Prezident podpísal ústavnú novelu o manželstve a súdnictve

Prezident Ivan Gašparovič podpísal v piatok novelu ústavy z dielne strán Smer a KDH, ktorá definuje manželstvo a zavádza zmeny v súdnictve.

13.06.2014 17:11 , aktualizované: 18:13
Ivan Gašparovič, prezident, vlajka Foto: ,
Prezident Ivan Gašparovič.
debata (10)

Informovala o tom Elena Bianchi z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR. Prezident takisto podpísal zákon o verejných zbierkach a zákon o výkone volebného práva.

Novela ústavy definuje manželstvo ako „jedinečný zväzok jedného muža a jednej ženy“. Zavádza takisto plošné previerky spôsobilosti sudcov na ktoré má dohliadať Súdna rada SR. Sudcovia tiež prídu o trestnoprávnu imunitu.

Zákon o výkone volebného práva zase zavádza povinnosť kandidátov na starostov a primátorov mať stredoškolské vzdelanie. Novela ústavy bola niektorými politickými stranami kritizovaná ako politický obchod Smeru a KDH. Zákon o výkone volebného práva chce zase politická strana NOVA napadnúť na Ústavnom súde SR.

Gašparovič vrátil zákon pre zoznam prioritných chorôb

Parlament sa bude musieť vrátiť k schválenému zákonu o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Prezident sa totiž rozhodol vrátiť ho do pléna na opätovné prerokovanie. Nepozdáva sa mu časť návrhu, ktorým sa novelizuje zoznam prioritných chorôb v rámci zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti.

„Pri niektorých prioritných chorobách, ktoré sú uvedené v prílohe schváleného zákona, by podľa môjho názoru nebola vhodná ich úhrada, najmä plná, na základe verejného zdravotného poistenia,“ odôvodňuje prezident svoje rozhodnutie.

Zákon parlamentu vrátil s návrhom, aby sa príloha upravujúca zoznam prioritných chorôb v rámci zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti úplne vypustila. „Cieľom je opätovné odborné prehodnotenie prílohy, teda zoznamu prioritných chorôb,“ uvádza sa v odôvodnení rozhodnutia.

Podľa schváleného zákona by mohli byť napríklad ošetrenie preležanín, preväz rany či odsávanie pacienta ako aj ďalšie zdravotné výkony hradené zariadeniam sociálnych služieb zo strany zdravotných poisťovní. Opatrenie sa malo týkať aj zariadení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.

Novela zákona prináša aj nové povinnosti pre nemocnice. Tie budú musieť bezodkladne po tom, čo prepustia novorodenca domov, zaslať prepúšťaciu správu jeho všeobecnému lekárovi. Prepúšťacia správa poputuje pediatrovi, ktorého uviedol zákonný zástupca dieťaťa, ak sa tak nestalo, nemocnica ju zašle všeobecnému lekárovi do obvodu, v ktorom má matka trvalý alebo prechodný pobyt. Pediater následne do troch dní vykoná preventívnu prehliadku novorodenca v domácom prostredí, a ak mu to umožnené nebude, nahlási to úradu práce. Opatreniami sa má predísť tomu, aby sa deti strácali v systéme, pretože o nich lekári nevedia.

Ohlasovaciu povinnosť budú mať aj samotné nemocnice. Na úrady práce budú hlásiť matky, ktoré po pôrode svojvoľne opustia nemocnicu bez dieťaťa či s ním bez toho, aby mali súhlas zariadenia. Proti tomu sa postavili mimovládne organizácie s odkazom pre ministerstvo, že nemocnica nie je väzenie a matka sa má právo rozhodnúť sama, kedy ju opustí.

Novela taktiež posúva termín začiatku eHealthu (elektronické zdravotníctvo) o rok, naplno by tak mal začať fungovať až v roku 2017. Ministerstvo zdravotníctva totiž zrušilo tender na softvérové komponenty pre Národný zdravotnícky informačný systém, ktorý je jednou z jeho nosných častí. Zabezpečiť má napríklad pripojenie nemocníc a ambulancií do systému elektronického zdravotníctva.

Okrem toho prezident podpísal novelu zákona o lesoch. Na základe tejto normy by mali mať lesy lepšiu ochranu. Novela má zosúladiť znenie zákona s požiadavkami vlastníkov lesa, obhospodarovateľov lesa, ako aj orgánov štátnej správy lesného hospodárstva.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Smer #ústavný zákon #Ivan Gašparovič #novela zákona o ochrane manželstva