Štát bojuje o skúsených vojakov. Ponúka im výhody

Nedostatok letcov, IT špecialistov či vojenských lekárov má byť minulosťou. Rezort obrany ich chce vo vojsku udržať jednoduchším kariérnym postupom, platmi či dlhšou dovolenkou. Zmeny zapracoval do nového zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorý schválila vláda.

10.06.2014 12:00
vojak, vojsko, armáda, puška, zbraň Foto: ,
Rezort obrany chce v armáde udržať vojakov jednoduchším kariérnym postupom, platmi či dlhšou dovolenkou.
debata (17)

Cieľom rezortu je urobiť zo služby profesionálneho vojaka celoživotné povolanie. Preto ako novinku zavádza nové druhy štátnych služieb. Doteraz mohli byť vojaci len v prípravnej a dočasnej štátnej službe, po novom k nim pribudne stála a krátkodobá služba.

Do stálej služby budú môcť vojakov vymenovať z dočasnej, a to po 17 rokoch služobného pomeru. Zotrvať v nej budú môcť do svojich 55 rokov. Naopak, krátkodobá služba potrvá jeden až tri roky a mala by vyriešiť problém s nedostatkom ľudí v niektorých odbornostiach.

„Naším zámerom je motivovať a stabilizovať vojakov. Chceme si vychovávať kvalitných ľudí, keďže v mnohých špecializáciách ich máme nedostatok. Ide napríklad o IT odborníkov, letcov či vojenských lekárov,“ argumentuje minister obrany Martin Glváč. Zmeny sa dotknú vyše 13-tisíc profesionálnych vojakov, ktorí v súčasnosti pôsobia na Slovensku.

Po novom sa predlžuje trvanie služby pre jednotlivé hodnosti, ako aj veková hranica 55 rokov. Výnimku tvoria len hodnosti vojak 2. stupňa, slobodník, poručík a novoprijatí profesionálni vojaci. „Chceme, aby personál, ktorý je pripravený a vycvičený, mohol zotrvať v služobnom pomere čo najdlhšie. To často nebolo možné pre takzvané konkurenčné výbery, ktorými krátko pred dobou výsluhy v hodnosti musel každý prejsť,“ hovorí Glváč.

Ako príklad uvádza vodiča, ktorý pracoval v ozbrojených silách. Ak sa nedostal cez výber, musel odísť. „Pritom nechcel byť povýšený ani skončiť. Ale keď sa desať ľudí hlásilo na jedno miesto, niekto si to odniesol,“ pokračuje Glváč.

Snahu udržať si profesionálnych vojakov víta aj prezident Zväzu vojakov Slovenskej republiky Tomáš Švec. „Štátna služba sa stáva málo atraktívna pre výšku rizika straty života, povinnosti či náročnosť prípravy. Doteraz zákon neumožňoval v širšom rozsahu mať toto povolanie ako celoživotné. Je v záujme ozbrojených síl, aby špecialisti slúžili čo najdlhšie. Ich skúsenosti sú nenahraditeľné,“ hovorí Švec.

Zmenou prejdú aj tabuľky hodnostných platov. K 17 platovým stupňom pribudnú ďalšie dva, ktoré majú vojakov motivovať, aby v službe zotrvali dlhšie. Plat sa najnovšie nezastaví po 27, ale po 33 odslúžených rokoch. Najnižšou mzdou bude 608 eur pre vojaka 2. stupňa, ktorý ešte neodrobil ani jeden rok v službe. Naopak, najvyššou bude 3 254,50 eura pre generála s 33-ročnými skúsenosťami s prácou v armáde.

Vojakom v stálej službe sa okrem toho predĺži dovolenka zo šesť týždňov na sedem. K rekondičnému a kúpeľnému pobytu spolu v trvaní päť týždňov im navyše pribudne preventívna rehabilitácia. Tá bude formou aktívneho odpočinku počas dvoch týždňov v mieste pobytu vojaka. Nové možnosti oddychu sa dotknú nielen vojakov v stálej, ale aj niektorých v dočasnej štátnej službe.

Vojakom v stálej službe sa okrem toho predĺži... Foto: Andrej Barát, Pravda
vojak, tank, vojsko, armáda Vojakom v stálej službe sa okrem toho predĺži dovolenka zo šesť týždňov na sedem.

Na druhej strane budú zrušené niektoré príplatky. Ide o príplatok za vyvedenie vojsk do výcvikového priestoru, ako aj príspevok na úpravu bytu pri presťahovaní. Sprísňujú sa tiež podmienky na poskytnutie náhrad cestovných výdavkov na návštevu rodiny.

Podľa bývalého ministra obrany Martina Fedora je cieľom nového zákona najmä ušetriť. „Je to jeho hlavné motto. Ťahá sa to ako červená niť všetkými jeho stranami a prejavuje sa ustanoveniami, ktoré hovoria o okliešťovaní súčasných možností vojakov. Znižujú sa niektoré typy príspevkov, iné sa rušia, škrtajú sa viaceré benefity,“ upozorňuje Fedor.

Súčasný minister sa však bráni tým, že celý zákon bol pripravovaný v spolupráci s ozbrojenými silami. „Prešiel s ich súhlasom vo všetkých bodoch. Nenanucovali sme im svoj názor, ale naopak, snažili sme sa zlúčiť viaceré pohľady na prácu profesionálneho vojaka. Zákon obsahuje asi 200 zmien a robili sme ho vyše roka,“ uzatvára Glváč.

Čo sa zmení pre vojakov

  • zavádzajú sa ďalšie dva druhy štátnej služby – k prípravnej a dočasnej pribudne stála a krátkodobá
  • predlžuje sa trvanie štátnej služby pre jednotlivé hodnosti
  • stanovuje sa veková hranica 55 rokov pre všetky hodnosti, ktorá neplatí len pre vojaka 2. stupňa, slobodníka, poručíka a novoprijatých profesionálnych vojakov
  • posilňujú sa právomoci veliteľov pri povyšovaní a ustanovovaní profesionálnych vojakov do funkcií
  • zvyšuje sa počet dní dovolenky pre vojakov v stálej službe
  • pribúda preventívna rehabilitácia v trvaní dvoch týždňov
  • rozširujú sa tabuľky platov o dva stupne
  • ruší sa príplatok za vyvedenie vojsk do výcvikového priestoru
  • zanikne príspevok na úpravu bytu pri presťahovaní
  • sprísňujú sa podmienky na získanie náhrad cestovných výdavkov na návštevu rodiny

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #armáda #ministerstvo obrany #Martin Glváč #štátna služba