Gašparovič sa lúčil, v parlamente kritizoval stav súdnictva aj médiá

Približne štyridsať minút trvalo stredajšie vystúpenie dosluhujúceho prezidenta Ivana Gašparoviča v Národnej rade SR.

11.06.2014 11:14 , aktualizované: 16:44
Prezident, Ivan Gašparovič, parlament, prejav,... Foto: ,
Ivan Gašparovič predniesol v parlamente prejav.
debata (209)

Gašparovič, ktorý sa naposledy zákonodarcom prihovoril v roku 2009, v prejave poukazoval na vysokú nezamestnanosť, kritizoval stav súdnictva, korupciu, ale aj médiá. Naopak, vyzdvihol úlohu tradičnej rodiny a um a zručnosť nášho obyvateľstva.

Veľkým problémom moci je podľa Gašparoviča diskontinuita vládnych politík. „Niektoré reformné kroky jednotlivých vlád nadobúdali povahu nového začiatku. Nenadväzovali na predchádzajúci vývoj v rôznych oblastiach a rozrušovali jestvujúce formy, aby sa neskôr často vrátili k tomu, čo už spoľahlivo fungovalo,“ vyhlásil. Kľučovým problémom Slovenska je podľa hlavy štátu vysoká nezamestnanosť.

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Prezident konformista.

„Z odborného i politického hľadiska zostáva nezodpovedané vysvetlenie faktu, že na Slovensku – aj v prípadoch vysokého ekonomického rastu, zostáva nezamestnanosť vysoká. Významná skupina občanov Slovenska pritom pracuje v zahraničí. Ukazuje sa stále výraznejšie, že napriek prognózam o oživení nedochádza k poklesu nezamestnanosti,“ konštatoval. Ďalším neduhom, ktorý podľa Gašparoviča trápi Slovensko, je tzv. rómsky problém. „Je to pre spoločnosť časovaná bomba“.

Rozlúčka vlády s prezidentom Ivanom Gašparovičom
Robert Fico sa v mene vlády lúči s prezidentom...
+15Rozlúčka vlády s prezidentom Ivanom Gašparovičom

Značnú pozornosť venovala hlava štátu vo svojom príhovore aj médiám. Prezident naznačil, že aj novinári môžu za to, že čoraz menej ľudí chodí k volebným urnám. „Médiá nie sú súčasťou politického systému, ani nesmú byť, ale často sa tak správajú. Pre občanov je neakceptovateľné, že prestávajú byť aktérmi utvárania verejného života. Nie sú objektívne informovaní, sú skôr ovplyvňovaní, až zavádzaní. Aj preto sa stále menší počet osôb zúčastňuje na voľbách,“ poznamenal. Ako Gašparovič dodal, nechce však všetku vinu zvaľovať len na médiá.

Dôveru občanov v demokratické inštitúcie a právny štát podkopáva podľa prezidenta fenomén korupcie. „Poškodzuje zároveň hospodárstvo a pripravuje štát o príjmy“. Nízku dôveru verejnosti majú súdy, dodal prezident. Činnosť súdnej moci bola podľa neho nevhodne spolitizovaná, povesť sudcov utrpela ťažko pochopiteľnými žalobami na diskrimináciu, angažovaním sa sudcov v politike, viacerými prípadmi nečinnosti, spornými rozhodnutiami a podozreniami z korupcie. „Vybavenosť vecí je stále nízka a počet prieťahov narastá“. Akékoľvek návrhy, ktoré pozitívne podporia zmeny v slovenskej justícii, treba podľa Gašparoviča uvítať.

Hlava štátu vyzdvihla úlohu rodiny a manželstva. Tento inštitút je však podľa Gašparoviča pod neustálym tlakom. „Nové formy spolužitia budú musieť poskytnúť argumenty svojej oprávnenosti, nielen podľa dôležitého kritéria osobnej slobody dvoch partnerov, ale aj podľa kritérií budúcnosti detí a reprodukcie ľudstva,“ nazdáva sa.

Prezident sa v príhovore vrátil aj ku kauze nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Niektorí podľa neho stále spochybňujú jeho postup v tejto záleži­tosti. „Stále si pevne stojím na svojom stanovisku, že po komplexnom zvážení všetkých okolností, ktoré voľbu generálneho prokurátora sprevádzali, môj postup bol právne i politicky správny, a dovolím si tvrdiť, zodpovedný.“

Paška dúfa, že aj nový prezident pôjde v línii Gašparoviča

Prezident Ivan Gašparovič sa podľa šéfa parlamentu Pavla Pašku snažil vniesť do atmosféry na Slovensku pokoj a stabilitu. „Dúfam, že aj nový pán prezident bude pokračovať v línii, ktorú desať rokov pán Ivan Gašparovič vštepil slovenskému ústavnému a politickému systému,“ povedal Paška na brífingu po vystúpení prezidenta.

Paška ocenil, že Gašparovič na záver svojho druhého volebného obdobia prišiel medzi poslankyne a poslancov, „aby povedal, ako desať rokov ovplyvnilo nielen jeho život, ale aj život občanov a podal správu o vízii aj nám zákonodarcom, ako napredovať a čo robiť s našou krásnou krajinou“. „Za desať rokov ste do slovenského politického a ústavného systému vyryli veľmi hlbokú brázdu,“ uviedol.

