Ako prišli díleri z Balkánu k nášmu občianstvu?

Ministerstvo vnútra zatiaľ neprezradilo, ako sa k slovenskému občianstvu dostal Srb Dragoslav Kosmajac. Toho srbský premiér nazval najväčším drogovým dílerom v ich krajine. Kosmajac ušiel do Čiernej Hory práve na slovenský pas.

25.06.2014 09:40
debata (52)

„Dňa 13. septembra 2004 ministerstvo vnútra vystavilo listinu o udelení štátneho občianstva na uvedené meno," uviedla Silvia Keratová z tlačového odboru rezortu. O tom, koľko žil na Slovensku, kde pracoval či a kde mal nahlásený trvalý pobyt, ministerstvo vnútra mlčí. Hovorkyňa konštatovala, že všetky okolnosti prípadu teraz vyšetrujú.

Počas druhej Dzurindovej vlády získali slovenské štátne občianstvo viacerí ľudia z Balkánu, ktorí boli spájaní s obchodom s drogami. V roku 2006 dostal slovenský pas ďalší Srb Darko Šarić, ktorý údajne organizoval prevoz kokaínu z Južnej Ameriky do Európy. V roku 2002 sa stal slovenským občanom kosovský Albánec Baki Sadiki, ktorého tohto roku v apríli odsúdili na 22 rokov väzenia za obchodovanie s drogami.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák sa hanbí za to, že Balkánci spájaní s drogovým biznisom dostali v minulosti slovenské občianstvo. „Ako človek, ktorý zastupuje Slovensko v zahraničí, sa hanbím za to, že sa našli ľudia, ktorí boli ochotní predať česť a meno tejto krajiny za to, aby takíto ľudia dostali slovenské pasy,“ povedal Lajčák. Minister nemá pochybnosti, že na tom niekto poriadne zarobil. Podľa neho existujú spisy, kde sú podpísaní ľudia, a bol by rád, keby sa to vyšetrilo.

Ministrom vnútra bol v tom čase Vladimír Palko. Ten pre Pravdu konštatoval, že keď sa zistilo, že sa podobné prípady vyskytujú, v roku 2005 sprísnili zákon. „Ak sa preukázalo, že žiadateľ neuviedol pravdu o svojej bezúhonnosti, občianstvo mu automaticky zaniklo,“ dodal Palko. Takto prišiel podľa Palka o naše občianstvo Darko Šarić.

Cudzinec, ktorý dnes žiada o občianstvo, musí mať na Slovensku nepretržitý trvalý pobyt aspoň osem rokov, preukázať svoju bezúhonnosť, znalosť slovenského jazyka či všeobecné znalosti o Slovensku. Z krajiny, odkiaľ pochádza, ho súd nesmel vyhostiť, nesmie sa voči nemu viesť trestné stíhanie.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #narkobarón #slovenský pas #Dragoslav Kosmajac