Richter: V každom okrese bude komisia zaoberajúca sa násilím na deťoch

V každom okrese na Slovensku by mala vzniknúť komisia, ktorá bude riešiť násilie páchané na deťoch na regionálnej úrovni.

09.06.2014 18:24
debata

Ako ďalej povedal v pondelok na tlačovej konferencii v Bratislave minister práce Ján Richter, jednotlivé regionálne komisie bude usmerňovať Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch. V tomto stredisku majú zastúpenie jednotlivé rezorty, ktorých sa problematika týka, či už ide o rezort vnútra či rezort zdravotníctva a spolu sa radia, ako predísť prípadom týrania detí.

Zriadenie okresných komisií ako aj zhodnotenie fungovania strediska, ktoré vzniklo v januári tohto roku, bolo cieľom pondelkového stretnutia zástupcov rezortov, vlády, ale aj námestníka generálneho prokurátora, ktoré sa konalo na pôde ministerstva práce v Bratislave. „Cieľom dnešného stretnutia bolo na politickej úrovni zhodnotiť doterajšiu činnosť a prijať politické rozhodnutia, ktoré sa týkajú základného pôsobenia strediska pre budúce obdobie,“ povedal minister Richter, ktorý považuje dnešné stretnutie za veľmi významné. Stretnutie malo podporiť spoluprácu medzi jednotlivými inštitúciami a pomôcť vytvoriť predpoklady na spolupráci pri koordinácii subjektov, ktoré spolupracujú v oblasti ochrany detí pred násilím.

Ako ďalej povedal minister rezortu práce, rozhodli sa dnes prijať dva politické závery. Zhodli sa na tom, že je potrebné vytvoriť jednotný koordinačný systém ochrany detí pred násilím, pričom za týmto účelom boli možné dve riešenia. Prvým je podľa Richtera jednotná nadrezortná úprava, druhým vychádzanie z doteraz platných interných predpisov jednotlivých rezortov. „Zhodli sme sa na tom, že je nevyhnutné vytvoriť novú jednotnú úpravu a celú metodiku a koncepcie ako postupovať, ako koordinovať činnosť, ako napĺňať ciele koncepcie,“ priblížil s tým, že to znamená, že dôležité je, aby boli zosúladené jednotlivé postupy či prístupy a metodika práce koordinačnej komisie.

Úloha koordinačného strediska je podľa ministra širšia, či už sa týka napríklad prevencie, vzdelávania či prípravy ľudí, ktorí sa budú na tejto práci podieľať. „Zhodli sme sa aj na tom, že budeme spoločne postupovať v prípade akýchkoľvek noviel zákonov týkajúcich sa problematiky násilia na deťoch, aby výsledok novely spĺňal závery Národnej stratégie ochrany detí pred násilím, na základe ktorej koordinačné stredisko pracuje. „Som presvedčený, že výsledky aj dnešného stretnutia by sa mali v krátkom čase pozitívne prejaviť v problematike ochrany detí a zamedzenia páchania násilia na nich,“ doplnil Ján Richter. Vláda SR uznesením 15. januára schválila Národnú stratégiu ochrany detí pred násilím, spolu s ňou vzniklo aj Národné koordinačné stredisko, ktoré sa zaoberá problematikou násilia na deťoch.

Ako ministra Richtera doplnil riaditeľ Národného koordinačného strediska Karel Molin, celá konštrukcia regionálnej koordinácie sa bude odvíjať od analýzy súčasného stavu. „Sme toho názoru, že práve na úrovni okresov, teda čo najbližšie k občanom je možné zachytiť prípady násilia, a to práve spoluprácou kľúčových aktérov, ktorí pracujú v oblasti problematiky násilia na deťoch,“ poznamenal. Ako dodal, v súčasnosti zisťujú, ktoré konkrétne subjekty budú trvalou súčasťou pracovných skupín, no počítajú s tým, že by to mali byť zástupcovia úradov práce, okresných riaditeľstiev PZ, pedagógov či zdravotníkov. Skupiny sa budú podľa jeho slov pravidelne stretávať a spolu konzultovať problémy, ktoré sa v ich oblasti objavia. Tiež budú operatívne riešiť prípady násilia vo forme prípadových konferencií. „Plánujeme zapájať aj kľúčových aktérov, a teda mládež, ktorá by svojim dielom tiež prispela k tvorbe celého koordinačného rámca,“ poznamenal Molin.

Národné koordinačné stredisko začne okamžite pracovať na vytváraní jednotného usmernenia, ktoré bude určovať povinnosti a práva jednotlivých subjektov. Dôležitá bude podľa Karla Molina tiež konzultácia s odborníkmi, aby bol účel riadne naplnený. „Toto je naša primárna úloha,“ pripomenul. Predpokladá, že prvotná verzia usmernenia by mala byť pripravená do konca leta, pričom do konca roka by sa mali určite niekam posunúť.

debata chyba
Viac na túto tému: #násilie #týranie detí