Prácu získa viac mladých, ako sa čakalo

Dve tisícky mladých ľudí by sa už v najbližších mesiacoch mali rozlúčiť s úradmi práce. Rezort hospodárstva vybral najlepšie projekty, s ktorými sa firmy prihlásili v rámci troch výziev o dotáciu.

22.06.2014 17:16
úrad práce Foto: ,
Viac ako 2 000 nových pracovných miest bude k dispozícií pre mladých ľudí.
debata (5)

Podmienkou bolo zamestnanie aspoň jedného človeka do 29 rokov. Podniky prekvapili, pretože chcú zamestnať skoro trojnásobok ľudí, ako sa pôvodne očakávalo. Najviac miest pre mladých sa vytvorí v Prešovskom a Žilinskom kraji.

Spolu 225 miliónov eur na tvorbu nových pracovných miest a rozvoj malých a stredných podnikov získal rezort hospodárstva pred dvoma rokmi. Vláda tieto peniaze presunula z fondov, pri ktorých hrozilo ich nevyčerpanie. Ministerstvo si od nich sľubovalo zamestnanie aspoň 1 200 ľudí. Vyhlásilo preto tri výzvy, do ktorých sa firmy sídliace mimo Bratislavského kraja mohli zapojiť.

Prečítajte si glosu Mariána Repu Vedľajšie účinky.

„V rámci nich sa k 30. júnu očakáva uzatvorenie 664 zmlúv o poskytnutí nenávratného finančného príspevku. Prijímatelia sa nimi zaviažu vytvoriť celkovo až 3 100 nových pracovných miest postupne do konca budúceho roka. Viac ako polovica z nich, 1 931, bude určená pre mladých nezamestnaných do 29 rokov,“ píše sa v priebežnej správe rezortu. Najviac peňazí dostanú Prešovský kraj, za ním nasleduje Žilinský a Banskobystrický. Tieto kraje zamestnajú aj najviac mladých ľudí, Prešovský 448 a napríklad Žilinský 357. Najmenej dostane Nitriansky kraj a v rámci 71 projektov dá prácu 176 ľuďom.

Mená firiem, ktoré dostanú dotáciu, rezort zatiaľ neprezradil. Projekty však boli určené pre malé a stredné podniky z oblasti priemyslu a služieb. Mali podporiť investície do nových technológií, aktivity v cestovnom ruchu či rekonštrukciu chátrajúcich pamiatok.

Na Slovensku je bez práce takmer 115-tisíc mladých ľudí do 29 rokov, čo je asi tretina všetkých nezamestnaných. Miera evidovanej nezamestnanosti je v súčasnosti 12,8 percenta, teda asi 345-tisíc osôb. Rezort práce informoval, že sa tieto čísla pomaly darí znižovať. „Oproti aprílu klesol počet nezamestnaných asi o 4 300 ľudí. V prípade mladých takmer o tisíc. Sú tu však aj ďalšie, menej pozitívne, čísla. Na úrady práce nám pritieklo nových 4-tisíc absolventov. Z nich väčšina skončila vysokú školu prvého alebo druhého stupňa,“ upozornil minister práce Ján Richter. Skupina absolventov je podľa neho stále veľkým problémom a chce jej pomôcť ďalšími opatreniami.

„Pripravujeme zavedenie nového nástroja aktívnej politiky trhu práce, ktorým má byť právo na prvé zamestnanie. Malo by to byť motivačné aj pre absolventa, aj pre zamestnávateľa,“ doplnil Richter s tým, že väčšina nezamestnaných absolventov vyštudovala spoločenské vedy. Podľa riaditeľa Inštitútu zamestnanosti Michala Páleníka treba mladým ľuďom pomôcť zaradiť sa na trhu práce. „Inak môžu prepadnúť do dlhodobej nezamestnanosti a úplne stratiť pracovné návyky. Po škole často nemajú žiadnu prax a mali by dostať príležitosť pracovať,“ hovorí. Zároveň pripomína, že 2-tisíc mladých, ktorých sa v najbližšom období podarí zamestnať z eurofondov, je stále veľmi málo.

„Z celkového počtu 115-tisíc mladých bez práce sú to necelé dve percentá. Uvidíme, ako sa uplatnia, keďže v minulosti boli prepúšťaní okamžite, ako sa na ich miesto skončila dotácia,“ pokračuje Páleník.

Rezort práce obhajuje, že projekty sú jedným zo spôsobov, ako vláda bojuje s vysokou nezamestnanosťou mladých. „Od novembra 2012 sme pomocou nich podporili vznik viac ako 11-tisíc pracovných miest pre mladých do 29 rokov,“ uviedla Veronika Černá z ústredia práce. Viaceré projekty by mali pokračovať aj v nasledujúcom ro­ku.

Ak firma zamestná človeka, ktorý je v evidencii úradu práce aspoň tri mesiace, každý mesiac po dobu jedného roka na neho dostane dotáciu. Tá sa pohybuje do výšky 475,89 eura, čo je minimálna celková cena práce na tento rok. Podmienkou je, že ho musí zamestnávať aj pol roka po stopnutí dotácie. Ak tento záväzok nesplní, peniaze musí štátu vrátiť.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanie #mladí ľudia #pracovné miesta #nezamestnanosť mladých