Študenti prestížnych škôl môžu žiadať o vládny grant

Študenti, ktorí sa dostali na kvalitné vysoké školy v zahraničí, môžu do 9. júla požiadať o vládne štipendium. Na štipendiá je vyčlenených 81-tisíc eur. Tí, ktorí ich získajú, sa však zaviažu, že po štúdiu odpracujú najmenej tri roky pre štát. Uprednostňovať sa budú študenti ekonómie, matematiky, štatistiky a verejnej politiky.

18.06.2014 13:30
debata

„Grantový program je zameraný na posilnenie analytických kapacít vo verejnej správe, ktorým chceme získať pre štátnu správu na Slovensku absolventov popredných zahraničných škôl,“ uviedol hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.

V rámci grantu môžu študenti získať štipendium na pokrytie školného, životné náklady, cestovné, náklady na študijné pomôcky a cestovné poistenie, a to počas maximálne dvoch akademických rokov. Životné náklady na štúdium vo Veľkej Británii sú podľa prechádzajúcich schválených štipendií ministerstva školstva stanovené na 760 libier (vyše 950 eur) mesačne, v USA je to 1 800 dolárov (vyše 1 300 eur). Štát zaplatí cestovné na dve jednosmerné, alebo jednu spiatočnú cestu na rok, a to vo výške maximálne 300 eur v rámci Európy a 1 500 eur na krajiny mimo Európy. Dotácia na študijné pomôcky je maximálne 200 eur na rok.

O štipendium môžu žiadať študenti, ktorí boli prijatí alebo už študujú na prestížnych zahraničných školách. Kritériom kvality školy je jej umiestnenie v medzinárodných rebríčkoch univerzít. Vysoká škola, na ktorej uchádzač o štipendium študuje, musí byť do 200. miesta v rebríčku Shanghai Academic Ranking of World Universities, alebo do 200. miesta v rebríčku inštitúcií Project RePec.

Do šanghajského rebríčka, ktorému kraľuje Harvard, sa dostanú len špičkové univerzity. Medzi kritériá na zaradenie školy do tohto rebríčka patrí aj počet nositeľov Nobelovej ceny, ktorí ju vyštudovali. Rebríček RePec zas hodnotí školy a inštitúcie s ekonomickým zameraním.

Koľkým mladým ľuďom plánujú udeliť štipendium, zatiaľ nie je jasné. „Počet bude závisieť od finančnej náročnosti jednotlivých študijných programov a od výšky ostatných nákladov spojených so štúdiom,“ povedal Kaliňák.

Absolventi prestížnych škôl, ktorí vyštudujú aj s podporou štátu, by mali po skončení školy nastúpiť na 11 možných pracovných pozícií v štátnej správe. Záujem o nich má 7 ministerstiev (rezorty dopravy, hospodárstva, práce, školstva, vnútra, zdravotníctva a životného prostredia) a tiež Úrad priemyselného vlastníctva. Ak absolventa nebude možné na dohodnutej pozícii zamestnať, bude sa hľadať možnosť umiestnenia v inom rezorte. Štipendista sa zmluvne zaviaže prijať aj ponúknutú alternatívu.

Formulár žiadosti o štipendium a ďalšie informácie sú na webovej stránke ministerstva školstva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #grant #štipendium