Filmové štúdiá meškajú, stavba sa odkladá na jeseň

Výstavba filmových štúdií pri bratislavských Jarovciach, v ktorých sa už o tri roky majú nakrúcať veľkofilmy, sa dostala do časového sklzu. Základný kameň mal byť položený túto jar, no odložilo sa to na jeseň. Autori projektu tvrdia, že nakrúcanie už dohodnutých filmov a seriálov nie je ohrozené.

18.06.2014 15:00
debata

Za oneskorením má byť príprava technológií a zložité schvaľovacie procesy. Ako hlavné dôvody ich uvádza Marek Veselický, zakladateľ spoločnosti Solid Enterprise, ktorá stavbu pripravuje. „Nejde o jednoduchý projekt. Už dnes sa stretávajú medzinárodné tímy, ktoré ho dopodrobna pripravujú. Nie sme barbari, aby sme niečo robili bez rozmyslu. Preto sa za každú cenu neponáhľame. Okrem toho, nasleduje letné obdobie, ktoré naše úsilie ešte pribrzdí,“ hovorí Veselický.

Už v januári pritom avizoval, že majú zazmluvnené viaceré projekty. Hovorilo sa o historických filmoch, napríklad novom spracovaní Sissi. Nakrúcať sa malo už v roku 2017. „Termín sa určite stíha. Práce je málo a stavebné firmy sa len potešia, keď ich oslovíme. Ak bude treba, pôjdeme aj na tri zmeny. Chceme ponúkať špičkové služby a záujem o štúdiá je už dnes obrovský. Nešli by sme do toho, ak by sme nemali istotu,“ pokračuje s tým, že ich oslovili produkcie z Ameriky, Anglicka, Nemecka i Rakúska.

Podľa starostu Jaroviec Pavla Škodlera firma zatiaľ nepožiadala o územné rozhodnutie. „S komplexom filmových štúdií však určite rátame. Prinesú zhruba 320 pracovných miest, viac daní, propagáciu a zviditeľnenie oblasti,“ povedal starosta.

Náklady na projekt sa odhadujú na viac ako 100 miliónov eur. Stále však nie je jasné, kto ich zafinancuje. Podľa Veselického ide o amerických investorov, ľudí z brandže. Mená prezradiť nechcel. „Môžem povedať len to, že sa nám do tímu podarilo dostať Petra Littmanna, známeho podnikateľa, ktorého v Nemecku považujú za marketingového guru,“ dodal.

Filmové a televízne štúdiá vyrastú na ploche 64-tisíc štvorcových metrov. Komplex umožní nakrúcanie filmov rôznych žánrov, od minisérií až po kinofilmy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstavba #filmové štúdiá #Jarovce