Na začiatok júna je extrémne horúco

Obrovská horúčava, sťažené dýchanie, neustály smäd, lepkavý pot, útlm. Takto sa v týchto dňoch cíti prevažná časť ľudí na Slovensku. Padajú teplotné rekordy nad 30 stupňov Celzia a na toto ročné obdobie sú podľa klimatológa Pavla Faška zo Slovenského hydrometeorologického ústavu extrémne vysoké. Upozorňuje, že ručička teplomera ešte bude stúpať až na 35 stupňov.

10.06.2014 12:00
pocačie, dráždiak, leto, teplo, slnko, pláž,... Foto: ,
Vysoké teploty včera lákali k vode. Na bratislavský Draždiak sa prišli ochladiť aj malý Riško s mamou.
debata

„Na začiatok júna je extrémne teplo. Astronomické leto sa ešte nezačalo, ale teploty už dosahujú úroveň leta,“ tvrdí Faško a dodáva, že horúčavy nás ešte potrápia. Ochladiť by sa malo až v druhej polovici týždňa. Predpokladá, že nižšie teploty by mohol priniesť dážď.

Rekordné teploty sa podľa neho sústreďovali prevažne v západnej časti Slovenska. Najteplejšie bolo na Záhorí, v Holíči namerali 32,8 stupňa Celzia. Aj v iných mestách teploty dosahovali podobnú úroveň. V Topoľčanoch namerali 32 stupňov, Piešťanoch 31,5, v Prievidzi 31,4, v Banskej Bystrici 31 stupňov. Na Chopku, ktorý leží v nadmorskej výške 2 000 metrov, bolo 17,6 stupňa. „Nebolo tam síce horúco, ale išlo o rekordnú teplotu, podľa všetkého sa dá povedať, že to bola aj najskoršia vysoká teplota od začiatku roka, nikdy tam do 8. júna nebolo také teplo, normálne sa tam nachádzali ešte zvyšky snehu,“ tvrdí klimatológ.

V minulom roku bol podľa neho vývoj teplôt trocha iný, ako je teraz. Pomerne teplo bolo už na konci apríla a na začiatku mája, a potom prišli daždivé obdobia, ktoré otepľovanie trošku brzdili. Minulý rok bolo v tomto čase teplo, ale nie horúco. Najteplejšie na Slovensku bolo v Michalovciach 29,4 stupňa Celzia. „Určite je teraz v porovnaní s minulým rokom oveľa teplejšie, ale nedá sa to brať ako berná minca, že tento rok je aj vo všeobecnosti teplejšie ako v minulom roku,“ dodáva Faško.

Vysoké teploty včera lákali k vode. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
pocačie, dráždiak, leto, teplo, slnko, pláž, voda, venčenie, horúčava Vysoké teploty včera lákali k vode.

Horúčavy potrvajú ešte do stredy či štvrtka, potom by sa malo ochladiť a nemali by byť také horúčavy. „Je šanca, že by sa vzduch mal osviežiť a malo by byť tak ako v bežnom júni. Problém však vidím v zrážkach, pretože napriek tomu, že v máji pršalo, stále je dosť sucho, a teraz je otázne, aké budú tie zrážky,“ konštatuje klimatológ. Dážď by podľa neho mal prísť od severozápadu, a to znamená, že oblasti, ktoré sú poľnohospodársky veľmi zaujímavé, akými je napríklad Podunajská nížina, veľa zrážok nemusia mať.

Horúce počasie sa prejavuje už aj na rastlinách. Napríklad, mladej kukurici, ktorá začína rásť, sa listy začínajú krútiť, a to je dosť skoro. „Všimol som si to aj na malých porastoch, ktoré majú tak 20 – 30 centimetrov, že sa listy krútia, to znamená, že sa snažia dostať do šetriaceho režimu, aby si udržali nejaké zásoby vlahy, aby mohli prežiť,“ myslí si Faško. Zvieratá podľa neho majú vyvinutý zmysel, aby sa v takýchto v extrémnych situáciách schovali. „Ľudia však neuvažujú tak racionálne, napríklad určite sa veľa ľudí už opaľuje či kúpe. Treba si uvedomiť, že nie je to veľmi bezpečné, teraz je slnko veľmi vysoko, slnečné lúče sú silné a nebezpečné a na to by si ľudia mali dávať pozor a priamemu slnku sa vyhýbať,“ dodáva klimatológ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #voda #horúčavy #slnko #jún