Odpočúvali politikov za Lipšica?

K podozreniam o odpočúvaní 40 politikov z roku 2011 políciou so súhlasom ministerstva vnútra sa objavili nové dôkazy. Rezort v tom čase viedol Daniel Lipšic (vtedy KDH, dnes NOVA).

22.06.2014 16:00
Gábor Grendel, Daniel Lipšic Foto: ,
Bývalý hovorca rezortu vnútra Gábor Grendel (vľavo) a exminister Daniel Lipšic.
debata (36)

Bloger na webe denníka Pravda zverejnil časť mailovej komunikácie z marca 2011, ktorá prebiehala medzi vtedajším hovorcom ministerstva Gáborom Grendelom, Lipšicom, poradcom pre rómsku problematiku Milanom Krajňákom, riaditeľom organizačného odboru kancelárie ministra vnútra Vladimírom Pčolinským, policajným prezidentom Jaroslavom Spišiakom a riaditeľkou odboru komunikácie Prezídia Policajného zboru Janou Pôbišovou. Maily, ktoré si posielali deň po tom, čo kauzu otvorili médiá, naznačujú, že o odpočúvaní niektorí nehovorili verejnosti celú pravdu. Bloger tvrdí, že mailovú komunikáciu dostal od anonymného zdroja.

Ako už Pravda v marci 2011 písala, medzi odpočúvanými poslancami parlamentu mali byť Milan Hort a Stanislav Janiš z SDKÚ, László Solymos, Elemér Jakab z Mostu-Híd, dokonca aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik a Dobroslav Trnka, bývalý generálny prokurátor.

Odpočúvanie mohlo súvisieť aj s kauzou tajnej voľby generálneho prokurátora. Kováčik pre Pravdu vtedy potvrdil, že také niečo už počul. Televízia TA3 získala kópiu evidenčného listu automatického systému odpočúvaní, na ktorom bolo mobilné číslo podpredsedu parlamentu Milana Horta. Kópia mala dokazovať, že Hort bol naozaj odpočúvaný. Keďže pri čísle nebolo uvedené meno, polícia ho mala monitorovať ako tzv. nestotožnené číslo, bez udania totožnosti.

Nasadenie ITP (informačno-technologických prostriedkov) na politikov polícia ani ministerstvo vnútra vtedy nepotvrdili. Minister vnútra Daniel Lipšic povedal, že nevie a ani nechce vedieť, kto je odpočúvaný. Podstatné podľa neho bolo, že všetky odpočúvania boli legálne a so súhlasom sudcu. Spišiak označil dokument, ktorý mala TA3, za podvrh. Podľa blogera to tak nie je a ide o kópiu skutočného evidenčného listu.

Na základe mailov, ktoré zverejnil bloger, vyvstávajú z kauzy ďalšie otázky. Maily totiž ukazujú, že až po tom, čo tému odpočúvania otvorili médiá, vtedajší hovorca ministerstva vnútra Grendel žiadal stanovisko rezortného právnika, či je možné vyžiadať nasadenie ITP na neznámu osobu. Ten mu odpísal, že áno, ale iba vtedy, ak ide o trestný čin, alebo je to nevyhnutné na zabezpečenie obrany štátu a totožnosť osoby pri podaní žiadosti o odpočúvanie nie je známa.

Hortovo meno však nebolo spájané s trestným činom ani protištátnou činnosťou. Ak bol odpočúvaný, tak prečo? A prečo pod nestotožneným číslom, keď jeho mobil bol známy? Podľa mailov jeho číslo hneď spoznal Vladimír Pčolínsky. Ten, čo žiadal sudcu o odpočúvanie, potom klamal, keď tvrdil, že pre toto číslo nie je známa totožnosť?

„Nemám potrebu sa k tomu viac vyjadrovať, okrem toho, čo som povedal vtedy. To sú pre mňa uzatvorené veci a ak to niekto robil, je to na jeho svedomí a ja už nemám dnes potrebu sa k týmto veciam nejakým spôsobom vyjadrovať,“ reagoval na nové skutočnosti pre denník Pravda Hort. Ten pred tromi rokmi tvrdil, že o odpočúvaní nič nevie.

