Procházka a Hrnčiar stihnú inauguráciu Kisku

Až sedem poslancov opustí parlament v priebehu tohto mesiaca. Dvaja, Radoslav Procházka a Andrej Hrnčiar, ešte pôjdu v nedeľu na inauguráciu prezidenta Andreja Kisku, a potom sa vzdajú mandátu poslanca. Ďalší piati poslanci opustia slovenský parlament na konci júna, pretože od 1. júla zasadnú do Európskeho parlamentu.

13.06.2014 12:30
debata (4)

Niekdajší prezidentský kandidát Procházka už dávnejšie avizoval, že sa vzdá poslaneckého kresla a bude sa venovať svojej strane Sieť. Tvrdil, že to síce bude znamenať stratu pohodlia a vplyvu, ale strany sa majú podľa neho dostať do parlamentu prostredníctvom volieb.

Procházka kandidoval za KDH, neskôr ho opustil a pôsobil ako nezaradený poslanec. Namiesto neho do parlamentu príde Marián Radošovský, krajský šéf KDH v Nitrianskom kraji. Radošovský už v minulosti v parlamente bol.

Parlament opúšťa aj Andrej Hrnčiar, ktorý sa hlási k Sieti. Hrnčiar kandidoval za Most-Híd. Jeho miesto v poslaneckých laviciach zaujme Edit Pfundtner. Aj tá už bola poslankyňou.

Na konci júna odídu z parlamentu ďalší piati poslanci, ktorí boli zvolení za europoslancov. Podľa ústavy im mandát v Národnej rade zanikne, pretože je nezlučiteľný s mandátom v Bruseli.

Europoslanca Ivana Štefanca z SDKÚ nahradí v Národnej rade niekdajší minister školstva Eugen Jurzyca. „Musíme chodiť do roboty do 30. júna a od 1. júla sme v europarlamente,“ povedal včera Štefanec. Aj v stredu bol v Bruseli a pripravuje sa na nové pôsobenie. „Riešia sa formality, kto bude v akom výbore, mali sme aj spoločné rokovanie klubu európskych ľudovcov,“ poznamenal. Práve 1. júla sa prvýkrát stretne všetkých 751 europoslancov na spoločnom rokovaní pléna.

Do Bruselu odchádza tiež predseda SaS Richard Sulík. Jeho miesto zaujme Jana Kiššová. V SaS je generálnou manažérkou. Počas vlády Ivety Radičovej už bola poslankyňou za SaS.

Jana Žitňanská bola do europarlamentu zvolená za Novu. Pôvodne kandidovala do Národnej rady za KDH. Namiesto nej príde kresťanský demokrat Jozef Bobík, bývalý primátor Michaloviec.

Poslanca Mostu-Híd Józsefa Nagya po odchode do europarlamentu nahradí Péter Vörös. Za europoslanca Branislava Škripeka z Obyčajných ľudí príde do Národnej rady psychologička Jana Šípošová, ktorá sa venuje obetiam násilia páchaného hlavne na ženách.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Prochádzka #Andrej Hrnčiar #inaugurácia