Zmeny v Smere sa podľa Maňku budú diať aj po sneme

Zmeny v Smere-SD sa budú podľa podpredsedu strany Vladimíra Maňku diať nielen na sneme, ktorý bude 28. júna. Ako sa vyjadril, v strane urobia rozsiahlu analýzu, po nej bude zrejmé, kde sa udejú zmeny. Maňka však očakáva, že to bude vo všetkých oblastiach. „Musíme prehodnotiť všetky oblasti,“ uviedol.

17.06.2014 12:20
vladimir manka Foto: ,
Vladimír Maňka
debata (5)

V pondelok večer o pripravovanom sneme rokovalo Predsedníctvo Smeru-SD. V strane sa uvažuje, že by vo funkcii podpredsedu mal skončiť aj Maňka. „Nikto mi nič nevytkol,“ povedal, pričom pripomenul, že aj pred piatimi rokmi médiá špekulovali, že dôjde k jeho výmene, no dodnes je podpredsedom. Maňka však pred niekoľkými týždňami ponúkol svoju funkciu k dispozícii.

V Smere sa hovorí aj o rekonštrukcii vlády. Najčastejšie sa spomína výmena na čele rezortu školstva. „Na rekonštrukciu vlády sa treba pýtať premiéra. Ak urobil chyby napríklad minister školstva, musí to posúdiť predseda vlády,“ konštatoval Maňka.

V pondelok sa na rokovaní predsedníctva vzdal funkcie podpredseda strany Marek Maďarič. Po rokovaní novinárom oznámil, že očakáva rozsiahle a hlboké personálne a programové zmeny v Smere-SD. Na takéto zmeny je v strane podľa neho vôľa.

„Stranu čaká snem, ktorý bude v rôznych rovinách zaujímavý,“ povedal Maďarič. Možné zmeny vo vedení a vo vláde však nechcel komentovať. Maďaričovo vzdanie sa funkcie zobralo predsedníctvo na vedomie. Viacerí ho však presviedčajú, aby na sneme kandidoval opäť. „Podľa miery a rozsahu zmien zvážim to, že ma viacerí vyzývajú, aby som kandidoval,“ konštatoval.

Mimoriadny snem Smeru-SD bude 28. júna, jeho zvolanie oznámil minulý týždeň predseda strany Robert Fico. O prijatých opatreniach sa má podľa Maďariča verejnosť dozvedieť až na sneme. V strane sa hovorí, že na sneme dôjde k výmene dvoch podpredsedov. Skončiť by okrem Maňku mal aj Dušan Čaplovič. Nahradiť by ich údajne mali Peter Pellegrini a Peter Žiga. Pellegrini je štátnym tajomníkom na ministerstve financií. Rovnako ako Maňka je z Banskobystrického kraja. Žiga je ministrom životného prostredia. V súvislosti s možnou kandidatúrou na podpredsedu strany sa spomína aj meno žilinského župana Juraja Blanára.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Dušan Čaplovič #Vladimír Maňka