Poslancovi sa opakovane vyhrážajú, bojí sa o život

Už druhý výhražný list plný urážok a vulgarizmov dostal predseda poslaneckého klubu Smer v trenčianskom mestskom zastupiteľstve Daniel Beníček. V obálke bol opäť nasypaný aj biely prášok. Keďže pri prvom liste polícia vyšetrovanie prerušila, tentoraz anonym doniesol najskôr na včerajšie zastupiteľstvo a tam ho kolegom prečítal. Nikoho z prítomných na to však nereagoval.

25.06.2014 13:00
poslanec, výhražný list, Daniel Beníček, Foto: ,
Na včerajšom rokovaní mestského zastupiteľstva v Trenčíne oboznámil Daniel Beníček svojich kolegov s výhražným listom, ktorý mu ráno prišiel. Cez prestávku ho ukázal aj novinárom.
debata (1)

Obálka mu prišla v utorok do práce. Zvyčajne otvára poštu jeho kolegyňa, tento list však zhodou okolností otvoril sám a kolegyňa bola pri ňom. Podľa pečiatky bol poslaný minulý piatok z Trenčína.

„Vypadni už konečne z tohto mesta!!! Je to posledné varovanie, lebo…!“ píše sa okrem iného v liste. Daniel Beníček vraví, že to chápe ako vyhrážanie smrťou a priznáva, že má obavy o život aj o svoju rodinu. Je presvedčený, že list je reakciou na jeho poslaneckú prácu. Súvisí to s jednou kauzou, o ktorej nechce detailne hovoriť. Chce sa však zabezpečiť, akousi poistkou majú byť listiny, ktoré plánuje zveriť do úschovy notárovi.

„Viem o podrobnostiach, viem konkrétne veci, viem pomenovať ľudí. Listiny nechám na patričnom mieste, a ak sa čo len vlas skriví mojej rodine, budú tieto listiny poskytnuté médiám. Týka sa to jednej trenčianskej spoločnosti, ale nebudem bližšie hovoriť, lebo nemôžem nikoho bez dôkazov obviňovať. Som si vedomý, že dnes právny systém funguje tak, ako funguje. Preto sa bojím o život, o moju rodinu,“ povedal Beníček novinárom.

V tomto prípade zatiaľ trestné oznámenie nepodal, chystá sa tak urobiť neskôr. Odradili ho skúsenosti z minulého roka, keď mu prišiel prvý výhražný list, v ktorom bol takisto biely prášok. Vtedy prišli policajti aj hasiči a on musel ísť do nemocnice. Neskôr sa zistilo, že biely prášok nebol nebezpečný. Teraz sa obával podobného postupu, a pretože sa chcel zúčastniť na rokovaní mestského zastupiteľstva, tak list s bielym práškom neoznámil.

Vlani dostal výhražný list koncom apríla. Písalo sa v ňom: „Ty sviňa, vystúp z mestského zastupiteľstva aj zo strany Smer!“ Polícia vtedy začala trestné stíhanie vo veci prečinu nebezpečného vyhrážania, za čo mohol ísť páchateľ do väzenia až na tri roky. O pár mesiacov však trestné stíhanie prerušila, pretože nebolo dokázané spáchanie trestného činu.

Tým, že teraz políciu hneď nezavolal, neporušil zákon. Podľa Pavla Kudličku z krajskej polície v Trenčíne ak človek nemá podozrenie, že sa v obálke nachádza nejaká nebezpečná látka, polícii to nemusí nahlásiť. On toto podozrenie nemal.

„Postupoval podľa svojich skúseností, ťažko mu to zazlievať. Ak to už raz zažil a nič sa nevyšetrilo, dá sa mu rozumieť. Zákon by porušil až vtedy, keby boli niektorí ľudia kontaminovaní, keby sa u nich prejavili príznaky otravy. Dovtedy nie,“ zdôraznil bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Ten však nepovažuje za správne, keď poslanec chce doklady uložiť u notára a zverejniť ich, až keď sa jemu alebo jeho rodine niečo stane. Všetky doklady mal odovzdať orgánom činným v trestnom konaní, pretože má podozrenie zo spáchania trestných činov. „Aj keď už raz polícia konala laxne, napriek tomu by to mal urobiť znova a bombardovať ju žiadosťami, veď je to verejný činiteľ. Musí vystupovať veľmi jasne a rázne, preto je poslancom, preto mu ľudia dali mandát. Odporúčal by som mu znova dať trestné oznámenie a žiadať, aby ho informovali v zmysle trestného poriadku,“ povedal Milan Žitný.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #poslanec #vyhrážky #vyhrážky smrťou