V Amerike je vodič pri kontrole v putách

Podobným tragédiám, ako sa stala v Boleráze, by sa dalo predísť, ak by vodič musel počas kontroly sedieť v aute s rukami na volante. Myslí si to policajt vo výslužbe, ktorý si neželal zverejniť svoje meno. Poznal aj nebohého poddôstojníka.

17.06.2014 07:00
polícia, radar, doprava, meranie rýchlosti,... Foto: ,
Ilustračné foto
debata (46)

Ako má policajt vykonávať kontrolu počas dychovej skúšky?
Kontrolu by mala vykonávať vždy dvojčlenná hliadka. Druhý člen hliadky by mal kontrolujúceho policajta zaisťovať. Pri zastavovaní za jazdy je zasa bezpečnejšie, aby policajné vozidlo stálo za zadržaným autom, lebo ho má stále pred sebou, má ho na dohľad. Zároveň je dôležité, kde k zastaveniu vozidla dôjde, či je to obci, v osvetlenom priestore, či ide o statickú hliadku, alebo hliadka niekoho prenasleduje. V prípade Bolerázu chýbajú informácie o tom, či hliadka stála na mieste, alebo vodiča prenasledovala. Podľa všetkého však stála na mieste, asi tam mali kontrolný bod.

Strelca kontrolovala dvojčlenná hliadka, ale nepomohlo to.
Policajt mohol ísť do auta po nejaké tlačivo a vodič podľa všetkého stál vonku a došlo k nejakému osobnému kontaktu. Alebo policajtka vykonávala práve vtedy kontrolu iného vozidla. Ťažko povedať, ako to bolo, šlo by o špekulácie.

Ako sa mohol vodič zmocniť jeho zbrane?
Ak bola naozaj policajtova, je dôležité, ako ju mal umiestnenú. Mohol mať na opasku puzdro so zbraňou. Policajti však nosia aj taktické vesty a vtedy je zbraň umiestnená zhruba v oblasti brucha. Záleží tiež na tom, či bol pravák, alebo ľavák. Niektorí policajti môžu mať okrem služobnej aj osobnú zbraň, a to mohla byť tá tretia, z ktorej sa strieľalo. Prvá by bola jeho služobná a druhá policajtkina. Alebo tú tretiu zbraň mal v aute vodič. Je to na podrobnú analýzu.

Spôsobí takú agresivitu u vodiča iba alkohol?
Agresivita vodičov podporená alkoholom je vždy. Máloktorý vodič, ktorý pri kontrole nafúka, sa správa ako mŕtva myš. Väčšiu agresivitu u vodiča mohlo podporiť aj to, keď videl, že hliadka bola zložená z muža a zo ženy. Mohol si myslieť, že ju ľahšie spacifikuje. Poznal som aj nebohého policajta. Bol drobnejšej, hoci vyšportovanej postavy. Aj to mohlo u vodiča evokovať väčšiu silu.

Pomohlo by, ak by sa zaviedla v rámci dychovej skúšky aj povinná kontrola auta?
Môjmu kolegovi sa tiež raz stalo, že vodič naňho vytiahol plynovú zbraň. Našťastie sa nič nestalo, kolega rýchlo zareagoval. Prehliadku auta môže policajt vykonať, len ak je podozrenie, že v ňom vodič niečo preváža. Keď nafúka, policajt nemôže urobiť bezpečnostnú prehliadku, či náhodou nie sú v aute drogy, alebo zbrane. Takticky by ho mohol vyzvať, nech mu ukáže, či má rezervu, alebo lekárničku, lebo väčšina sa nachádza v batožinovom priestore. Tým by ho nepriamo donútil, aby batožinový priestor otvoril. Ak tam nájde niečo podozrivé, mohol byť už vykonať ďalšiu kontrolu.

Akými opatreniami by sa dalo predchádzať podobným tragédiám?
Určite máme rezervy. Vodič by mal byť zo zákona povinný zostať počas kontroly sedieť v aute a mať ruky na volante. Bol som v Amerike a tam majú policajti väčšie oprávnenia. Legislatíva im umožňuje vyzvať vodiča, aby všetky veci vyložil na kapotu, počas prehliadky mu nasadia na ruky putá a usadia ho do služobného vozidla. Kontrolou zistia, či v aute nemá nejakú zbraň, alebo či nepreváža drogy. Nehovorím, že vodičom treba vždy nasadzovať putá, ale agresivita páchateľov stúpa a potom sa už len zamýšľame, či sa nedalo urobiť viac.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #policajti #policajná kontrola #Boleráz