Bárány sa vzdal členstva v Súdnej rade

Členstva v Súdnej rade sa vzdal Eduard Bárány, ktorého do rady nominoval bývalý prezident Ivan Gašparovič.

16.06.2014 16:22
Eduard Barány, sudcovia Foto: ,
Eduard Bárány si myslí, že imunita sudcov by mala byť zachovaná.
debata (19)

„Nerád by som sa dostal do situácie, že budem akýmkoľvek spôsobom spájaný s pánom prezidentom Kiskom ako jeho nominant,“ povedal denníku Pravda Bárány.

Prezident Andrej Kiska podľa našich zistení avizoval, že plánuje vymeniť troch členov v Súdnej rade, ktorých pôvodne nominoval Ivan Gašparovič. Bárány uviedol, že mal „echá“ o tomto zámere prezidenta prostredníctvom mé­dií.

Podľa zákona o Súdnej rade účinok vzdania sa členstva nastáva dva kalendárne mesiace po vzdaní sa. Keďže sa vzdal členstva v rade dnes (v pondelok 16.6.) ráno, tak to znamená, že by stratil členstvo v polovici augusta. Prezident Kiska však môže tento termín urýchliť, pretože podľa Báránya „účinok odvolania nastáva doručením“.

V politickom zákulisí sa hovorí o tom, že by prezidentovi nemuseli vyhovovať navrhnutí kandidáti, ktorých zvolil Smer, a vyžiadal by si od parlamentu nových kandidátov, napísal denník Pravda v svojom pondelňajšom vydaní. (Čítajte v článku Kiska začal prezidentský príbeh.) Ústavný právnik Peter Kresák si myslí, že ak prezident použije výklad Ústavného súdu, ktorý dal v súvislosti s generálnym prokurátorom, tak si to vie predstaviť. „Ak bude mať prezident dôvody, tak áno,“ uviedol Kresák. Nevylúčil tiež, že prezident môže vymenovať len jedného či dvoch ústavných sudcov, nie však všetkých troch.

Zmeny sa dotknú aj členov Súdnej rady, ktorú čaká voľba nového predsedu Najvyššieho súdu. Andrej Kiska už avizoval, že vymení nominantov Prezidentského paláca v rade. Neisté by tak podľa informácií Pravdy mohli byť pozície sudkyne Gabriely Šimonovej, prorektorky Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Márie Bujňákovej a bývalého podpredsedu Ústavného súdu a poradcu premiéra Roberta Fica Eduarda Bárányho.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Gašparovič #Súdna rada #Andrej Kiska #Eduard Bárány