Na bicykli dochádza tretina školy

Keby sa zuberecké deti prihlásili do celoslovenskej súťaže Do práce na bicykli, zrejme by patrili k najlepším tímom. Alebo by sa možno stali cykloškolou roka. Bicyklovanie totiž neberú len ako druh športu, ale predovšetkým ako spôsob dopravy. Do Základnej školy v Zuberci prichádza až tretina žiakov na bicykloch.

23.06.2014 16:00
deti, bicykle, Zuberec, škola Foto: ,
Do školy aj zo školy chodia zuberecké deti na bicykloch. Svedčia o tom aj desiatky bicyklov v cyklostojanoch pri základnej škole.
debata (3)

Prvák Roman jazdil na bicykli už do materskej školy. Tam ho ešte sprevádzala mama, teraz už zvládne cestu do školy sám. „Peši sa mi nechce chodiť, lebo ma bolia nohy a bývam ďaleko od školy. Jazdím na bicykli,“ povedal 7-ročný chlapec. Podobne ako Roman na vyučovanie jazdí na bicykloch ešte asi sto detí. Hovoria, že je to rýchlejšie aj zábavnejšie. „Je to lepšie, ako keby ma vozili rodičia autom, stretnem sa s kamarátmi a idem spolu s nimi,“ hovorí 14-ročná Laura, ktorá býva asi tri kilometre od školy. „Bývam na druhom konci Zuberca. Keď idem na bicykli a rýchlo, tak mi cesta do školy trvá desať minút. Bicyklujem aj keď prší, len v zime chodím autobusom,“ pridáva sa 11-ročná Lenka. Jej spolužiak Jakub okrem praktických dôvodov spomenie aj ekologické: „Lepšie je chodiť na bicykli, lebo neznečisťujeme ovzdušie.“

Základná škola v Zuberci sa nachádza na konci rozľahlej dediny, bicyklovanie do školy je tam už dlho samozrejmosťou. Cyklostojany pred školou sú cez vyučovanie obsadené do posledného miesta a malé detské bicykle či odrážadlá parkujú aj pred materskou školou. „Už dlhé roky žiaci chodia do školy na bicykloch, aj ja keď som bol žiak, už som chodieval na bicykli. Pre nás je to také normálne,“ hovorí zástupca riaditeľky Základnej školy v Zuberci Miroslav Kováľ. Školu v tomto školskom roku navštevuje 315 žiakov a tretina z nich prichádza na bicykloch. „Dopravná výchova je súčasťou vzdelávania v základnej škole, a teda správanie na cestách, vedomosti a zručnosti, či už ako chodcov, alebo cyklistov, si môžu žiaci precvičovať aj pri cestách do alebo zo školy,“ dodal učiteľ.

Deti na dedinách častejšie dochádzajú do školy na bicykli ako ich rovesníci v mestách. Tam sa ako spôsob dopravy preferuje auto, prípadne autobus či chodenie pešo, ak je škola blízko bydliska. „Bicykel je pre deti na dedinách asi taká prirodzená voľba, je to ten najvhodnejší dopravný prostriedok, ktorý môžu využívať. Z hľadiska mobility je to lepšie, nakoniec aj v zahraničí, aj v Česku sú deti skôr takto vedené. U nás v mestách sa skôr orientujeme na autá,“ hovorí Marián Gogola zo žilinského občianskeho združenia Mulica, ktoré propaguje cyklistiku. Podotkol, že cyklistika už nielen ako šport, ale aj ako druh dopravy pomaly začína byť trendom aj v mestách. Prispievajú k tomu rôzne cykloakcie a kampane. „Tie kampane však treba robiť ruka v ruke s tým, že sa pripraví aj infraštruktúra, alebo aby sa aspoň zlepšovali podmienky pre cyklistov,“ pripomína Gogola.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #škola #bicykle