Rusnák v paláci končí

Spolu s prezidentom Ivanom Gašparovičom skončí ako zamestnanec v kancelárii hlavy štátu aj niekdajší známy hokejista Dárius Rusnák.

10.06.2014 10:05 , aktualizované: 17:05
Dárius Rusnák Foto: ,
Dárius Rusnák
debata (31)

Jeho koniec v službách prezidenta spôsobil incident, ktorý sa stal v máji v jednom z barov neďaleko Prezidentského paláca počas hokejového zápasu majstrovstiev sveta. Rusnák mal slovne napadnúť dve ženy hovoriace po maďarsky a došlo aj k fyzickému konfliktu so svedkami, ktorí sa žien zastali.

Rusnák vedie oddelenie pre styk s verejnosťou. Vo funkcii končí na vlastnú žiadosť. V nedeľu 15. júna, keď odchádza z postu hlavy štátu Ivan Gašparovič, odíde aj Rusnák. „Už nebude zamestnancom kancelárie prezidenta. Takto sa rozhodol a pán prezident to prijal,“ povedal v utorok Pravde hovorca prezidenta Marek Trubač.

Gašparovič v nedeľu v RTVS povedal, že keď sa incident stal, bol práve v Poľsku. Podľa prezidenta Rusnákovi nie je vlastné, čo sa stalo, a problém budú musieť určite riešiť. „Nebude to príjemné. A nakoniec si myslím, že ak by som ho ja neriešil, tak by ho riešil nový prezident. Nemá význam, aby sme to nechávali, aby to riešil nový prezident,“ doplnil Gašparovič.

Informáciu o slovnom útoku Rusnáka priniesol portál Új Szó. Podľa neho sa mal Rusnák dvoch žien po anglicky opýtať, v akom jazyku sa rozprávajú. Keď odpovedali, že po maďarsky, mal na ne slovne zaútočiť. „Poje… Maďari, rozprávajte sa po slovensky, maďarčina ma irituje.“ Roztržku sa snažili upokojiť dvaja hostia, nakoniec sa strhla bitka. Rusnák pred časom Pravde hovoril, že niečo popili a kamarát mal odvážnejšie reči. „To, čo mi vyčítajú, v skutočnosti povedal on. Problém nastal, keď k stolu prišli ďalší muži a strhla sa mela. Mňa to mrzí a dúfam, že sa všetko vyšetrí. Kto ma pozná, vie, že nemám takéto názory. Maďar, Slovák či Rus, nevidím medzi nimi rozdiel,“ tvrdil bývalý hokejista.

Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu výtržníctva. Vo vyšetrovaní sa naďalej pokračuje. „Vznesené obvinenie voči konkrétnej osobe dosiaľ nebolo,“ uviedla včera krajská policajná hovorkyňa v Bratislave Tatiana Kurucová.

Podnet pre podozrenie zo spáchania prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia vyšetrovateľ odovzdal obvodnému úradu v Bratislave na prejednanie priestupku proti občianskemu spolunažívaniu, nakoľko nebol dôvod na začatie trestného stíhania alebo na odloženie veci.

Agentúrnu správu nahradil autorský článok

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Gašparovič #Dárius Rusnák