Lekári budú musieť ísť za bábätkami domov

Lepšia kontrola zdravia novorodencov, ale aj toho, v akých podmienkach žijú. Ministerstvo zdravotníctva dalo novú povinnosť pediatrom.

24.06.2014 20:00 , aktualizované: 25.06.2014 08:00
dieťa, lekár, novorodenec Foto:
Ilustračné foto.
debata (25)

Prvú prehliadku novorodenca budú musieť urobiť v byte rodičov, a to do troch dní, ako sa matka vráti z nemocnice. Túto zmenu v utorok schválil parlament, keď prelomil prezidentovo veto pri novele zákona o poskytovateľoch. Lekári tvrdia, že na návštevy v domácnostiach im nezostáva čas a v niektorých lokalitách sa bez polície do domu vstúpiť neodvážia.

Kontrolovať deti po príchode z pôrodnice domov by mali lekári aj dnes. Väčšinou to riešia tak, že si mamičku zavolajú priamo do ordinácie. „Mám dve deti a s oboma som sa musela do týždňa hlásiť u pediatričky, takže žiadna návšteva u nás doma sa nekonala,“ povedala Viera (36) z Bratislavy. Detská lekárka z Bratislavy, ktorá si neželala zverejniť meno, tvrdí, že na návštevy v domácnostiach nemajú lekári dostatok času. „Sme takí preťažení administratívou, predpismi aj pacientmi v ambulancii, že nám nezostáva čas na návštevy. Okrem toho pacienti ku mne prichádzajú aj z iných regiónov, takže nie je vždy možné robiť návštevy priamo doma, jeden taký výjazd môže trvať aj tri hodiny, časovo sa to nedá stíhať,“ uviedla lekárka, ktorá má dohodu s pacientmi, že po prepustení z pôrodnice príde mamička s bábätkom k nej do ambulancie. Týmto spôsobom bude pokračovať aj naďalej.

Hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Martin Olej poukázal na to, že návštevy v domácnostiach sa dajú zvládnuť. „Moja skúsenosť je, že lekári navštevujú svojich malých pacientov. Môže sa však stať, že to lekár nerobí, je to však systém práce a jej organizácie, ako si to dokáže zmanažovať, ak má veľa pacientov, treba si určiť priority a tým je hlavne vybaviť akútnych pacientov,“ tvrdí Olej.

Pre pediatra Marcela Dolobáča z Košíc sa novým nariadením nič nezmení. „Už dvanásť rokov vykonávam preventívne prehliadky novorodencov doma a nemám problém ani so sociálne slabšími skupinami, viem sa s nimi vždy dohodnúť, kedy prídem dieťa pozrieť,“ myslí si Dolobáč. Doteraz sa mu nestalo, že by ho do domácnosti nechceli pustiť. Sú však regióny, kde by to mohol byť problém, sám sa s tým nestretol.

Niektorým lekárom sa to nepozdáva. Nevedia si predstaviť, že by sa mali dobýjať do bytu, kam ich nechcú vpustiť. Tvrdia, že ich úlohou nie je nahradiť sociálnych pracovníkov a posudzovať pomery v rodine. Najmä na východe Slovenska ísť do niektorých rodín je podľa nich nebezpečné. Polícia tvrdí, že je pripravená lekárom v takýchto prípadoch asistovať. „Spolupráca či asistencia Policajného zboru vyplýva zo zákona o Policajnom zbore,“ dodala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Andrea Dobiášová.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny zavedenie návštev dieťaťa v domácom prostredí hodnotí ako dôležité opatrenie. „Ustanovenie zrejme smeruje k zvýšeniu zdravotnej starostlivosti o novorodencov, k dostupnosti lekárskej starostlivosti pre všetky skupiny obyvateľstva, preto by asi mali aj lekári postupovať tak, aby si rodičov získali pre spoluprácu, a nie aby ich ,popoťahovali‘ na úrady pre zatvorené dvere alebo odmietnutie návštevy,“ reagovala Barbora Petrová z tlačového odboru ministerstva.

Na dodržiavanie preventívnych prehliadok je podľa Petrovej priamo viazané poskytovanie rodičovského príspevku. Môže ho získať rodič, ktorý dieťaťu zabezpečil riadnu starostlivosť, medzi ktorú patrí nielen primeraná výživa, hygiena, výchova, ale aj dodržiavanie preventívnych prehliadok. „Ak má úrad práce, sociálnych vecí a rodiny preukázané, že rodič riadne nezabezpečuje a zanedbáva starostlivosť o svoje dieťa, napr. tým, že mu nezabezpečí vykonanie preventívnych lekárskych prehliadok (či v domácom prostredí, či v zdravotníckom zariadení), odníme mu rodičovský príspevok, resp. žiadosť o priznanie nároku na rodičovský príspevok v takomto prípade zamietne,“ vysvetlila Petrová. Ak sa lekár jednorazovo nedostane do bytu napr. aj z dôvodu, že rodina nie je doma a lekár nie je ohlásený, úrad dávku nezoberie.

Novela zákona o poskytovateľoch by mala platiť už od júla.

Akú skúsenosť máte s domácou návštevou pediatra po pôrode?

Petra Jančová (30), Bratislava
Vyslovene som si našla lekára, o ktorom som vedela, že takúto službu poskytuje. Na prvú návštevu teda prišla doktorka k nám domov. Bolo príjemné, že sme nemuseli s malým bábätkom nikam chodiť, pretože pre mamičku je to stresujúce. Zároveň sme si voči lekárke získali dôveru aj tým, že sme sa stretli v neformálnom prostredí. Myslím si, že takéto návštevy sú dobré, pokiaľ o ne majú rodičia záujem. Niektorí sa však obávajú toho, že pediater môže na základe návštevy kontrolovať prostredie, v akých bude dieťa vyrastať.

Barbora Borovská (31), Bratislava
Pediatra som si vyberala podľa toho, že nielen, že príde po pôrode k rodičke domov, ale za symbolický poplatok poskytuje aj službu domáceho vyšetrenia v prípade ochorenia dieťaťa. Takže po pôrode sme absolovali vyšetrenie doma, čo bolo dobré aj pre dieťa, ktoré mohlo ostať v prvom trimestri vo svojom prirodzenom prostredí.

Ivana Zechmeisterová (30), Bratislava
Skúsenosť s domácou návštevou pediatra nemám, pretože náš lekár má ordináciu kúsok od nášho bydliska. Vedela som však, že takáto možnosť existuje. Mamičkám to určite pomôže, pretože lekár im môže poradiť aj vo veciach, ktoré si sami neuvedomujú. Zároveň môže lekár posúdiť, v akých podmienkach dieťa žije.

Anna Brunerová (60), Limbach
Za mojich čias chodili na návštevy domov sestričky. Bolo úplne bežné, že chodili pred pôrodom a po pôrode. Pred pôrodom prebiehala príprava na pôrod a potom pomáhala sestrička prostredníctvom rád. Myslím si, že návšteva lekára u mamičky doma by mala byť stále bežná. Keď sa narodili moje vnúčatá, automaticky prišla dokonca lekárka aj so sestričkou. Bola som pozitívne prekvapená, že prišli obidve a za nič sme si nemuseli priplácať. (ma)

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #lekári #detský lekár #novorodenci