Robotika má vytvoriť 240-tisíc pracovných miest

Starý kontinent by ma staviť na robotiku, ktorá by podľa Európskej komisie mohla vytvoriť až 240-tisíc pracovných miest. Členské štáty únie dnes pokrývajú 32 percent svetového trhu s robotmi.

18.06.2014 18:00
noc výskumníkov, bratisalva, veda Foto: ,
Robot Asimo s mladou vedkyňou Máriou Virčíkovou. (ilustračné foto)
debata (11)

Do roku 2020 by sa malo vedúce postavenie EÚ ešte zvýrazniť, a to konkrétne na 42 percent. Pomôcť tomu má aj nová iniciatíva SPARC, ktorú predstavila eurokomisárka pre digitálnu agendu Neelie Kroesová. "Európa musí byť výrobcom, a nie iba spotrebiteľom robotov,“ vyhlásila na mníchovskej konferencii Automatica 2014.

SPARC je spoločným projektom Európskej komisie a siete takmer 200 spoločností a výskumných organizácií – euRobotics. V nasledujúcich rokoch plánujú spoločne do projektu investovať 2,8 miliardy eur. "Robotické riešenia automatizácie sú nevyhnutné na prekonanie najnaliehavejších spoločenských problémov – od demografických zmien cez mobilitu až po udržateľnú výrobu,“ uvádza združenie euRobotics.

Eurokomisárka k tomu dodala, že roboti dokážu oveľa viac, než len nahrádzať ľudí: „Robia často veci, ktoré ľudia nemôžu alebo nechcú robiť. Zlepšujú kvalitu našich životov aj ich bezpečnosť. Integrácia robotov do európskeho priemyslu pomáha vytvárať a udržiavať pracovné miesta.“ Ľudia sa často obávajú, že im ich prácu môžu čoskoro zobrať roboti, no zástupcovia EÚ veria, že robotika firmám poskytne konkurenčnú výhodu, umožní aj naďalej vyrábať v Európe a zabráni tak presunom prevádzok do krajín s nižšími nákladmi. Podľa komisie by mohli roboti slúžiť sestrám v nemocniciach, vykonávať nebezpečnú prácu v elektrárňach či vyčerpávajúce úkony v poľnohospodár­stve.

Prostredníctvom siete euRobotics je do európskeho projektu zapojená aj košická priemyselná spoločnosť ZTS VVÚ. Jej marketingový riaditeľ Ladislav Vargovčík novú iniciatívu EÚ víta. „Aplikačné možnosti, predovšetkým servisných robotov, sa v ostatných rokoch značne rozšírili. Aby sa využili otvárajúce sa možnosti, bude potrebné zapojiť do výskumno-vývojových prác viac ľudí v priemyselnej i akademickej sfére. A práve tento nápor na výskumné kapacity nám uľahčia zvládnuť európske fondy,“ povedal Vargovčík pre portál Euractiv.sk.

seriál Slovensko v Európe

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #robotika #robot #Slovensko v Európe #seriál Pravdy a ZEK