Na juhu vedia odradiť nepoctivých predajcov

Odradiť predajcov špekulantov ešte pred vstupom do dediny? Niektoré samosprávy našli spôsob, ako to urobiť. Pod vstupné tabule s názvami obcí vyvesili ďalšie, ktoré upozorňujú na zákaz podomového predaja v obci. Starostovia dedín z južnej časti okresu Revúca tvrdia, že tabule sa osvedčili.

19.06.2014 13:00
Rašice, tabuľa Foto: ,
Tabule, ktoré majú nepoctivých predajcov odplašiť, majú aj v Rašiciach.
debata (1)

Na južné Slovensko sa zamerali obchodníci z Maďarska či Rumunska, ktorí chodili z domu do domu ponúkať nekvalitný a predražený tovar. Ak sa im naskytla príležitosť, domácich okradli. Túto skúsenosť majú ľudia z Rašíc.

„Pribúdalo u nás predajcov najrôznejšieho tovaru, ktorí ľuďom vyklopkávali na brány, vchádzali do dvora alebo zvonili pri dverách bytov. Hlavne v prípade starších ľudí sa stávalo, že ich potom okradli,“ hovorí starosta obce Rašice Aladár Miklós. Obecné zastupiteľstvo sa pred niekoľkými rokmi uznieslo, že k tabuliam s názvom obce pripevnia aj ďalšiu o zákaze predaja. Zabralo to. „Nehovorím, že už k nám podomoví predajcovia nechodia, no je ich určite menej ako v minulosti,“ zdôraznil. Ak zákaz nerešpektujú, obec volá políciu. Serióznemu obchodu sa však nebránia. „Ak sa predajca príde ohlásiť na obecný úrad, preukáže sa živnostenským listom a zaplatí poplatok, môže tovar ponúkať na vyhradenom mieste,“ dodal Miklós.

Podobnú tabuľu majú už asi tri roky v obci Riečka, kde chodievali aj výkupcovia železa z Maďarska či Rumunska. „Zameriavali sa najmä na starších či osamelo žijúcich ľudí. Všímali si aj to, čo majú obyvatelia vo dvore. Potom dochádzalo ku krádežiam,“ podčiarkol starosta Riečky Oskár Tóth. Obyvateľ Riečky Ján Dulovič je s opatrením spokojný, sám sa dostal do sporu s predajcami z Rumunska. „Na rozdiel od niektorých spoluobčanov mňa neokradli, pretože som bol dosť ostražitý. Opakovane som im zdôraznil, že o žiadny tovar nemám záujem a vyzval ich, aby odišli, Povedal som im, že ak tak neurobia, zavolám policajtov,“ zaspomínal Dulovič. Po tom, čo na zákaz podomového predaja upozornili pri vstupe do Riečky, obchodníkov je menej a znížil sa aj počet krádeží.

Starostka Aboviec Irena Hanobiková doplnila, že u nich nezostali len pri tabuliach. Ľudí priebežne obecným rozhlasom vyzývajú, aby s takýmito obchodníkmi, ak do obce napriek zákazu prídu, nekomunikovali a poslali ich preč, alebo ich prítomnosť ohlásili na obecnom úrade. „Ak by to nerešpektovali, zavolali by sme políciu,“ povedala Hanobiková.

Polícia tabuľkovú prevenciu obcí nekomentuje. Tvrdí, že je to v ich kompetencii. Upozorňuje, že predajcovia začali využívať nové praktiky, na ktoré by si ľudia mali dať pozor. „Evidujeme aj prípady, pri ktorých sa páchatelia snažia dostať do domov a predstavujú sa ako pracovníci rôznych inštitúcií – elektrární, vodární a podobne,“ upozornila krajská policajná hovorkyňa v Banskej Bystrici Petra Vašková.

Ak už sa ľudia napriek tomu dajú podviesť, mali by si podľa Vaškovej zapamätať výzor páchateľa, jeho spoločníkov alebo evidenčné číslo vozidla, na ktorom prišli, a toto uviesť na polícii.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obce #podomový predaj #tabule