Zastaví zákon o štátnej službe politické trafiky?

Kvalitná, korupcii a lobingu odolná štátna správa ako skutočná služba občanom je zjavne témou aj pre oveľa staršie demokracie, ako je slovenská.

26.06.2014 18:00
súd, exekútor, paragraf Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

Slovensko však za ostatnými v rámci EÚ zaostáva. „Podľa údajov Svetovej banky a hodnotenia Európskej komisie patrí SR medzi najmenej vyspelé krajiny v oblasti verejnej správy,“ priznáva aj dokument schválený vládou o východiskách reformy verejnej správy.

Dokument hovorí o veľkej fluktuácii zamestnancov, ktorá súvisí s neatraktívnosťou práce vo verejnej správe, ale aj s politickými nomináciami. „Systém riadenia ľudských zdrojov je poznačený nedostatkami, počnúc náborom a výberom zamestnancov, ich vzdelávaním, hodnotením výkonnosti a kvality, odmeňovaním a dopadmi politického cyklu. To do značnej miery obmedzuje motiváciu a využitie ľudského kapitálu,“ uvádza sa v dokumente.

Politické trafiky či výmeny zamestnancov na ministerstvách a úradoch po každých voľbách by mal obmedziť nový zákon o štátnej službe. Novelu zákona s cieľom posilniť nezávislosť verejného sektora tiež už dlhšie odporúča Európska komisia. „Úrad vlády intenzívne pracuje na novom zákone o štátnej službe,“ uviedol tlačový odbor úradu s tým, že účinnosť zákona sa plánuje na budúci rok. Hlavnými zmenami, ktoré majú zabezpečiť profesionalitu a politickú neutralitu štátnych úradníkov, má byť určenie politických a nepolitických funkcií. Podrobnosti nie sú známe, predpokladá sa však, že výberové konania na nepolitické funkcie bude riadiť centrálny úrad podobný niekdajšiemu Úradu pre štátnu službu. Minister vnútra Robert Kaliňák koncom roka avizoval, že k politickým funkciám by mali patriť štátni tajomníci a prednostovia okresných úradov. Pod nepolitické funkcie by mali patriť vedúci služobných úradov a riadiaci zamestnanci ministerstiev. Tých by nebolo možné odvolať bez uvedenia dôvodu, ako to bolo doteraz. Zaviesť sa má aj služobné hodnotenie štátnych zamestnancov a jednotný systém ich vzdelávania.

Okrem novely zákona o štátnej službe by sa mali posilňovať aj analytické centrá ministerstiev a vzdelávanie zamestnancov. Na to by sa mali využiť aj peniaze z EÚ. Aj samotná Európska komisia totiž odporučila Slovensku, aby z eurofondov investovalo do zefektívnenia verejnej správy. V rámci programového obdobia na roky 2014 – 2020 je pripravený nový Operačný program Efektívna verejná správa, na ktorý je vyčlenených celkovo vyše 270 miliónov eur.

seriál Slovensko v Európe

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanci #Slovensko v Európe #seriál Pravdy a ZEK