Parlament presunul osemnásť bodov na ďalšiu schôdzu

Osemnásť bodov z programu končiacej sa 35. schôdze parlamentu sa presúva na 36. schôdzu. Tá sa začne 24. júna. Poslanci parlamentu sa na ukončení schôdze, aj keď neprerokujú všetky body, dohodli v utorok.

12.06.2014 17:35
parlament, vyslovenie nedovery premierovi,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

O všetkých neprerokovaných budú diskutovať a hlasovať na nasledujúcej schôdzi. Mnohí poslanci na rokovaní chýbali už vo štvrtok. Ospravedlnených bolo 24 zákonodarcov, z toho 13 z vládneho Smeru a 11 z opozície. Poslanci sa zídu najbližšie v nedeľu na inaugurácii prezidenta SR.

Medzi osem neprerokovaných zákonov patrí novela jazykového zákona, ktorú predložil poslanec za SaS Peter Osuský. Hlasovať však už o nej nestihli. K novele otvorili len diskusiu. Tá bude však ešte tiež pokračovať na ďalšej schôdzi. Osuský chce svojim návrhom uľahčiť a rozšíriť používanie jazykov národnostných menšín.

„Hlavným zámerom predkladaného návrhu zákona je vypustiť zo zákona o štátnom jazyku tie ustanovenia, ktoré neodôvodnene zasahujú do slobodného šírenia informácií pod zámienkou ochrany štátneho jazyka,“ vysvetlil Osuský. Poslanec liberálov vypúšťa zo zákona ustanovenie, podľa ktorého má štátny jazyk prednosť pred ostatnými jazykmi používanými na území Slovenskej republiky. Rovnako vypúšťa body, podľa ktorého je akýkoľvek zásah do kodifikovanej podoby štátneho jazyka v rozpore s jeho zákonitosťami neprípustný.

Rokovanie ukončila Hodina otázok. V nich zaujala len slovná roztržka medzi ministrom dopravy Jánom Počiatkom a predsedom poslaneckého klubu KDH Pavlom Zajacom. Zajacovi sa totiž nepáčila odpoveď ministra na jeho otázku, čo dával najavo vykrikovaním z poslaneckej lavice. „Vykrikujte, ja si počkám. Zajac nepozná rokovací poriadok. Vždy mi skáče do reči,“ povedal Počiatek od rečníckeho pultu. Zajac sa pýtal ministra, prečo privatizuje 12 344 nákladných vozňov železničnej spoločnosti Cargo Slovakia aj napriek tomu, že do tejto súťaže prišla ponuka len od jedného uchádzača.

Počiatkovi však už neprekážalo ďalšie dopytovanie od podpredsedníčky parlamentu Eriky Jurinovej (OĽaNO), ktoré tiež nebolo v súlade s rokovacím poriadkom. „Takáto interakcia mi neprekáža,“ uviedol minister. Na to mu podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová (Smer) pripomenula, že ona vedie schôdzu a Jurinovú napomenula.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #zákony