Kiska vymení troch členov Súdnej rady

Už o niekoľko dní sa pomery v Súdnej rade výrazne zmenia. Až tretinu z 18 členov budú tvoriť noví ľudia.

12.06.2014 13:00
Andrej Kiska Foto: ,
Zvolený prezident Andrej Kiska.
debata (180)

Novozvolený prezident Andrej Kiska, ktorý sa funkcie ujme už v nedeľu, chce vymeniť troch členov Súdnej rady, ktorých tam vymenoval jeho predchodca Ivan Gašparovič v októbri 2012. Potvrdili to aj z Kiskovho tímu: „Čo sa týka Súdnej rady, tak ako avizoval, prezident vymenuje nových členov.“

Z rady by tak po Kiskovom nástupe mali byť údajne odvolaní sudkyňa Gabriela Šimonová, prorektorka Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Mária Bujňáková a bývalý podpredseda Ústavného súdu Eduard Bárány. Koho Kiska vymenuje za nových členov rady zatiaľ nie je známe. Potvrdil len, že tam chce svojich ľudí a že už s niektorými rokoval, mená však neprezradil. Justícii sa chce prezident venovať v najbližších dňoch po svojej inaugurácii.

Nových dvoch členov budú musieť zvoliť aj sudcovia zo svojich radov, a to namiesto súčasného predsedu Súdnej rady Štefana Harabina, ktorý 23. júna odchádza z pozície predsedu Najvyššieho súdu a tým aj z rady. A tiež namiesto Imricha Volkaia, ktorý uspel v parlamente pri voľbe za ústavného sudcu.

Aj vláda bude musieť doplniť stav členov rady, ktorých má právo vymenovať. A to namiesto jej súčasnej nominantky sudkyne Evy Fulcovej, ktorú tiež nedávno parlament zvolil do funkcie ústavného sudcu.

Súdnu radu bude po novom riadiť nový predseda. Toho si vyberú jej členovia spomedzi seba. Po zmene ústavy, ktorá by mala začať platiť 1. septembra, už nebude predseda Najvyššieho súdu zároveň aj predsedom Súdnej rady. Nestane sa tiež automaticky členom rady. Budú ho tam musieť nanovo zvoliť sudcovia.

Ústavné zmeny by mali dať predsedovi Súdnej rady aj väčšie právomoci. Na Ústavnom súde bude môcť napadnúť zákony týkajúce sa výkonu súdnictva. Rada bude hovoriť aj k rozpočtom súdov. O tom, či je sudca spôsobilý obliekať si talár a súdiť, bude v konečnej podobe rozhodovať prezident, a to na odporúčanie Súdnej rady. Tá bude vydávať stanovisko, či sudca predpoklady spĺňa, alebo nie, na základe podkladov od Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). O strate týchto predpokladov bude rozhodovať disciplinárny se­nát.

Novela zákona o Súdnej rade, o ktorej by mal hlasovať parlament na júnovej schôdzi, by mala zmeniť verejné hlasovania Súdnej rady znovu na tajné. Podľa návrhu Antonína Cicoňa (Smer), jedného z predkladateľov zákona, neverejné bude znovu aj hlasovanie o predsedovi a podpredsedovi Najvyššieho súdu, aj všetky hlasovania o personálnych otázkach pri vymenovaní a odvolávaní sudcov, predsedu a podpredsedu Súdnej rady, sudcov, ktorí zastupujú Slovensko v medzinárodných organizáciách, či členov a predsedov disciplinárnych senátov.

Právnička Zuzana Čaputová to považuje za najabsurdnejší návrh v oblasti justície za posledné roky. „Je to návrh absolútne spiatočnícky, posilňujúci netransparentnosť justície,“ hovorí advokátka spolupracujúca s Via Iuris.

© Autorské práva vyhradené

180 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada #Andrej Kiska