Životopis nového prezidenta Andreja Kisku

Kancelária prezidenta SR zverejnila životopis nového prezidenta Andreja Kisku.

15.06.2014 12:29
PREZIDENT: Inaugurácia, Andrej Kiska Foto: ,
Prezident SR Andrej Kiska počas inaugurácie.
debata (46)

Andrej Kiska sa narodil 2.2.1963 v uči­teľskej rodine. Je druhýkrát ženatý a má 4 deti. V roku 1986 ukončil inžinierske štúdium v odbore mikroelektronika na Elektrotechnickej fakulte Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Po vysokej škole pracoval ako projektant v spoločnosti Naftoprojekt v Poprade. V roku 1990 odišiel do USA, kde pracoval ako predavač v obchode, na benzínovej pumpe, neskôr ako pomocný robotník na stavbe. Po roku a pol sa vrátil na Slovensko ako spolumajiteľ obchodnej spoločnosti, ktorá po pár týždňoch skrachovala.

Ako manažér a podnikateľ pracoval viac ako 15 rokov. Založil viaceré spoločnosti, najúspešnejšie z nich Triangel a Quatro v roku 1996. Tieto firmy poskytli počas svojej histórie finančné služby viac ako 1 miliónu ľudí a stali sa najúspešnejšími splátkovými spoločnosťami na Slovensku. V roku 2005 predal všetky svoje podiely v týchto spoločnostiach VÚB banke a rozhodol sa venovať charite.

Spolu s priateľom založil v roku 2006 neziskovú organizáciu Dobrý Anjel, na financovanie ktorej daroval z vlastných peňazí 1 milión eur. Dobrý Anjel pomáha rodinám s deťmi, ktoré sa vinou závažného, život ohrozujúceho ochorenia dostali do ťažkej finančnej situácie a je dnes najúspešnejšou nefiremnou charitou na Slovensku. V roku 2011 spoluzakladal Dobrého Anjela v Českej republike.

V roku 2006 získal ocenenie Manažér roka časopisu Trend a v roku 2011 ocenenie Krištáľové krídlo za filantropiu.

V roku 2012 sa Andrej Kiska rozhodol kandidovať na post prezidenta Slovenskej republiky ako nezávislý a nestranícky kandidát. Dôvodom jeho rozhodnutia bolo rozhorčenie, v akom stave je naša spoločnosť, ako tradiční politici často zabúdajú na problémy skutočných ľudí.

V druhom kole prezidentských volieb 29. marca 2014 bol zvolený za prezidenta Slovenskej republiky. Hlas mu dalo 1 307 065 voličov, čo predstavovalo 59,38 percenta zo všetkých odovzdaných hlasov. Funkcie prezidenta Slovenskej republiky sa ujal po zložení sľubu počas inaugurácie 15. júna 2014.

Zdroj: Kancelária prezidenta SR

46 debata chyba
Viac na túto tému: #životopis #Andrej Kiska #prezident SR