Vzbura v lekárskej komore

Direktívny, neústretový, pre lekárov nič nevybaví. Časť členov lekárskej komory je nespokojná s jej prezidentom Mariánom Kollárom, ktorý je vo funkcii len dva roky. Čoraz častejšie sa jeho meno začína skloňovať v súvislosti s odvolávaním. Stať by sa tak malo na sneme komory, ktorý bude v septembri.

13.06.2014 12:00
Marián Kollár, Slovenská lekárska komora Foto: ,
Pod šéfom lekárskej komory Mariánom Kollárom sa kýve stolička.
debata (8)

Vo vnútri Slovenskej lekárskej komory to začína poriadne vrieť. Jej prezident Marián Kollár podľa informácií denníka Pravda začal robiť čistky. Tých, ktorí sa mu vzopreli, prepustil. Medzi takých ľudí patril aj Vladimír Balogh, ktorý pôsobil vo funkcii poradcu komory a v minulosti bol riaditeľom niekdajšej zdravotnej poisťovne Apollo. Kollárovi malo prekážať, že vedel lepšie komunikovať nielen s členmi, ale aj s médiami. Okamžite mu zrušil aj služobný mail. Balogh sa k tomu odmietol vyjadriť. „Som vo výpovednej lehote, nebudem to komentovať,“ konštatoval už bývalý poradca.

Podľa zdroja z prostredia komory Kollár nevie komunikovať ani dovnútra k členom, ani smerom von. „Komora nevedie žiadne rokovania ohľadom dôležitých vecí, prezident si presadzuje svojhlavo svoje názory, nepripustí nijaké iné názory, to sa potom odráža aj na komunikácii s dôležitými orgánmi, ktoré napríklad tvoria zdravotnícke zákony – ministerstvo, parlament, politici, ale aj verejnosť,“ uviedol lekár, ktorý si neželal zverejniť meno. Potvrdil, že medzi členmi je snaha odvolať Kollára z funkcie.

Denník Pravda oslovil aj Mariána Kollára, ten však do uzávierky neodpovedal.

To, že komora pod vedením prezidenta Kollára stráca na kredite, si myslí prezidentka Regionálnej lekárskej komory v Banskej Bystrici Mária Kuniaková. Túto skutočnosť si podľa nej neuvedomuje len spoločnosť, ale aj samotní lekári. „Názory komory sa vytrácajú z médií, a ak sa aj v médiách objavia informácie, tak sú prezentované nevhodne. Mám niekedy dojem, že kroky prezidenta a prezídia komory nie sú najšťastnejšie,“ povedala Kuniaková, ktorá pred dvomi rokmi kandidovala na funkciu prezidenta komory.

Ako príklad z posledných mesiacov uviedla problém ohľadom novej smernice o ďalšom vzdelávaní lekárov. Komora smernicu pripravila a odsúhlasila na jeseň minulého roku. Ministerka jej vyčíta, že v niektorých častiach je protizákonná. Kollár sa proti tomu ohradil s tvrdením, že komora chce ísť cestou, ktorá zvyšuje úroveň hodnotenia, ale naráža na nepochopenie. Pre smernicu boli v komore veľké turbulencie, mal byť zvolaný aj mimoriadny snem, ktorý prezídium nakoniec zrušilo. Riešiť sa bude na septembrovom sneme.

Zodpovednosť za zle pripravený dokument by mal podľa Kuniakovej niesť štatutár. Tiež si myslí, že prezident komory ublížil lekárom, keď pozval na snem šéfku komory sestier, ktorej arogantné vystúpenie voči lekárom vôbec nezvládol. „Možno v atmosfére vyspelejšej kultúry by to boli dôvody, ktoré vytvárajú priestor na sebareflexiu prezidenta,“ podotkla Kuniaková.

Prezident Regionálnej lekárskej komory v Nitre Ondrej Kusý sa k vnútrokomorovým problémom nechcel vyjadriť. „Komora si musí svoje problémy vyriešiť najskôr vo svojom vnútri. Na budúci týždeň máme stretnutie troch regionálnych komôr, chceme, aby vnútrokomorový život dostal lepšiu komunikáciu regiónov medzi sebou, ako aj s centrálou,“ uvádza Kusý.

Prezident komory je volený na štyri roky. Odvolať by ho mohol snem, ktorý najbližšie zasadá v septembri. Zúčastňuje sa na ňom 80 delegátov, ktorých volia regionálne komory. Kollára vo funkcii musí potvrdiť alebo ho z nej odvolať väčšina delegátov.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská lekárska komora #Marián Kollár