Gymnáziá sú stále v kurze. Chystá sa na ne tretina deviatakov

Záujem žiakov a ich rodičov o štúdium na gymnáziách neutícha. Rozsiahly prieskumu medzi 15-tisíc rodičmi žiakov 8. a 9. ročníka ukázal, že až 32 percent chce, aby sa ich dieťa prihlásilo prioritne na gymnázium. To je mierne viac ako ich vlani nastúpilo do prvých ročníkov gymnázií.

11.06.2014 13:00
rodičia, dieťa, hádka, domácnosť, otec, matka,... Foto:
O výbere strednej školy rozhodujú viac rodičia ako deti.
debata (1)

Podľa prieskumu agentúry AKO najväčší záujem o gymnáziá je v Bratislavskom, Košickom a Banskobystrickom kraji. Menej už v Žilinskom a Trnavskom kraji, čo by sa podľa autorov prieskumu dalo vysvetliť aj automobilkami v regióne. V Trnavskom kraji je zároveň najväčší záujem o stredné odborné školy, v Žilinskom zas v porovnaní s inými krajmi bodujú aj učňovky.

Snaha rodičov dostať deti na gymnázium má viac dôvodov. Väčšina chce pre ne lepšie vzdelanie a gymnázium berú ako predprípravu na vysokú školu. „Rodičia veľa ráz dávajú dieťa na gymnázium aj s tým, že potom majú štyri roky na to, aby sa aj dieťa rozhodlo, čo bude robiť. Majú totiž problém zistiť, v čom je nadané, a tápu,“ povedal Václav Hřích, výkonný riaditeľ agentúry AKO. V hľadaní toho, na čo má dieťa vlohy, by pritom podľa rodičov mohli viac pomáhať výchovní poradcovia.

Aký typ strednej školy plánujú rodičia deťom

  • stredná odborná škola s maturitou – 47 %
  • gymnázium – 32,1 %
  • stredná odborná škola bez maturity – 8,1 %
  • obchodná akadémia – 8 %
  • zdravotná škola – 4,7 %

Zdroj: Prieskum agentúry AKO

Rodičia pritom podľa Hřícha vyberajú strednú školu najmä podľa známok v škole a podľa toho, či dieťa zvládne prijímačky. Deviatakov a ôsmakov, naopak, prijímačky či náročnosť štúdia až tak netrápia. Najmä tí, čo idú na stredné odborné školy, sa rodičov skôr pýtajú na to, koľko potom zarobia.

Samotní žiaci podľa prieskumu svoju budúcnosť neradi neriešia, a o tom, kam pôjdu na školu, často rozhodujú ich rodičia. Len približne každý desiaty žiak si školu vyberie sám, pretože má jasno v tom, čím chce byť. Pri výbere budúceho povolania zohrávajú úlohu aj kamaráti. Deviatačka Paulína Nováková zo Zvolena hovorí, že sa neradila s nikým. Sama sa rozhodla pre umeleckú školu a rodičia jej voľbu odobrili. Vybrala si súkromnú školu vo Zvolene. „Už dlhšie ma baví fotografovanie, idem na odbor fotografický dizajn. Neradila som sa s nikým, väčšinou idem podľa toho, čo chcem ja a nie čo chcú iní. Rodičia mi povedali, že keď chcem túto školu, tak môžem, a že si myslia, že na to mám,“ hovorí žiačka 1. základnej školy vo Zvolene s tým, že tam idú aj dve spolužiačky.

Jej spolužiaci priznávajú, že výber školy preberali s rodičmi aj s kamarátmi. Adam Výbošťok sa rozhodol pre priemyslovku v Banskej Bystrici so zameraním na informačné a sieťové technológie, hoci ho prijali aj na gymnázium. „Poradil som sa rodičmi i s kamarátmi, idú tam tiež traja moji spolužiaci. Aj oco chcel, aby som išiel radšej na odbornú školu. Počítače ma bavia a počul som, že v tomto odvetví chýba veľa ľudí, takže aj s uplatnením by to malo byť dobré,“ vraví.

Priznáva, že sú to „zadné vrátka“, rád by raz pokračoval v šľapajach svojho otca. „Chcel by som ísť na vysokú školu a stať sa profesionálnym pilotom, k tomu mi odborné počítačové znalosti budú určite veľmi potrebné. Už som začal aj s bezmotorovým výcvikom na očovskom letisku,“ prezradil svoje plány.

Podľa autorov prieskumu sa nepotvrdil mýtus, že na stredné odborné školy chodia iba menej šikovní žiaci. „V spoločnosti vládne nálada, že stredné odborné školy sú vnímané ako voľba pre žiakov s horšími študijnými výsledkami. Až tri štvrtiny rodičov s takýmto tvrdením však nesúhlasia,“ dodal Hřích. Napriek tomu sú rodičia voči odborným školám skeptickí. Ideálna odborná škola by podľa nich mala spĺňať dve základné požiadavky – nech sa v nej žiak od majstrov z firiem naučí zručnosti a nech dobre ovláda cudzí jazyk, aby po skončení mohol odísť do zahraničia.

Obraz niektorých stredných škôl, ktoré spolupracujú s firmami, by sa mohol zlepšiť tým, že budú zdôrazňovať záruku budúceho zamestnania. Odborné školy, ktoré sú do spolupráce s firmami zapojené a ich absolventi majú po skončení prácu, ešte aj v týchto dňoch hlásia voľné miesta pre budúcich prvákov a robia ďalšie kolo prijímačiek.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #škola #rodičia #štúdium #gymnáziá