Mimovládky protestovali proti odoberaniu detí

Zástupcovia mimovládnych organizácií a niekoľko ľudí v utorok pokojne protestovalo pred budovou Okresného súdu Bratislava III. Dôvodom boli prípady odobratia detí rodinám na Slovensku, ktoré sa podľa organizátorov dejú v tichosti, bez dôkazov a bez vedomia rodičov.

24.06.2014 12:24
debata (12)

Hlavným organizátorom protestu bola Asociácia prijímateľov sociálnych služieb v Slovenskej republike (APSSSR). Zúčastnila sa na ňom približne tridsiatka podporovateľov a zástupcovia občianskych združení Deti patria rodičom či Spoločnosť svätého Bazila Veľkého. Tí priniesli transparenty s nápismi napríklad „Slovensko, prebuď sa“, „My si deti nedáme“ či „Herodesova stratégia, lov na deti“.

Vlani sa na Slovensku podľa jednej z organizátoriek Dany Gaálovej z Asociácie prijímateľov sociálnych služieb v Slovenskej republike objavili viaceré prípady odobratia detí. „Takmer vo všetkých prípadoch boli detí odobraté zo zdravých normálnych rodín bez dôvodu, bez dôkazov, bez overenia,“ uviedol prezident APSSSR Silvester Obuch s tým, že rodičia sa často o veci dozvedeli až po odobratí dieťaťa.

Na Slovensku je podľa Obucha 67 štátnych a 21 neštátnych detských domovov, pričom ich kapacita je do päťtisíc detí. „Veľa detí by sa však do detských domovov nedostalo, ak by sa viac pomáhalo ohrozeným rodinám, najmä tým, kde je len jeden rodič,“ informoval. Ako dodal, namiesto neprimeraných dotácií na pobyt v detskom domove, čo je približne tisíc eur na dieťa mesačne, či na pobyt v zariadení núdzového bývania (150 eur na osobu na mesiac) alebo v útulku (130 eur na osobu mesačne), by mal štát podporovať bytovú politiku.

„Ubytovanie matky s dieťaťom v útulku stojí štát 260 eur, matka musí navyše zaplatiť k tejto sume minimálne 35 eur, ak je v hmotnej núdzi a najviac 190 eur mesačne, čo sa vyrovná komerčnému nájmu na byt,“ vysvetlil prezident asociácie.

Problémom je tiež tzv. profirodičovstvo. Náš zákon o sociálnoprávnej ochrane detí podľa Obucha zaviedol systém profesionálnej starostlivosti ako zamestnania za odmenu, namiesto umiestňovania detí do detských domovov, pripomenul. Systém financovania týchto profesionálnych rodičov však podľa neho nie je nikde zverejnený. Podľa sprístupnených informácií dostane profi rodič na základe metodického usmernenia Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny mesačne na jedno dieťa 580 eur, na dve deti 934 eur a na tri deti 1 278 eur.

Ako vysvetlil, paradoxne sú deti mnohokrát zverené do opatrovníctva ľuďom, ktorí to robia čisto zo zištných dôvodov. „Dieťa vytrhnuté z biologickej rodiny často ani neostáva v jednej profesionálnej rodine, ale putuje od jednej k druhej a často slúži len na poberanie benefitov od štátu, ktoré nedostávajú pokrvní rodičia,“ doplnil prezident Silvester Obuch.

Asociácia prijímateľov sociálnych služieb v Slovenskej republike preto vyzýva ministerstvo práce, aby bezodkladne zverejnilo pripravované zmeny zákona o tzv. ochrane detí a aby otvorilo širokú diskusiu k tomuto problému.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #odoberanie detí