Radošovský a Pfundtner sa stali novými poslancami

Marián Radošovský z KDH, ktorý nastúpil na uvoľnený mandát po Radoslavovi Procházkovi a Edita Pfundtner, ktorá nastúpila ako náhradníčka za Andreja Hrnčiara, sa v utorok zložením sľubu stali poslancami Národnej rady SR.

24.06.2014 08:29 , aktualizované: 14:30
parlament, vláda, poslanci Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (5)

Radošovský posilní poslanecký klub KDH, Pfundtner bude v parlamente pôsobiť ako nezaradená, pretože zo strany Most-Híd, za ktorú kandidovala, odišla. Procházka a Hrnčiar sa vzdali mandátov, pretože spolu zakladajú nový politický subjekt.

Radošovský a Pfundtner nastupujú do parlamentu ako náhradníci opätovne. „Náhradník na jednej strane chce robiť, na druhej strane ide do vyrokovaného výboru,“ povedal na tlačovej besede Radošovský. Médiám pripomenul, že začínal ako štátny tajomník na ministerstve pôdohospodárstva. Aj vzdelaním je poľnohospodársky inžinier. „Od roku 1998 pôsobím v regionálnej politike. Je to dobrá škola,“ povedal s tým, že ju odporúča každému.

Personálne rošády budú pokračovať aj o týždeň neskôr. Pätica nových europoslancov, ktorí sú aj poslancami Národnej rady SR, príde 1. júla o svoje mandáty v slovenskom parlamente. „Nové volebné obdobie Európskeho parlamentu (EP) sa začína ustanovujúcou schôdzou 1. júla. Poslanci EP, ktorí boli zvolení na území SR 24. mája, sa ujímajú funkcie dňom ustanovujúcej schôdze EP. Mandát poslancov NR SR zaniká ustanovujúcou schôdzou EP,“ uviedlo tlačové oddelenie NR SR.

Náhradníci na zaniknuté mandáty pätice poslancov nastúpia 1. júla. Poslanca za SDKÚ Ivana Štefanca nahradí exminister školstva Eugen Jurzyca, poslanca za OĽaNO Branislava Škripeka vystrieda Jana Šípošová a Richarda Sulíka zo SaS podpredsedníčka strany Jana Kiššová. Nezaradenú poslankyňu Janu Žitňanskú, ktorá kandidovala do EP za hnutie NOVA, nahradí Jozef Bobík (KDH) a poslanca za Most-Híd Józsefa Nagya vystrieda Péter Vörös.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #NR SR