KDH opäť nepochodilo s ochranou oznamovateľov korupcie

Parlament v utorok odmietol návrh KDH, ktorým chcelo ochrániť oznamovateľov trestnej činnosti súvisiacej s korupčnými a inými vybranými trestnými činmi.

10.06.2014 18:47
debata (10)

Zvyšovať ochranu oznamovateľov korupcie sa KDH pokúšalo aj minulý rok, zákon do NR SR predložili vo februári 2013, vládny Smer ich návrh vtedy najprv posunul do druhého čítania, v septembri 2013 však zákon definitívne zamietol.

Poslanci Ján Figeľ, Pavol Zajac a Ján Hudacký presadzovali, aby sa garantovala ochrana zamestnancov pred stratou zamestnania alebo poškodením ich práv, ak významnou mierou prispejú k účinnejšiemu odhaľovaniu a objasneniu korupcie daňových a majetkových trestných činov proti záujmom štátu, obcí, vyšších územných celkov a nimi zriadených subjektov či Európskych spoločenstiev.

O vzniku ochrany rozhoduje prokurátor alebo súd na žiadosť zamestnanca. „Vznik ochrany a nadobudnutie právneho postavenia chránenej osoby je významnou zmenou v statuse zamestnanca. Priznanie tohto právneho postavenia má na jednej strane zamedziť nepriaznivým úkonom proti zamestnancovi, motivovaným konaním zamestnanca proti zamestnávateľovi, čiže chrániť zamestnanca, a na druhej strane súčasne povzbudiť iných zamestnancov na oznamovanie významných skutočnosti, lebo tieto oznámenia sú podávané vo verejnom záujme,“ vysvetľovali podstatu návrhu poslanci za KDH. Ochranu návrh rozširoval aj na právne poradenstvo a možnosť poskytnutia odmeny do výšky 10 percent z uchránenej alebo vrátenej hodnoty, ak už v korupčnej kauze padol právoplatný rozsudok. Odmena by však bola limitovaná a nesmela prekročiť päťdesiatnásobok minimálnej mzdy.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #zákon o ochrane oznamovateľov korupcie