Ombudsmanka: Za rok od zásahu v Moldave sa nič nezmenilo

Za rok od policajného zásahu v osade v Moldave nad Bodvou z 19. júna minulého roku sa podľa verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej, žiaľ, nič nezmenilo. Ako ďalej povedala, v prvom rade je podľa nej neprijateľné, že neboli prijaté žiadne opatrenia a ministerstvo vnútra ani vláda sa tým vôbec nezaoberali. "Predložila som do parlamentu mimoriadnu správu, teraz svoje zistenia opakujem v riadnej správe, no zatiaľ nemám informáciu o tom, že by sa niekto zaoberal prijatím opatrení, pritom som navrhla také, ktoré sú mimoriadne dôležité," informovala ombudsmanka.

17.06.2014 16:45
Jana Dubovcová, ombudsmanka Foto: ,
Ombudsmanka Jana Dubovcová
debata (19)

Dubovcová sa pod vplyvom svojich zistení snažila predovšetkým o to, aby boli na policajných oddeleniach nainštalované kamery. Existujú podľa nej prípady, keď boli ľudia niekoľko hodín zadržiavaní bez právneho dôvodu, pričom ich polícia prepustila až v noci. „Takíto ľudia nemajú žiadnu právnu ochranu a nemajú ochranu ani pred prípadnou svojvôľou polície, preto spôsob, ako ich polícia vybavuje, je mimoriadne dôležitý,“ povedala s tým, že práve preto kamery navrhla.

Tie sú však dôležité aj v prípade policajných akcií, ktoré podľa jej slov niekedy snímajú, niekedy nie, niekedy ich zverejnia, inokedy záznam nezverejnia. Toto treba jednoznačne upraviť, pripomenula.

Za najdôležitejšie z pohľadu fungovania štátu však verejná ochrankyňa práv považuje zriadenie nezávislého vyšetrovacieho orgánu v prípadoch, ak existuje podozrenie z nesprávneho postupu alebo porušenia práva policajným orgánom.

Žiadnu zmenu za posledný rok nezaznamenala ani Elena Gallová Kriglerová z Centra pre výskum etnicity a kultúry (CVEK). „Nepočula som nič o tom, že by sa do toho nejakým zásadným spôsobom vkročilo a nejako sa to vyriešilo,“ povedala. Ako zároveň doplnila, je to dôležité najmä preto, aby mohli ľudia dôverovať polícii, aby sa mohli cítiť v tejto krajine naozaj bezpečne a aby mohol mať každý občan pocit, že nech sa deje čokoľvek, nejaké základné pravidlá fungovania v tejto krajine budú existovať a budú aj skutočne fungovať.

Mimovládky podporili ombudsmanku

Zástupcovia mimovládnych organizácií sa začiatkom roka za ombudsmanku postavili vo forme podpornej petície. Dôvodom bolo jednak neprerokovanie jej mimoriadnej správy v septembri minulého roku, v ktorej sa okrem iného zaoberala aj policajným zásahom na ulici Budulovská v Moldave nad Bodvou.

Dubovcová takisto nedostala slovo 8. januára na rokovaní vlády, kde chcela o spomínanom zásahu polície takisto hovoriť. "Nevypočutie ochrankyne práv v parlamente a vo vláde je prejavom arogancie charakteristickej pre nedemokratické režimy,“ uviedol v texte výzvy na podporu Dubovcovej CVEK.

Ombudsmanke odovzdali 10. júna v Bratislave petíciu s 2 700 podpismi na jej podporu.

Trestné stíhanie pokračuje

V prípade zásahu pokračuje trestné stíhanie vo veci podozrenia zo spáchania trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa, ublíženia na zdraví a porušovania domovej slobody. Ako uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Kirinovičová, vyšetrovanie zásahu naďalej pokračuje, prebiehajú výsluchy a znalecké dokazovanie.

Inšpekcia ministerstva vnútra pôvodne nezistila pri akcii žiadne pochybenie, prípadu sa musela začať znovu venovať po zásahu prokuratúry. Podľa generálnej prokuratúry bol totiž dôvod na začatie trestného stíhania.

Prešovský prokurátor vydal v januári tohto roku pokyn na jeho začatie, vedie ho banskobystrický vyšetrovateľ inšpekcie rezortu vnútra. Prípad sa stal v Košickom kraji, na prešovskú prokuratúru poputoval aj preto, aby sa vo veci rozhodlo objektívne.

Dubovcová vyšetrovanie hodnotiť nechce

Vyšetrovanie a jeho priebeh však Jana Dubovcová vôbec nechce hodnotiť. „Činnosť verejného ochrancu práv je úplne o niečom inom, než činnosť prokuratúry. Vôbec to spolu nesúvisí, takže priebeh vyšetrovania na prokuratúre vôbec nesledujem,“ povedala.

Desiatky policajtov zasahovali 19. júna 2013 v osade v Moldave nad Bodvou a obci Drienovec. Polícia hovorí o plánovanej pátracej akcii. Spolu zasahovalo 63 policajtov, ktorí predviedli 15 osôb. Totožnosť chceli zistiť u ôsmich ľudí, piatich riešili pre priestupok a ďalších dvoch pre podozrenie z trestného činu útoku na verejného činiteľa.

„K použitiu donucovacích prostriedkov došlo len voči tým osobám, ktoré neuposlúchli výzvy polície a pri zákonných dôvodoch na predvedenie kládli aktívny odpor,“ tvrdí polícia.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Moldava nad Bodvou #zásah #Jana Dubovcová