Dzurinda s Miklošom nedali strane poslednú ranu

Hrozba zániku klubu SDKÚ v parlamente pominula po tom, čo sa Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš rozhodli v klube zotrvať. Začiatkom júna ohlásili odchod z SDKÚ, ak by odišli aj z poslaneckého klubu, ten by zanikol. Strane by zostalo v klube len šesť poslancov, zákon o rokovacom poriadku však vyžaduje minimálne osem členov.

24.06.2014 12:11 , aktualizované: 25.06.2014 09:20
SDKÚ, Ivan Štefanec, Mikuláš Dzurinda, Ivan... Foto: ,
V týchto miestach sedí poslanecký klub SDKÚ (zľava) Ivan Štefanec, Mikuláš Dzurinda, Ivan Mikloš, Pavol Frešo a Martin Fedor.
debata (14)

„Verím, že na základe vzájomného rešpektu budeme spolupracovať aj ďalej,“ povedal podpredseda strany Ivan Štefanec, ktorý s Dzurindom a Miklošom viedol rozhovory o ich zotrvaní v klube. Podľa Štefanca rokovania neboli „handlovaním, ale konštruktívnou debatou“. Ivan Mikloš včera potvrdil, že spolu s Dzurindom sú definitívne nezávislými poslancami, ale zostávajú členmi klubu, aby mohol existovať. „Hovorili sme o tom, aby vzťahy boli navzájom korektné, my sme sami ponúkli túto možnosť SDKÚ,“ zhodnotil Mikloš rokovania s bývalými spolustraníkmi.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Stromy, čo nerastú.

Klub SDKÚ stále zostáva bez predsedu. Pôvodne ho viedla Lucia Žitňanská. Tá ešte minulý rok v decembri zo strany odišla a dnes už je podpredsedníčkou Mostu – Híd. Spolu s ňou vtedy stranu opustili aj Magda Vášáryová a Miroslav Beblavý.

Politológ Tomáš Koziak rozhodnutie bývalých straníckych špičiek Dzurindu a Mikloša vníma tak, že síce odišli zo straníckej politiky, ale ideovo sa so stranou nerozišli. „Oni ideovo tú stranu dlhé roky profilovali, tak ťažko očakávať, že pretnú všetky väzby,“ poznamenal politológ. Myslí si, že z ich strany išlo o snahu pomôcť ani nie tak súčasnému politickému vedeniu, ale SDKÚ, aby klub nezanikol. „Prísť o poslanecký klub je aj symbolická záležitosť, jednoducho asi nechceli dať strane poslednú ranu,“ vysvetlil Koziak.

SDKÚ v septembri čaká kongres, termín stanovil predseda strany Pavol Frešo, hoci pôvodne prezídium rozhodlo, že sa má uskutočniť koncom júna. „Vyvolalo to nevôľu v strane a, samozrejme, mnohí ľudia sa pýtajú a diskutujú. V súčasnej situácii rešpektujeme rozhodnutie predsedu,“ povedal včera Štefanec. On ako podpredseda strany vo funkcii zostáva do septembra. Či bude vo vedení aj po kongrese, považuje teraz za predčasné hovoriť.

Predseda strany Frešo nechcel včera rozoberať vnútrostranícke pomery. Podľa neho je to vec na debatu vnútri strany, ktorú zavŕši kongres. Zatiaľ nie je jasné, či a kto sa na kongrese postaví voči Frešovi ako možný líder. Diskutuje sa o bývalom poslancovi Ondrejovi Matejovi. Ten sa vlani po župných voľbách vzdal funkcie krajského šéfa v Prešove. Vyhodnotil ich totiž ako neúspech pravice. Vlani v decembri však strane darovala jeho firma Eplfinance 100-tisíc eur. „Som zakladajúci člen strany a financie boli potrebné na plátanie starých dlhov, ktoré nám nechalo staré vedenie, a zároveň na prevádzku. Preto som sa tak rozhodol,“ vysvetlil dar Matej. Či sa bude uchádzať o funkciu predsedu na septembrovom kongrese, nechcel včera hovoriť. „Stále počúvam ľudí a uvidím, čo sa bude diať,“ poznamenal.

SDKÚ by podľa posledného prieskumu Focusu volilo len 5,1 percenta opýtaných. Do parlamentu by tak prešla veľmi tesne. Frešo nechcel predbiehať, akú stratégiu použije strana do nasledujúcich parlamentných volieb a či pôjde samostatne, alebo sa pokúsi o volebnú koalíciu. „Chcem, aby SDKÚ bola úspešná v roku 2016, debatu treba viesť vo vnútri strany. Odvážnymi teóriami sa nezapodievame,“ poznamenal Frešo.

Podľa politológa Koziaka SDKÚ v prvom pláne bude uvažovať o samostatnom postupe. Ak by podľa neho strana zvolila model koalície, tak by to už nebola SDKÚ, ktorá mala svojho premiéra a bola jednou z najvplyvnejších strán. „Ak by SDKÚ musela ísť do koalície pred voľbami, bol by to znak toho, že strana je vo veľmi zlej kondícii a bolo by to pripustenie istej slabosti,“ dodal politológ.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Ivan Mikloš #Mikuláš Dzurinda