Kontrola poplatkov u lekárov? Nemožné

Poplatky za prednostné vyšetrenie a za vypísanie receptu plnia asi najviac pokladnice lekárov. Čoskoro by to podľa rezortu zdravotníctva malo byť inak.

17.06.2014 13:30
Zuzana Zvolenská Foto: ,
Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská
debata (30)

Od jesene plánuje platby za recept zrušiť. Ak termín objednania pri prednostnom vyšetrení prekročí päť dní, lekár si nebude môcť inkasovať ani tento poplatok. Analytik hovorí, že lekári dokážu tieto obmedzenia obísť. Kontrola toho bude takmer nemožná.

Za vypísanie receptu pacienti platia od dvoch do piatich eur, za prednostné ošetrenie od troch do desať eur, podľa regiónu aj ambulancie. Internetové fóra sú plné sťažností na tieto platby. „Neviem, ako je to v súlade so zákonom o poskytovaní zdravotnej starostlivosti, ale môj odborný lekár pri každej návšteve zinkasuje odo mňa poplatok 10 eur, a to si ma objednáva každý mesiac. Na príjmový doklad napíše "vyžiadanie termínu“. Nikdy som si žiaden termín nevyžiadala," žaluje sa na internetovom fóre anonymná pacientka. Iný sa zas pýta na to, či lekár má právo pýtať dve eurá za vypísanie receptu.

Pre ochranu pacienta ministerstvo zdravotníctva navrhuje zrušenie poplatku za recept, lebo ho podľa neho uhrádzajú aj zdravotné poisťovne. Do prednostného vyšetrenia zase zaviedlo podmienku päť dní. Analytik Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku Tomáš Szalay tvrdí, že lekári si svoje poplatky udržia, ak budú chcieť. „Napríklad poplatok za prednostné ošetrenie, ako ho lekár bude chcieť vyberať, tak ho bude vyberať, aj keď objedná pacienta nad rámec piatich dní. Nájdu si spôsob, ako to urobia legálne,“ myslí si Szalay. Ako príklad uvádza, že pacient si objedná termín o dva týždne, to znamená, že by nemal platiť. Lekár ho však upozorní, že ešte päť dní pred termínom treba záväzne termín potvrdiť a už môže za to inkasovať peniaze.

Výšky a druhy poplatkov si lekári určujú sami, župy kontrolujú jedine spoplatnenie prednostného vyšetrenia. Práve samosprávnym krajom pribudnú po zmenách ďalšie kompetencie. Kontrolovať by mali celé cenníky ambulancií. Od štátu však čakajú jasný návod, ako na to. „Ak bude samosprávny kraj odsúhlasovať cenníky, musí byť vopred ustanovený jasný postup. Až budú jasné podmienky, cenník bude prekonzultovaný so zástupcami prevádzkovateľov zdravotníckych zariadení – lekárska komora, asociácie a pod,“ reagovala Marta Sibalová z tlačového oddelenia Prešovského samosprávneho kra­ja.

Problémom je podľa Szalaya to, že dnes reálne okrem lekára nik nevie, koľko pacienti v ambulanciách platia, koľko ľudí sa objednáva na prednostné vyšetrenia. Lekár nie je povinný takúto evidenciu viesť, a keď nedá daňový doklad, tak to nezistí ani daňový úrad, nevie to ani samosprávny kraj. „Nevie to jednoducho nikto. Tým pádom nevieme vypočítať dopad, o koľko lekári v ambulanciách prídu,“ uvádza analytik. Samospráva nemá personálne kapacity, aby to stíhala kontrolovať a nemá ich ani ministerstvo zdravotníctva.

Internista Juraj Mistrík zo západného Slovenska si myslí, že na vyberanie poplatkov má každý vlastný uhol pohľadu. Od roku 2008 sa podľa neho neupravovala hodnota bodov od zdravotných poisťovní ani o cent, pritom každý rok sa mu zvyšuje nájom. „Sme nútení nejakým spôsobom prežiť. Mám dohodu s pacientom, že nejaký ten poplatok mi zaplatí. Vyberám 10 eur za objednanie pacienta, ktorý ku mne príde raz za pol roka, a už nevyberám žiadne iné poplatky,“ povedal Mistrík.

Ak sa tento poplatok bude nejakým spôsobom upravovať, bude to pre neho problém. „Verím, že sa s pacientom dohodnem. Pôjde, napríklad o sponzoring či podporu ambulancie, a myslím si, že pacient bude s tým súhlasiť,“ dodal Mistrík, ktorý recepty vypisuje zadarmo.

Chirurg Ondrej Kusý zo súkromnej chirurgickej ambulancie v Leviciach je proti rušeniu alebo obmedzeniu poplatku za prednostné vyšetrenie. „Pacient sa rozhodne, kedy chce byť prednostne vyšetrený a za to si zaplatí, obmedziť tieto práva len na najbližších 5–6 dní vôbec nie je rozumné, hlavne z pohľadu pacienta. Preto s týmto časovým obmedzením nemôžem súhlasiť,“ ukončil Kusý.

Ministerstvo zdravotníctva pripravilo úplne novú koncepciu poplatkov v ambulanciách. Niektoré súčasné ruší úplne. Zaviesť poriadok do cenníkov už bolo potrebné. Každý lekár mal iné ceny a rôzne druhy poplatkov, pacienti mali z nich chaos. Stalo sa, že niektorí doktori brali peniaze za ten istý úkon od pacientov a zároveň aj od zdravotných poisťovní. Poplatky bude podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej ambulantný lekár vyberať iba v taxatívne uvedených prípadoch. Zákon, ktorý obsahuje tieto zmeny, ministerka ešte nepredložila na pripomienkovanie.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #poplatky #lekári