Procházka a Hrnčiar sa vzdávajú poslaneckého mandátu

Poslanci NR SR Radoslav Procházka a Andrej Hrnčiar sa vzdávajú poslaneckých mandátov. Ako v piatok povedal Procházka, mandátov sa vzdávajú k 22. júnu.

20.06.2014 11:10 , aktualizované: 12:21
Radoslav Procházka, parlament, NR SR Foto: ,
Radoslav Procházka v parlamente
debata (22)

Procházka svoje rozhodnutie doručil do podateľne parlamentu. „Je to bod zlomu, katarzie. Ideme Sieť zakladať úplne zdola ako bežní občania. Budeme dúfať, že poverenie do služby dostaneme také silné, aby sme mohli spraviť poriadok,“ zdôraznil Procházka.

Procházka aj Hrnčiar oznámili úmysel vzdať sa mandátov ešte v marci. Dôvodom je zakladanie nového politického subjektu. Procházka sa do parlamentu dostal v roku 2012 na kandidátke KDH. V parlamente ho nahradí Marian Radošovský.

Andrej Hrnčiar bol zvolený do NR SR ako kandidát strany Most-Híd. Za neho má do parlamentu nastúpiť ako náhradníčka Edit Pfundtner.

Obaja náhradníci zložia sľub v utorok.

Edit Pfundtner bude pôsobiť ako nezaradená poslankyňa

Edit Pfundtner bude pôsobiť ako nezaradená poslankyňa. Tá kandidovala v roku 2012 za stranu Most-Híd, rovnako ako Hrnčiar. Zo strany však ešte pred dvoma rokmi odišla. „Zatiaľ som sa rozhodla, že budem nezaradená. Je to pre mňa najprirodzenejšie. Odišla som zo strany a neudialo sa nič, aby som prehodnotila rozhodnutie. Nemám s vedením žiadne kontakty,“ povedala Pfundtner.

Ak by sa aj Hrnčiar poslaneckého mandátu nevzdal, Pfundtner by sa do parlamentu onedlho dostala. Z klubu Most-Híd totiž do Európskeho parlamentu odchádza József Nagy a Pfundtner by nastúpila na jeho miesto.

Pfundtner však vraj dostala ponuky na vstup aj od iných politických strán. „K tomu sa nechcem vyjadriť,“ uviedla.

Predseda poslaneckého klubu Mostu-Híd László Solymos nevie, kedy sa Hrnčiar vzdá mandátu. Pripomenul len Hrnčiarov sľub, že to bude po schôdzi, ktorá sa skončila 12. júna. „Ak sa to stane, tak nastúpi na jeho miesto Edit Pfundtner, ktorá bola prvá pod čiarou. Povedala mi, že bude pôsobiť ako nezaradená poslankyňa. Je to jej rozhodnutie. Môžeme to zobrať len na vedomie,“ povedal Solymos, ktorý nevidí problém, že by s ňou nemohli spolupracovať.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Andrej Hrnčiar #Sieť