Prezident Gašparovič povedal, že prezident je u nás vo veľmi zvláštnej pozícii. „Nevidím dôvod, dokonca si myslím, že sa prezident nesmie postaviť do kontradiktórneho vzťahu k vláde,“ skonštatoval. Keď vládu zostavuje strana, ktorá má ako víťaz volieb mandát od občanov, bolo by podľa Gašparoviča zlé, keby prezident jej iniciatíve bránil.

„Som rád, že medzi nami k takýmto konfliktom nedochádzalo“. „Moja snaha nebyť kontroverzný, robiť v domácej politike niečo ako dobrého mediátora, som, myslím si, naplnil. Kde som sa postavil, ako sa hovorí, na zadné, bolo to vždy s oporou zákona v ústave,“ dodala hlava štátu.

Budete mi chýbať, lúčil sa Gašparovič s vládou

Dosluhujúcemu prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi bude vláda Roberta Fica chýbať. „Teším sa na to, že budem mať oveľa viac voľného času, ale som presvedčený, že mi budete aj tak trochu chýbať. Chýbať mi budú tie stretnutia, keď sme mali problémy, zatelefonovali sme si, prišli sme, sadli sme a hľadali riešenia,“ povedal Gašparovič premiérovi a jeho ministrom.

Prezident Ivan Gašparovič sa rozlúčil s... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Gašparovič, Fico, vláda Prezident Ivan Gašparovič sa rozlúčil s premiérom Robertom Ficom a členmi jeho vlády.

Prezident prijal Ficov kabinet pri príležitosti ukončenia svojho pôsobenia vo funkcii prezidenta. Gašparovič je rád, že počas svojho pôsobenia vo funkcii spolupracoval najmä s vládami Roberta Fica. Zdôraznil, že vo vzťahu k premiérom sa vždy snažil stavať do pozície politického partnera a nie opozície.

„Nie je žiadnym tajomstvom, naopak, myslím si, že to bola veľká prednosť, že vzťahy medzi tromi najvyššími ústavnými činiteľmi v rokoch 2006 až 2010 a od 2012 až doteraz boli nadštandardné,“ vyhlásil Fico. Predseda vlády vyzdvihol najmä dva rozmery Gašparovičovho pôsobenia – zásadné postoje k slovenským národnoštátnym záujmom a sociálne cítenie.

„Často som bol svedkom rozhovorov s vami, keď som presadzoval niektoré veci a kde ste ako prezident boli ešte sociálnejší ako ja,“ dodal premiér. Prezidentovi v mene svojej vlády, ale aj strany Smer poďakoval a vyslovil presvedčenie, že po tom, ako s hrdosťou opustí svoj úrad, bude svoje skúsenosti aj naďalej ponúkať Slovensku. „Pretože takýchto skúsených politikov a ľudí, ktorí preukázali veľa, na Slovensku nie je veľa,“ poznamenal. „Želám ti, pán prezident, všetko najlepšie,“ ukončil už veľmi osobne svoj príhovor Fico.

Prezident sa stretol s veľvyslancami EÚ na rozlúčkovom obede

Gašparovič sa zúčastnil na spoločnom pracovnom obede s veľvyslancami krajín Európskej únie na Slovensku. Stretnutie pravidelne organizujú predsedajúce krajiny EÚ, toto malo však podľa hostiteľa obeda, veľvyslanca Helénskej republiky Nicolasa Plexidasa, zvláštnu atmosféru, keďže išlo aj o rozlúčkové stretnutie s prezidentom Gašparovičom, informovala Margita Ivaničková z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Helénsky veľvyslanec Plexidas vyzdvihol úlohu Ivana Gašparoviča v jeho takmer štvrťstoročnej politickej kariére pri zakladaní slovenskej štátnosti. „Občanom ste ukázali svoj odborný a sociálny profil, počas dekády náročných zmien ste viedli štát a zanechávate hlbokú stopu v novodobej histórii Slovenskej republiky,“ povedal v úvode pracovného obeda hostiteľ

Prezident zdôraznil, že „Slovensko za svoju krátku samostatnosť prešlo náročnou skúškou a zvládlo ju úspešne. A to aj napriek tomu, že nie všetky kroky prijali občania s nadšením“. Ako dodal, stali sme sa členmi všetkých najvýznamnejších medzinárodných inštitúcii a hlavne členstvo v EÚ a NATO nás zaradilo medzi úspešne demokratické a rešpektované krajiny sveta, informovala ďalej Ivaničková.

Gašparovič sa v rozhovore s veľvyslancami EÚ zamyslel aj nad tým, čo čaká úniu po nedávnych eurovoľbách. Podľa dosluhujúceho slovenského prezidenta 13-percentná účasť slovenských voličov vo voľbách do Európskeho parlamentu neznačí nedôveru v Európsku únie, ale ide o to, že „občania stratili dôveru v politické strany“.

Veľvyslancov EÚ zaujímal aj názor hlavy štátu na vývoj situácie na Ukrajine. Podľa Gašparoviča si Slovenská republika ako susedská krajina praje predovšetkým politickú stabilitu Ukrajiny. „S vnútornou stabilitou Ukrajine nik nepomôže, tú si budú musieť vydobyť sami. A potom im budeme vedieť pomôcť aj my ostatní,“ prízvukoval pred veľvyslancami prezident Gašparovič.

Ako dodal, Slovensko bude proces stabilizácie Ukrajiny podporovať vrátane posilnenia dialógu medzi EÚ, Ruskom a Ukrajinou. V tejto súvislosti prezident zdôraznil aj potrebu posilnenia európskej bezpečnosti v rámci NATO aj EÚ, ale aj diverzifikácie energetických zdrojov.

209 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ivan Gašparovič