Procházka a Hrnčiar sa oficiálne mandátov ešte nevzdali

Poslanci Radoslav Procházka a Andrej Hrnčiar zatiaľ oficiálne listom neoznámili, že sa vzdajú poslaneckých mandátov po skončení tejto schôdze, ako to oznámili v máji.

12.06.2014 09:14 , aktualizované: 12:18
Sieť, Radoslav Procházka, Andrej Hrnčiar Foto: ,
Radoslav Procházka a Andrej Hrnčiar z novovznikajúcej strany Sieť
debata (6)

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Zajac verí, že Procházka svoje slovo dodrží, ale oficiálnu informáciu nemá, kedy tak urobí. „Domnievam sa, že chce byť na inaugurácii a možno potom zloží mandát. Ale to je na jeho osobnom rozhodnutí,“ povedal Zajac.

Každý volič a poslanec musí podľa podpredsedu Mostu-Híd Zsolta Simona vedieť, akú váhu má dané slovo v tejto krajine. „Dúfam, že Hrnčiar si veľmi dobre uvedomuje, aké vyhlásenie dal pred médiami v marci. Nemám dôvod pochybovať, že to spraví. Keby to nespravil, musím povedať, že dané slovo v novej politickej strane Sieť neplatí,“ povedal Simon.

Procházka a Hrnčiar by mali vo štvrtok skončiť v parlamente, pretože vzdať sa mandátov sa rozhodli po tom, čo oznámili zakladanie novej strany Sieť. Kedy však parlament opustia, nie je zrejmé. Ešte v nedeľu by sa mali ako poslanci NR SR zúčastniť na inaugurácii nového prezidenta SR. „Všetky náležitosti so vzdaním sa poslaneckého mandátu budeme riešiť po inaugurácii prezidenta,“ povedal Hrnčiar.

Procházka a Hrnčiar v marci oznámili, že po skončení 35. schôdze parlamentu sa vzdajú poslaneckých mandátov. Zasadnutie NR SR sa skončí dnes popoludní. Procházka koncom marca povedal, že sa poslaneckého vzdá po skončení májovej schôdze, teda niekedy v máji alebo v júni. Na jeho miesto by do parlamentu mal nastúpiť prvý náhradník z KDH Marián Radošovský. Procházka totiž kandidoval na post poslanca NR SR za Kresťanskodemo­kratické hnutie (KDH), to však vo februári 2013 opustil.

Procházka v marci tvrdil, že vzdaním sa mandátu poslanca NR SR ide do rizika a ľudia ho vraj od toho odhovárali. „Je to strata na osobnom pohodlí i vplyve,“ povedal. Podľa neho sa však strany majú dostať do parlamentu cez voľby. „Chceme sa uchádzať o poverenie do služby a zmenu pomerov,“ uviedol. Rovnako aj Hrnčiar avizoval, že po skončení prebiehajúcej schôdze odíde z NR SR. Hrnčiar kandidoval na kandidátke strany Most-Híd ako nezávislý. Na jeho miesto má prísť Péter Vörös.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Andrej Hrnčiar #Sieť