Schválili zdravotný dohľad pre všetkých zamestnancov

Zdravotný dohľad nad pracovnými podmienkami budú po novom zamestnávatelia povinne zabezpečovať pre všetkých zamestnancov. Doposiaľ sa takéto opatrenie vzťahovalo len na rizikových pracovníkov, teda 3. a 4. kategórie.

25.06.2014 14:19
debata

Zmeny zavádza novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú v stredu schválila väčšina poslancov. Rezort zdravotníctva týmto návrhom transformuje do slovenských právnych predpisov európsku smernicu. Toto opatrenie však nie je pre Slovensko nové, takýto právny stav platil aj do konca roka 2011.

Povinnosť zamestnávateľa zabezpečovať zdravotný dohľad pre všetkých zamestnancov je upravená v legislatíve rôzne. Kým pri nerizikových zamestnancoch stačí, ak dohľad nad ich pracovnými podmienkami bude zaisťovať bezpečnostný technik či zdravotnícky pracovník, u rizikových kategórií tak musí urobiť tím zdravotníckych pracovníkov, ako je to i v súčasnosti.

„V prípade fyzickej osoby – podnikateľa, ktorá nezamestnáva iné fyzické osoby, sa povinnosť chrániť svoje zdravie (a zdravie obyvateľov) vzťahuje len na osoby vykonávajúce rizikové práce, teda práce v kategórii tri a štyri. U ostatných osôb je ochrana ich zdravia pri práci v dobrovoľnej rovine,“ konštatuje ministerstvo zdravotníctva.

Rezort pripomína, že pracovná zdravotná služba pozitívne ovplyvňuje úroveň zdravia zamestnancov pri práci, a to vo významnej miere, keďže jej základným zameraním je prevencia chorôb z povolania a udržanie zdravotnej spôsobilosti pracovníkov. Rovnako tak ministerstvo podotýka, že u zamestnancov, ktorí vykonávajú práce zaradené do druhej kategórie, je priznaných až 66 percent chorôb z povolania.

Pracovná zdravotná služba pri dohľade nad pracovnými podmienkami bude hodnotiť zdravotné riziká, vypracovávať program ochrany zdravia zamestnancov, navrhovať zaradenie prác do kategórií či vzdelávať zamestnancov, ako poskytovať prvú pomoc. Kontrolovať činnosť pracovnej zdravotnej služby u zamestnávateľa budú môcť regionálne úrady verejného zdravotníctva.

Rezort konštatuje, že novela spĺňa požiadavky smernice a v maximálnej možnej miere akceptuje pripomienky zamestnávateľov. Účinnosť novelizovanej legislatívy je stanovená na prvý august tohto roka. Podpísať ju ešte musí prezident SR.

Parlament do druhého čítania posunul aj návrh zákona o pôsobnosti orgánov štátnej správy vo veciach prekurzorov výbušnín vypracovaný rezortom hospodárstva.

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnávateľ #zdravotníctvo #parlament #zdravotný dohľad