Lietadlá zmizli z radarov kvôli cvičeniu

Vojenské cvičenie stálo pravdepodobne za znefunkčnením zariadenia letiskových dispečerov, ktorým z obrazoviek zmizli údaje o lietadlách nachádzajúcich sa vo vzduchu.

15.06.2014 15:00
debata (11)

Počas tohto mesiaca sa to stalo dvakrát, a to na radarových displejoch na Slovensku, v Česku, Nemecku a v Rakúsku. Práve tí ako prví na túto udalosť upozornili. Informáciu priniesol portál ctk.cz.

Počas záhadného výpadku nebolo možné zistiť, v akej výške lietadlá letia a kde presne sa nachádzajú. Hovorca rakúskej letovej kontroly Marcus Pohanka povedal, že im z radarov zmizlo 13 lietadiel na dobu 25 minút, žiadne nebezpečenstvo vraj nehrozilo. Okamžite boli podniknuté opatrenia pre núdzovú situáciu vrátane nadviazania hlasového kontaktu s pilotmi a rozšírenia koridorov.

Lietadla z monitorov vypadli aj slovenským dispečerom. „Letové prevádzkové služby Slovenskej republiky v súvislosti s týmito informáciami uvádzajú, že miznutie cieľov na obrazovkách radarov súviselo s plánovaným vojenským cvičením, ktoré prebiehalo v rôznych častiach Európy v dňoch 5. a 10. júna a ktorého účelom bolo rušenie rádiokomunikačných frekvencií,“ povedala Pravde hovorkyňa Letových a prevádzkových služieb Michaela Legelová.

Táto aktivita podľa nej spôsobila aj dočasný výpadok niekoľkých cieľov na radarovom zobrazení, lietadlá však boli v rádiovom spojení s riadiacim letovej prevádzky a pokračovali v lete. „Ihneď po identifikácii problému bola kontaktovaná strana, ktorá cvičenie organizovala, a cvičenie bolo zastavené. Následne boli letové prevádzkové služby nad územím Slovenskej republiky poskytované bez obmedzení,“ vysvetľuje Legelová.

Hovorca českého riadenia letovej prevádzky Richard Klíma potvrdil, že v Česku dochádzalo k rušeniu medzi lietadlami a pozemnou kontrolou, ale nemalo to vplyv na bezpečnosť leteckej prevádzky. Informáciu o tom, koľkých letov sa problémy týkali, nespresnil. Podľa neho sa cvičenie konalo v Maďarsku. Tento výpadok vyšetruje európska letecká bezpečnostná agentúra Eurocontrol.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlá #radar