KDH má výhrady k pripravovanej stratégii ochrany ľudských práv

Kresťanskí demokrati majú vážne výhrady k pripravovanej stratégii ochrany ľudských práv. Takéto stanovisko strany v stredu tlmočil predseda KDH Ján Figeľ na stretnutí s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom. Figeľ podľa hovorcu KDH Mateja Kováča vyjadril v mene strany vážne výhrady k pripravovanému dokumentu, osobitne k jeho viacerým nesystémovým prílohám.

18.06.2014 13:55
Ján Figeľ Foto: ,
Šéf KDH Ján Figeľ
debata (7)

KDH podľa Figeľa očakáva vyvážený prístup k stratégii, nepodliehajúci rodovej ideológii a pokrývajúci skutočné problémy našich občanov a obyvateľov z hľadiska rešpektovania a realizácie základných práv a slobôd, rovnosti mužov a žien a postavenia menšín bez zavádzania nadštandardov v rôznych oblastiach života.

Poradie hodnôt nezačína slobodou a rovnosťou, ale samotnou ochranou života ako prvej a základnej hodnoty, myslí si šéf KDH.

Na Celoštátnej stratégii ochrany a podpory ľudských práv na Slovensku sa pracuje už tri roky a Lajčák verí, že sú v záverečnej fáze. V piatok 6. júna ju rezort zahraničných vecí dal do medzirezortného pripomienkového konania, to sa skončí vo štvrtok 19. júna.

Finálna verzia by mala byť na ľudskoprávnu radu vlády predložená 26. júna, do 30. júna by sa mala dostať na rokovanie vlády. Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny v utorok na svojej schôdzi neprijal uznesenie k návrhu stratégie.

Dokument na ochranu slabších

Stratégia je podľa Lajčáka dokument, ktorý by mal reflektovať potreby zraniteľných skupín a situáciu v ochrane ľudských práv na Slovensku. Došlo v nej k širokému zmapovaniu dodržiavania a ochrany ľudských práv u nás, pričom zastrešuje celú túto problematiku do jedného uceleného dokumentu.

„Je to rámcový a ideový dokument, ktorý bude zdrojom pre budúce kroky a opatrenia, pričom budeme hľadať takú formu, ktorá bude vládou prijatá a spoločnosťou akceptovaná,“ povedal Lajčák na utorkovej schôdzi.

Stratégia je podľa neho orientovaná na tie skupiny, ktoré u nás nie sú doteraz zastúpené iným právnym aktom. „Chcem mať dokument, ktorý nerozdeľuje spoločnosť a chcem mať taký dokument, na ktorom budeme stavať. Toto je naša ambícia,“ povedal Miroslav Lajčák.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #ľudské práva #Ján Figeľ