať akútne zaplavujúce emócie veľkej intenzity. Dokážu vniesť štruktúru do chaosu v neprehľadnej situácii, efektívne znižovať potenciál konfliktov, ktoré takáto situácia nevyhnutne so sebou prináša. Vedia včas odhadnúť hroziace skratové reakcie a stabilizovať človeka, ktorému skrat hrozí.

Ako môže pomôcť rodina, okolie?
Rodina pomôže, ak vytvorí bezpečné zázemie. Pôsobí pokojne, rešpektuje všetky reakcie zasiahnutých osôb ako normálne reakcie na nenormálnu situáciu. Aj zúfalý neprestávajúci plač či zlosť sú v takejto situácii snahou vyrovnať sa s prežitým a odplynú spontánne v čase. Pomáha jednoducho byť spolu. Hovoriť spolu a niekedy aj dlho mlčať, ak to je potreba zasiahnutého. Pomáha postarať sa o základné telesné potreby, ako je spánok, teplo, pitie, jedlo, na ktoré zasiahnutí často zabudnú. Treba podporiť všetky osobné stratégie, ktorými sa človek sám snaží zvládnuť extrémne ťažkú situáciu.

Čím môžu naopak ublížiť?
Vyvarovať sa treba akéhokoľvek zvyšovania záťaže či nárokov voči zasiahnutému. Neradíme, nekritizujme, neposudzujeme, nemudrujeme, nevychovávame a nenútime ovládať sa. Nezastavujeme priechod uvoľňujúcich sa emócií, nepreťažujeme požiadavkami. Vyhýbame sa zbytočnému tlaku a konfrontácii. Zasiahnutí venujú všetky svoje sily na to, aby vydržali temer neznesiteľnú situáciu. Nemajú už kapacitiu na to, aby okoliu vychádzali v ústrety.

Je to tragédia, ktorá zasiahla kolektív mladých ľudí. Čo to pre človeka v takomto veku znamená?
Rozdiel vzhľadom na vek je v tom, že mladý človek v takomto veku doteraz nemal dôvod konfrontovať sa s takto extrémnou záťažou. Nemá skúsenosť, čo v takýchto situáciách pomáha a čo mu škodí.

A ako sa s tým môže vyrovnať?
Pomáha mu, ak sú dospelí a blízki ľudia preňho vzorom, ako sa dá takáto situácia prežiť. V tomto prípade bolo zasiahnutých veľa ľudí súčasne a každý túto situáciu prežíva po svojom. Je potrebné rešpektovať a podporiť fungujúce spôsoby, ktorými sa už doteraz vo svojom živote zvyčajne vyrovnávali so záťažou, aj keď nie s takou veľkou. V zásade pomáha všetko, čo prináša úľavu a umožňuje vydržať ťažké pocity zdravým spôsobom. Mladí ľudia potrebujú častejšie striedať dobu, kedy sú s ťažkou situáciou konfrontovaní a kedy robia niečo celkom iné, čo im odvádza pozornosť a myšlienky, aby si tak trocha oddýchli. Neznamená to, že sú vtedy bezcitní. Je to len spôsob ako sa ich organizmus snaží chrániť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #autobus #psychologička #trauma