Pre včely nie sú dobrými susedmi

Tridsať včelích úľov na streche domu včelára v Považskej Bystrici rozbilo susedské vzťahy. Susedia tvrdia, že včely ich napádajú na dvore aj na ulici. Žiadajú, aby majiteľ úle premiestnil. Chovateľ však podľa kompetentných žiaden zákon neporušil a presťahovanie včelstva mu preto nemôžu prikázať.

18.06.2014 14:15
včely, úľ, Miroslav Minjarík Foto: ,
Do pol pása vyzlečený sa Miroslav Minjarík postavil pred úle, aby dokázal, že včely nie sú agresívne a neublížia mu.
debata (11)

Situácia v mestskej časti Považské Podhradie sa vyhrotila minulý piatok, keď včely zaútočili na labradora na dvore susedného rodinného domu. „Roj včiel napadol psa vo voliére. Nevesta ho šla ratovať a včely doštípali aj ju. Problémy máme už 4 roky, odkedy dal sused včely hore na strechu. To narušilo naše susedské vzťahy. Už nemôžeme ani vyjsť na dvor. Tých včiel je toľko, že musíme utekať skryť sa do domu. Stále nás napádajú, také sú agresívne,“ sťažuje sa Peter Minárik, ktorý býva hneď vedľa chovateľa.

Po tom, čo sa stalo jeho psovi, zavolal mestskú políciu. Hliadka zistila, že informácie od občanov sú pravdivé, včely totiž poštípali aj jedného policajta.

„Myslím si, že situácia v tejto lokalite je dosť nebezpečná. Takéto množstvo včiel je neúnosné, doslova nalietavali na občanov, o čom sa presvedčila aj naša hliadka,“ povedal Juraj Lieskovský, náčelník Mestskej polície v Považskej Bystrici.

Chovateľ Miroslav Minjarík (72) vraví, že včelárstvu sa venuje už vyše 50 rokov, aj jeho otec včeláril. Včely tu chovajú nepretržite asi 80 rokov. Vylučuje, aby včely samy od seba napádali ľudí. Poukazuje na to, že k nemu chodia vnúčence a im neublížili. On sám pracuje na záhrade do pol pása vyzlečený a nedostal žiadne žihadlo. Dokonca sa oblečený len v bermudách postavil na strechu priamo k úľom, aby redaktorovi denník Pravda dokázal, že včely nie sú agresívne. Neuštipla ho ani jedna.

„V Štrasburgu na budove Európskeho parlamentu sú na streche včely, EÚ propaguje chov včiel, pretože včely masovo vymierajú. A bez včiel tu nebudeme ani my. V tejto dedine bolo 10 včelárov. Som tu posledný. Predtým tu bol ešte jeden, ten si dal včely do poľa, na pusté miesto, tam mu ich zapálili. Zadovážil si ďalšie, dal si ich k Váhu, aj tam mu ich zapálili. A ja si mám dať teraz včely niekam ďalej od chalupy, aby mi ich zapálili? Ani mi nenapadne,“ argumentoval Minjarík.

Uznáva, že psa mohli včely napadnúť, pretože pes včelám smrdí a považujú ho za medveďa. Na človeka vraj zaútočia vtedy, keď zašliapne jednu z nich. Ostatné zacítia vo vzduchu pach včelieho jedu, a to je pre ne signál k útoku v sebaobrane.

Minjarík mal pôvodne 40 až 50 včelích rodín v záhrade. Pred štyrmi rokmi ich počet znížil na 30 a premiestnil ich na strechu. Susedovi, ktorý má dvor vedľa jeho záhrady, to pomohlo.

„Kým boli včely na záhrade, nemohol som vyjsť von. Ani motyku chytiť, keď sa človek trochu spotil, hneď naňho útočili. Mali sme tam urobené miesto na posedenie pod slnečníkom, ale keď sme si tam sadli a chceli si dať nejaké ovocie, toľko včiel priletelo, že sme museli ujsť preč. Teraz už nemáme problémy, občas nejaká včela k nám zaletí, ale to už zďaleka nie je to, čo bývalo. Som rád, že ich odsťahoval zo záhrady,“ pochvaľuje si sused Jozef Justus.

Daniela Bartošová býva na druhej strane ulice. Vraví, že včely sa k nim nahrnú, keď večer polieva kvety pri dome, prídu sa napiť vody. Bojí sa ich, pretože je alergická. Pre prípad, že by ju niektorá bodla, má doma pripravenú špeciálnu injekciu. Miroslava Terezková, matka 20-mesačného dievčatka, má zase obavy, že včely poštípu jej dieťa. Preto aj zlikvidovali ozdobné jazierko pred domom, kam chodili včielky za vodou.

Obyvatelia Považského Podhradia sa obrátili so sťažnosťami aj na mestský úrad. Podľa Tatiany Kozárovej, prednostky Mestského úradu v Považskej Bystrici, samospráva nemôže chov včiel zakázať, pretože jej to neumožňuje zákon.

„Určite je však neobvyklé, aby chovateľ umiestnil na strechu rodinného domu také množstvo včelstiev ako v tomto prípade. Jediná možnosť, je podanie návrhu na súd ako riešenie občiansko-právnej námietky proti spolunažívaniu občanov v jednotlivých rodinných domoch,“ dodala Kozárová.

Naše zákony presne neupravujú chov včiel. Podľa Petra Hajnalu, hovorcu ministerstva pôdohospodárstva, nie sú stanovené vzdialenosti medzi úľmi a susednou budovou. „Taktiež nie je nikde stanovený maximálny počet včelstiev, ktoré môže včelár chovať. V súčasnosti ministerstvo nepripravuje zákon alebo inú legislatívu v tejto oblasti,“ dodal Hajnala.

Podľa Milana Mušku, výkonného podpredsedu Združenia miest a obcí Slovenska, je chov včiel vždy aj záležitosťou tolerantnosti občanov. Pripomína, že umiestnenie úľov v zastavanom území nie je riešené žiadnym právnym predpisom, ale chovateľ by v každom prípade nemal obmedzovať svojich susedov.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Považská Bystrica #úľ #susedské spory #včely