Stanovisko k blogu poslal aj Gábor Grendel, ktorý je hovorcom Lipšicovej strany NOVA. „Už v roku 2011 išlo o klasickú spravodajskú hru proti ministerstvu vnútra, ktorú živili niektorí politici, analytici a médiá bez jediného dôkazu. Tento blud vtedy s veľkou pompou začala vyšetrovať Generálna prokuratúra, ktorá po roku prípad potichu uzavrela, lebo žiadne odpočúvanie sa nekonalo. Je komické, že kým začatie vyšetrovania sprevádzal obrovský záujem aj zo strany denníka Pravda, jeho ukončenie v roku 2012 si nevšimla a po dvoch rokoch od ukončenia vyšetrovania vydáva za dôkaz ničím nepodložené obvinenia fiktívneho blogera,“ napísal Grendel.

Z mailovej komunikácie zverejnenej blogerom vyplývajú ďalšie zarážajúce okolnosti. Pôbišová v mailoch z marca 2011 písala, že podľa jej šéfa konali neštandardne a polícia ani nevedie evidenciu odpočúvania nestotožnených čísel. Tento fakt sa nakoniec rozhodli nepovedať médiám. „Šéf ( pozn. red. Spišiak) povedal, že to musia preveriť, že tie počty musia vedieť, že v tom je bordel a vyzerá to, že sme to skutočne neštandardne urobili," napísala Pôbišová.

V čom konali neštandardne? Pri odpočúvaní? „Neviem, čo je to za blog, čo je v ňom uvedené, ale jedno je isté. Žiadne odpočúvanie, čo už aj vtedy bolo vyvrátené, nebolo zrealizované takého charakteru, ktoré naznačujete,“ povedal včera Jaroslav Spišiak, ktorého denník Pravda zastihol v zahraničí. K prepisu toho, čo mala polícia urobiť „neštandardne“, sa Spišiak vyjadrí na budúci týždeň.

Denník Pravda sa opýtal súčasného ministra vnútra Roberta Kaliňáka, či sa touto kauzou zaoberal, ten reagoval, že nie. Podľa jeho tlačového oddelenia je to v kompetencii orgánov činných v trestnom konaní. Na otázky k tomuto prípadu a k chýbajúcemu zoznamu nestotožnených čísel nedalo odpoveď ani Prezídium Policajného zboru. „Používanie informačno-technologických prostriedkov podlieha režimu utajenia,“ vysvetlila Andrea Dobiášová z oddelenia komunikácie.

Kauzu v marci 2011 odštartoval ako prvý poslanec SNS a bývalý minister výstavby Igor Štefanov. Vyhlásil, že z dobre informovaného zdroja vie, že je s vedomím ministra vnútra Daniela Lipšica odpočúvaných 40 poslancov parlamentu z koalície i opozície a aj niektorí novinári.

Podľa informácií Pravdy z policajného prostredia Úrad boja proti organizovanej kriminalite žiadal o súhlas na odpočúvanie neštandardne veľkého počtu nestotožnených telefónnych čísiel. Medzi nimi malo byť aj Hortovo číslo. Súhlas na odpočúvanie mal dať sudca z Krajského súdu v Nitre, na ktorý sa polícia obrátila. Súd túto informáciu nepotvrdil ani nevyvrátil s odôvodnením, že ide o utajované skutočnosti.

S odpočúvaním prišiel Štefanov

Kauzu v marci 2011 odštartoval poslanec SNS a bývalý minister výstavby Igor Štefanov. Vyhlásil, že z dobre informovaného zdroja vie, že je s vedomím ministra vnútra Daniela Lipšica odpočúvaných 40 poslancov parlamentu a aj niektorí novinári. Podľa informácií Pravdy z policajného prostredia Úrad boja proti organizovanej kriminalite žiadal o súhlas na odpočúvanie neštandardne veľkého počtu nestotožnených telefónnych čísiel. Súhlas na to mal dať sudca z Krajského súdu v Nitre. Súd túto informáciu nepotvrdil ani nevyvrátil s odôvodnením, že ide o utajované skutočnosti.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie #Daniel Lipšic #Gábor Grendel