Súkromní lekári prišli s vlastnými cenníkmi

Od jesene by pacienti nemali v ambulanciách platiť za vypísanie receptu, za objednanie na vyšetrenie, za ospravedlnenku do školy či klimatizáciu v čakárni.

23.06.2014 13:00
debata (2)

Ministerstvo zdravotníctva pripravuje legislatívu a v nej plánuje zrušiť niektoré poplatky. Súkromní lekári však prišli s vlastnými návrhmi cenníkov a ponúkajú ich ministerstvu.

Asociácia súkromných lekárov tvrdí, že v legislatíve nie je možné presne určiť, čo všetko môžu lekári spoplatniť, a aj preto prichádzajú s vlastnou iniciatívou. „Súčasná atmosféra je poznačená potenciálnymi konfliktmi medzi pacientmi a lekármi v oblasti poplatkov a asociácia považuje za potrebné pokračovať vo vytváraní jasných pravidiel v oblasti priamych úhrad,“ vysvetlil jej prezident Ladislav Pásztor.

Asociácia pripravila zoznam poplatkov, zaradila ich do piatich kategórií – lekárske prehliadky, výkony pre zamestnávateľa, výkony na žiadosť pacienta, administratívne výkony a výkony pre komerčné poisťovne. V zozname však necháva poplatok za prednostné vyšetrenie, ktoré ministerský návrh obmedzuje tak, že pacient nebude platiť, ak mu lekár nedá termín do piatich dní. Lekársky návrh takéto obmedzenie nemá.

Podľa lekárov by pacient mal platiť za potvrdenie k vydaniu vodičského preukazu či zbrojného pasu, za odbery krvi na vlastnú žiadosť, za vyšetrenie mimo riadnych ordinačných hodín, za opakované vystavenie receptu bez potreby vyšetrenia, za potvrdenie o práceneschopnosti pre nezamestnaných, za EKG vyšetrenie na vlastnú žiadosť, za výpis zo zdravotnej karty, za CRP vyšetrenie na určenie pôvodcu infekcie a za ďalšie.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že pripravilo koncepciu vo vyberaní poplatkov pre celú ambulantnú sféru. Nové pravidlá budú po ich schválení povinné pre všetkých ambulantných lekárov. „Ak asociácia súkromných lekárov chce, môže si vytvoriť akúkoľvek internú metodiku v oblasti poplatkov, do tohto ministerstvo zasahovať nebude. Aj ich interné pravidlá však budú musieť byť v súlade s platnou legislatívou,“ reagovala hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová.

Jednotlivé cenníky (ich obsah, nie výšku poplatku), budú schvaľovať vyššie územné celky, ktoré majú v kompetencii vydávanie licencií pre lekárov a rovnako budú môcť v prípade porušenia zákona dávať aj pokuty.

„V oblasti prednostných ošetrení nerobíme žiadne zmeny, jasne však definujeme, že poplatky za prednostné ošetrenie bude môcť od pacienta lekár vyžadovať len v prípade, ak ho objedná do piatich pracovných dní. Inak pôjde o objednanie, ktoré je súčasťou zdravotného výkonu,“ dodala k najdiskutova­nejšiemu poplatku Šoltésová.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Pacient #lekári